اعتصاب غذای رسول رضوی فعال آذری در زندان تبریز برای خودداری مقامات قضایی از رسیدگی به پرونده
یک منبع مطلع به کمپین بین المللی حقوق بشر ریار ایران گفت که رسول رضوی فعال ترک (آذری)، از روز ۳۰ اردیبهشت در زندان تبریز اعتصاب غذا کرده و با گذشت نوزده روز وضعیت جسمی خوبی ندارد. به گفته این منبع دلیل اعتصاب غذای رسول رضوی، اعتراض به “عدم تجمیع اتهامات مطابق ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی”، “عدم رسیدگی و بلاتکلیفی در یکی از پرونده هایش” و اجرای شش ماه باقیمانده از حبسی است که پس از آزادی مشروط او در پرونده قبلی، دوباره قرار است اجرا شود.
این منبع مطلع به گزارشگر کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران گفت: ” آقای رضوی از سی ام اردیبهشت اعتصاب غذا کرده و طی این مدت فقط آب خورده، اعتراضش هم به این است که دادستانی یکی از حکم های قبلی او را اجرا کرده و از آزادی اش جلوگیری می کند، یک پرونده بلاتکلیف هم دارد که رسیدگی نشده و ظاهرا قرار است به همین دلیل بعد از پایان حکم هم ایشان را در زندان نگه دارند و همین مسئله باعث اعتراضش شده که تکلیف احکامش مشخص شود.”
به گفته این منبع با گذشت نوزده روز از اعتصاب غذای این فعال ترک، مسئولین قضایی تا کنون برای رسیدگی به وضعیت وی و مطالباتش قدمی برنداشته اند و او اعلام کرده است که تا زمان رسیدن به مطالباتش به اعتصاب غذای خود ادامه می دهد.
رسول رضوی فعال ۴۸ ساله ترک (آذری) ساکن تبریز، تا کنون چندین بار به دلیل فعالیت هایی که نزدیکانش آن را “کاملا مسالمت امیز و مدنی” می خوانند، بازداشت شده است، به گفته منبع نزدیک به آقای رضوی، فعالیت های او در راستای حمایت از حق آموزش زبان مادری، اعتراض های زیست محیطی در جریان خشک شدن دریاچه ارومیه و مبارزه با آنچه او توهین و نژادپرستی علیه ترک ها در ایران خوانده، بوده است. او که متاهل و پدر دو فرزند است، تا قبل از بازداشت در بخش های ساختمانی و معماری در شهر تبریز به کار مشغول بوده است.
به گفته این منبع آگاه به وضعیت رسول رضوی، او در دوران بازداشت، برای گرفتن اعترافات اجباری در سلول انفرادی مورد ضرب و شتم واقع شده و با وجود رسانهای کردن این موضوع و افشای آن، دادگاه حاضر به بررسی و رسیدگی ادعاهای وی درباره شکنجه شدن در ایام انفرادی نشده است.
رسول رضوی نخستین بار در سیزدهم فروردین ماه ۱۳۸۹، در تجمعی در اعتراض به خشک شدن دریاچه ارومیه مدت کوتاهی بازداشت بود و در مهر ماه ۱۳۹۰ مجددا بازداشت شد و پس از شانزده روز به قید وثیقه سی میلیون تومانی از زندان تبریز آزاد شد.
رسول رضوی آذرماه ۹۲ نیز بازداشت شد و پس از حدود ۴ ماه، در فروردین ۹۳ به قید وثیقه آزاد شد. قاضی باقرپور رییس شعبه ۳ دادگاه انقلاب تبریز، رسول رضوی را به اتهام «تبلیغ علیه نظام» به یک سال حبس تعزیری محکوم کرد که در دادگاه تجدید نظر نیز تایید شد. راه اندازی یک وبلاگ ترکی با محتوایی که دادگاه آن را «تجزیه طلبانه» می خواند، ارتباط با عوامل «قوم گرا» و فعالیت «تجزیه طلبانه» در جریان بازی های تیم فوتبال تراکتورسازی تبریز، از جمله فعالیت هایی بود که این شهروند ترک به آن متهم شده بود. این حکم در دی ماه ۱۳۹۳ اجرا شد و رسول رضوی بازداشت و به زندان تبریز انتقال یافت و در اسفندماه ۱۳۹۳، با پذیرفته شدن درخواست آزادی مشروط، آزاد شد.
آقای رضوی ۱۹ تیر۹۴ همزمان با تظاهرات روز قدس در تبریز بازداشت شد و پس از پنج روز در ۲۴ تیرماه به قید وثیقه آزاد شد. در این تظاهرات فعالان ترک (آذری) با در دست داشتن پلاکارد و پارچه نوشته هایی حمایت خود را از مسلمان تُرک در چین نشان دادند و به «سکوت دولت ایران» در مقابل این مسئله اعتراض کردند. شعبه دوم دادگاه انقلاب اسلامی تبریز این بار رسول رضوی را به اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام» به ۶ ماه حبس تعزیری و ۶ ماه حبس تعلیقی محکوم کرد که در دادگاه تجدیدنظر نیز تأیید شد.
رسول رضوی آخرین بار در ۲۱ آبان ماه سال ۱۳۹۴ بازداشت شد. در این تاریخ تعدادی از شهروندان شهرهای ترک نشین ایران، در اعتراض به پخش یک برنامه تلویزیونی که ان را «توهین آمیز و نژادپرستانه» می خواندند، در خیابان تجمع کردند که به خشونت کشیده شد و به بازداشت تعدادی از معترضان انجامید. به این پرونده هنوز رسیدگی نشده است ولی آقای رضوی با اجرای حکم قبلی اش از آن زمان در زندان تبریز نگهداری می شود.