«حکومت ایران اختلافات متعصبانه و بنیادی میان ادیان و مذاهب را مبنای رفتار با شهروندان قرار ندهد»
در پی واکنشهای تند و علنی بسیاری از مقامات رسمی سیاسی، مذهبی و نظامی ایران علیه شهروندان بهایی، پس از دیدار جنجالی فائزه هاشمی، نماینده سابق مجلس ایران و دختر اکبر هاشمی رفسنجانی با فریبا کمالآبادی، از مدیران جامعه بهایی ایران، رضا علیجانی، فعال سیاسی و عضو شورای فعالان ملی مذهبی ایران در گفتوگو با کمپین بینالمللی حقوق بشر از «مقامات سیاسی مدعی تغییر» و «فعالان حقوق بشر و روشنفکران دینی» خواست تا برای احقاق حقوق بهاییان در ایران قدم بردارند. آقای علیجانی گفت: «این اظهارات (مقامات ایران درباره بهاییان) نشانه قساوتی بهجامانده از دنیای قدیم است که باید در آن بازبینی شود.»
فریبا کمالآبادی یکی از هفت سرپرست جامعه بهایی ایران است که در سال ۱۳۸۹ با اتهامات سنگینی از جمله «جاسوسی»، «فعالیت تبلیغی علیه نظام» و «راهاندازی و گسترش تشکیلات غیرقانونی» به بیست سال زندان محکوم شدند. او در روز بیستم اردیبهشت ماه، پس از هشت سال زندان به مرخصی آمد و چند روز پس از آن گزارش و عکسهای دیدار فائزه هاشمی از او منتشر شد. گزارشهایی که واکنشهای تند بسیاری از مقامات ایران را به دنبال داشت و حتا آیتالله مکارم شیرازی با محکوم کردن این دیدار، اقدام فائزه هاشمی را «جرم» اعلام کرد و خواستار پیگیری آن شد.
رضا علیجانی: مقامات سیاسی مدعی تغییر باید قدم بردارند
رضاعلیجانی در بازگشت به ریشههای تاریخی آنچه او «قساوت» علیه بهاییان نامید، به کمپین گفت: «خصومت آمیخته به نفرت و قساوت بین مسلمانان و بخصوص شیعیان (چون ایران محل تولد و رشد اولیه آئین بهایی بود) با بهاییان مولفهای است بازمانده از دنیای قدیم و عناصر فقهی مربوط به آن که متاسفانه بعد از انقلاب سال ۵۷ به صورت سیستماتیک توسط حکومت پی گرفته شد و جنایات بسیاری علیه بهاییان ایران رقم زد.»
این فعال سیاسی با اشاره به روابط ادیان در دنیای قدیم خواستار آن شد که «حکومت در ایران اختلافات متعصبانه و بنیادی میان ادیان و مذاهب و فرقهها را که بازمانده از جهان گذشته است، مبنای رفتار با شهروندان قرار ندهد.» به گفته او «حکومت نباید بتواند با عنوان «بددینی» پیروان دیگر ادیان را آزار، شکنجه یا از حقوق انسانی محروم کند. چرا که در جهان امروز برخلاف دنیای قدیم، انسان منهای عقیدهاش دارای کرامت و حقوق است.»
تقی رحمانی، فعال سیاسی و عضو شورای فعالان ملی مذهبی در گفتوگو با کمپین بینالمللی حقوق بشردر ایران خواستار آن شد که برای احقاق حقوق بهاییان در ایران به آرای آیتالله منتظری مراجعه شود.
آیتالله منتظری، از مراجع بلندپایه شیعه سال ۱۳۸۷، در فتوایی بیسابقه و تاریخی درباره شهروندان بهایی، اعلام کرد: “فرقۀ بهائیت چون دارای کتاب آسمانی همچون یهود، مسیحیان و زرتشتیان نیستند در قانون اساسی جزء اقلیتهای مذهبی شمرده نشدهاند، ولی از آن جهت که اهل این کشور هستند حقّ آب و گل دارند و از حقوق شهروندی برخوردار میباشند. همچنین باید از رأفت اسلامی که مورد تأکید قرآن و اولیاء دین است بهره مند باشند.”
مسئولیت حاکمیت ملی نسبت به تکتک شهروندان
مقامات جمهوری اسلامی ایران از جمله آیتالله خامنهای، رهبر ایران، همواره بهاییان را «نجس» دانسته و حتا شهروندان مسلمان را از دست دادن با شهروندان بهایی منع کردهاند. این در حالی است که این دیدگاهها طی چند دهه گذشته، به صورت مداوم از سوی سازمان های حقوق بشری، نهادهای حقوق بشر وابسته به سازمان ملل، رسانههای جهانی با انتقاد گسترده مواجه شده است. طی هفتههای گذشته، موج عمومی گسترده ای در حمایت از اقدام فائزه هاشمی و همچنین انتقاد از اظهارات نفرتزا علیه بهاییان در شبکه های اجتماعی شکل گرفت و بسیاری از فعالان مدنی و سیاسی و مطبوعاتی، شروع موج جدیدی از حملات علیه بهاییان را به باد انتقاد گرفتند.
تقی رحمانی، فعال سیاسی و عضو شورای فعالان ملی مذهبی نیز در واکنش به «اظهارات توهینآمیز» و«ضدحقوق بشر» مقامات جمهوری اسلامی ایران علیه شهروندان بهایی به کمپین گفت: «اگر این دیدار بخواهد از سطح رسانهای و جنجالی به سطح اثربخشی برسد و منشا تاثیری در شرایط بهاییان در ایران شود باید به آرای آیتالله منتظری که بهائیان را داری حق و آب و گل و حقوق شهروندی دانست منتهی شود و این پرسش اساسی را مطرح کند که آیا اصلا بدن نجس وجود دارد؟ چرا که نجاست نظری است که حتا همه فقها هم آن را نمیپسندند.»
این فعال سیاسی با طرح این پرسش که «آیا اگر کسی بهائی به دنیا آمد، میتوان او را در کشوری که دارای حق حاکمیت ملی است و نسبت به تک تک شهروندان خود مسئولیت دارد از حقوق انسانیاش محروم کرد؟» به کمپین گفت: «اگر این طور است پس حق افراد در حکومت و مسئولیت حکومت در برابر همه شهروندان چه میشود؟»
جنجالهای یک دیدار
فائزه هاشمی، نماینده سابق مجلس، مدیرمسئول روزنامه توقیف شده «زن» اما در مصاحبهای با بخش فارسی یورونیوز که روز پانزدهم ماه می منتشر شد، پاسخ منتقدانِ حملهور خود را داد و گفت که از دیدار خود با یکی از رهبران جامعه بهایی ایران پشیمان نیست و معتقد است در ایران به بهاییان ظلم شده است.
هفته پیش سیمین فهندژ، سخنگوی فارسیزبان جامعه جهانی بهائی در گفتوگو با کمپین بینالمللی حقوق بشر چنین حملات و واکنشهایی را که به گفته او «با هدفِ منزوی کردن هر چه بیشتر» شهروندان بهایی انجام میشود «کارساز» ندانست و با اعلام اینکه «اقدام فائزه هاشمی یک اقدام حقوق بشری در احترام به عقیده دیگران و نشانه رسیدن به بلوغ اجتماعی» است، گفت:«جمهوری اسلامی با وجود ۳۷ سال تلاش، موفق نشده است که بین گروه های مختلف مردم تفرقه بیندازد و برعکس امروز تغییرات عمدهای در اذهانِ نه تنها جامعه مدنی و فعالان حقوق بشر و اجتماعی بلکه در عموم مردم ایجاد شده است.»
فائزه هاشمی و فریبا کمالآبادی در دوران محکومیت در زندان اوین با یگدیگر آشنا و نزدیک شدند.