احسان مازندرانی روزنامه نگار و فارغ التحصیل دانشکده خبر است که در سال ۱۳۹۲ به سمت مدیرمسئولی روزنامه فرهیختگان رسید. او پیش از این نیز در اسفند ۹۱ در پی موج بازداشت روزنامه نگاران در دفتر روزنامه اعتماد بازداشت و پس از حدود سه هفته با سپردن وثیقه از بند ۲۰۹ زندان اوین آزاد شد.
انتقال احسان مازندرانی پس از حمله قلبی به بیمارستان و درخواست خانواده برای تشکیل کمیته حقیقت یاب
احسان مازندرانی، روزنامه نگار و مدیر مسوول روزنامه فرهیختگان صبح روز دوشنبه ۲۱ خرداد ماه در اثر افت فشار خون ناشی از اعتصاب غذا دچار حمله قلبی شده و از بند هشت زندان اوین به بیمارستان سینا منتقل شده است. سام حسینی، برادر همسر این روزنامه نگار با تایید این خبر به کمپین بین المللی حقوق بشردرایران گفت: «احسان صبح دوشنبه در بند هشت زندان اوین دچار حمله قلبی شد. اول او را به بهداری بردند اما چون امکانات کافی نبوده به بیمارستان سینا منتقل شد و اکنون در بخش مراقبت های ویژه این بیمارستان بستری است. خوشبختانه خطر برطرف شده و تحت نظارت پزشکی است.»
احسان مازندرانی از روز ۲۸ اردبیهشت ماه پس از آنکه برای بازجویی مجدد از بند هشت زندان اوین به سلول انفرادی بند دو-الف سپاه پاسداران منتقل شد، دست به اعتصاب غذا زده است. او در اعتراض به روند رسیدگی پرونده، اتهاماتش، روند بازجویی ها، حکم دادگاهش و عدم آزادیش با قرار وثیقه تا صدور رای دادگاه دست به اعتصاب غذا زده است و در طی این مدت چندین بار در اثر افت فشار خون در زندان بیهوش و یا به بیمارستان منتقل شده است.
سام حسینی در این گفتگو در خصوص رفتاری که با احسان مازندرانی در دوران بازجویی شده به کمپین گفت: «در بازجوییها او شکنجه شده و تحت فشار شدید بوده است. ما در حال حاضر خواستار برخورد قانونی با بازجویان و بررسی اتفاقات غیرقانونی که در دوران بازجویی برای او افتاده هستیم. ما از نمایندگان مجلس می خواهیم کمیته حقیقت یابی تشکیل شود تا فیلمهای بازجویی که حتما باید موجود باشد را نگاه کنند و پیگیر این وضعیت باشند که حداقل برای زندانیان دیگر این اتفاقات نیافتد.»
سام حسینی اما در پاسخ به این سوال که این روزنامه نگار تحت چه شکنجه هایی بوده است به کمپین گفت او توضیح بیشتری نمی تواند در این باره بدهد.
آقای حسینی در ادامه گفت: «احسان نامه ای به رهبر ایران نوشت و در آن از اتفاقاتی که در بازجویی هایش افتاده بود، نوشت و خواستار پیگیری رهبر شد. اما سه روز بعد از این نامه در تاریخ ۲۸ اردبیهشت ماه او را از بند هشت دوباره به بند دو-الف سپاه منتقل کردند و با تهدید خواستند که مطالب مندرج در نامه اش را تکذیب کند که احسان مخالفت کرده و گفته جز حقیقت چیزی ننوشته است.»
برادر همسر این روزنامه نگار به کمپین گفت: «ما متوجه نمی شویم چرا پس از ۳۵ روز اعتصاب غذا، مسوولان به احسان توجهی نمی کنند. او تقاضای زیادی ندارد فقط درخواستش رسیدگی مجدد پرونده اش است.»
آقای حسینی در ادامه گفت: «پرونده او مربوط به اتهامش در سال ۱۳۹۱ است که همراه با ۲۰ روزنامه نگار دیگر در دولت احمدی نژاد دستگیر شده بودند. آنها پس از ۱۸ روز آزاد شدند و بعد از مدتی وزارت اطلاعات خواستار توقف رسیدگی به پرونده شد و برای همه آنها منع تعقیب صادر شد. اما پس از سه سال در دولت روحانی این بار این پرونده را سپاه پاسداران در دست گرفته و احسان را بازجویی کرده و حکم داده است. این خودش جای سوال دارد. چرا بعد از سه سال در یک دولت دیگر باید پرونده ای که منع تعقیب خورده دوباره از سر گرفته شود؟ به نظر ما دلیل آن تسویه حساب های شخصی و سیاسی است.»
احسان مازندرانی خود در تاریخ ۲۹ خرداد ماه در بند هشت زندان اوین «رنج نامه ای» نوشته که نسخهای از آن در تاریخ ۳۱ خرداد ماه در اختیار کمپین قرار گرفت. این روزنامه نگار در این «رنج نامه» اشاره کرده است که در تاریخ ۲۶ خرداد ماه در زندان در اثر فشار اعتصاب غذا دچار بیهوشی شده و پس از آن تصمیم گرفته حرفهای آخرش را در نامهایی بنویسد. او در بخشی از نامه خود نوشته است: «من این روزها صدای نفسهایم را به دشواری می شنوم. برای پایین آمدن از تخت طبقه ی سوم چند نفر از هم اتاقی هایم به یاریام می شتابند. قدرت تکلم و شنواییام با مشکلات جدی مواجه شده اند.» او همچنین اشاره کرده است که بیماری و عفونت های شدید نای، ریه و روده اش دردهای شدیدی را برای او ایجاده کرده است.
این روزنامه نگار همچنین در این نامه با اظهار اینکه پرونده اش روال عادی و قانونی را طی نکرده، نوشته است که علیرغم آنکه اتهام او در کیفرخواست فقط اتهام تبلیغ علیه نظام بوده، اتهام تبانی و اجتماع علیه امنیت ملی نیز به شکل غیرقانونی در دادگاه به پرونده او افزوده شده و او در دادگاهی غیرعادلانه به هفت سال حبس محکوم شده است. آقای مازندرانی در نامهاش نوشته است که بخشی از هزینهایی که او میدهد به دلیل «انتشار فیلم وداع آیت الله هاشمی با فرزندش مهدی هاشمی» است.
احسان مازندرانی به همراه سه روزنامه نگار دیگر روز ۱۱ آبان ماه ۱۳۹۴ از سوی سازمان حفاظت اطلاعات سپاه پاسداران بازداشت و به بند دو– الف زندان اوین منتقل شد. او پس از ۱۲۰ روز انفرادی به بند هشت زندان اوین منتقل شد و بعدتر در شعبه۲۸ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی مقیسه به اتهام اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی و تبلیغ علیه نظام به هفت سال حبس در دادگاه انقلاب محکوم شد. هنوز دادگاه تجدید نظر این روزنامه نگار برگزار نشده است.