اجرای حکم شلاق و پرداخت جریمه نقدی برای ۱۷ کارگر ایرانی تنها برای تجمع مسالمت آمیز صنفی
خبرگزاری ایلنا روز پنجم خرداد ماه اعلام کرد ۱۷ کارگر معدن طلای «آق دره» در استان آذربایجان غربی با حکم قضایی شلاق خورده اند. طبق این خبر این ۱۷ کارگر با شکایت کارفرمای خود محاکمه شده اند و در روزهای آخر اردبیهشت ماه حکم شلاق شان که از ۳۰ تا ۱۰۰ ضربه شلاق بوده اجرا شده است همچنین طبق این خبر آنها مجبور به پرداخت جریمه نقدی شده اند. به گفته وکیل این ۱۷ کارگر، جریمه نقدی برخی از آنها ۵۰۰ هزار تومان بوده است.
این ۱۷ کارگر صبح ششم دی ماه ۱۳۹۳ همراه با جمع کثیری از همکاران خود در مقابل ساختمان نگهبانی معدن در اعتراض به بیکار شدن ۳۵۰ نفر از همکارانشان تجمع کرده بودند و پس از این تجمع با شکایت شرکت پویا زرکان، کارفرمای خود به دادگاه فراخوانده شدند.
وحید یاری، وکیل این ۱۷ کارگر در گفتگو با خبرگزاری ایلنا گفت که برای این کارگران دو پرونده قضایی به صورت جداگانه در شعبه ۱۰۱ دادگاه کیفری در شهر تکاب و شعبه ۱۰ تجدید نظر استان آذربایجان غربی تشکیل شده و طی آن محاکمه شده اند.
به گفته این وکیل، در اولین پرونده هشت نفر از کارگران با شکایت کارفرما و یکی از نگهبانان شرکت محاکمه شدند. آنها در این پرونده متهم به «ممانعت و بازداشتن مردم از انجام کسب و کار با ایجاد هیاهو و جنجال»، «توهین به نگهبان شرکت»، «تخریب لباس و توقیف غیرقانونی نگهبان» و «تخریب عمدی تابلوی شرکت» شدند.
اما در پرونده دوم، کارفرما از ۹ نفر از این ۱۷ کارگر نیز به طور جداگانه شکایت کرده و آنها به اتهام «ممانعت و بازداشت مردم از کسب و کار با هیاهو و جنجال» محاکمه شدند. طبق حکم دادگاه بدوی همگی آنها بین ۱۵۰ تا ۵۰ ضربه شلاق و بین پنج سال تا شش ماه حبس محکوم شدند که در دادگاه تجدید نظر همگی آنها با عفو شاکی حکم حبس شان بخشوده شده اما مجبور به پرداخت ۵۰۰ هزار تومان جریمه نقدی و بین ۵۰ تا ۳۰ ضربه شلاق شده اند.
شرکت پویا زرکان، پیمان کار اصلی این معدن طلای «آق دره»۳۵۰ نفر از کارگرانش را که بین یک تا هفت سال سابقه کاری داشتند، با پایان مدت قرار داد کاریشان در روز اول دی ماه اخراج کرد. چند روز بعد در تاریخ ششم دی ماه، جمعی از کارگران این معدن طی تجمعی خواستار بازگشت همکارانشان به کار و ایجاد امنیت شغلی از سوی کارفرما شدند. این تجمع تا غروب همان روز ادامه داشته است.
پس از پایان تجمع، سه نفر از کارگرانی که شغل خود را از دست داده بودند و در اعتراض به از دست دادن شغلشان تجمع کرده بودند پس از اینکه جوابی از کارفرما نمی گیرند اقدام به خودکشی می کنند. خبرگزاری ایلنا در خبری مربوط به این اتفاق نوشت که هر سه آنها برای مداوا به بیمارستان منتقل شدند.
یکی از سه کارگری که اقدام به خودکشی کرد در گفتگو با تخت نیوز (پایگاه خبری تخت سلیمان) گفته بود: چند سالی است که در این معدن با حداقل حقوق به صورت فصلی مشغول کارم اما هیچگاه احساس امنیت شغلی نکردم و این موضوع که هرلحظه امکان اخراج شدن وجود دارد نه تنها من بلکه سایر کارگران را آزار میداد. به همین دلیل در لحظه حادثه احساس کردم وضعیت شغلی وسرنوشت خانواده من و سایر همکاران اخراج شده برای کسی مهم نیست و برای همین تصمیم گرفتم که به زندگی خود خاتمه دهم.
این کارگر اخراجی معدن آقدره با تکذیب اظهارات مسولان درباره خودش گفته بود: «شنیدهام برخی مسوولان اقدام به خودکشی من را تکذیب میکنند و میگویند که حادثه آن روز نتیجه مشکلات روحی وروانی من بوده که از قبل داشتهام اما باید بگویم که اینطور نیست، من هیچ سابقه روانی ندارم وچنین ادعایی کذب است.»
یکی از کارگران این معدن در گفتگویی با خبرگزاری ایلنا گفته بود که روز قبل از تجمع، برخی از کارگران معترض حرف های خود را با کارفرما در میان گذاشته اند اما در کارفرما توجهی به خواسته های آنها نکرده است.