لغو پیاپی کنسرت ها و سردرگمی مسوولان وزارت ارشاد: «قوه قضاییه تکلیف ما را روشن کند»
عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور با انتقاد از لغو کنسرت سبزوار و پس از آن اظهارات دادستان خراسان رضوی مبنی بر لغو همه کنسرت های این استان گفت طی نامه ای از رییس قوه قضاییه خواسته است تا تکلیف آنها را روشن کند. او همچنین گفت قوه قضاییه نمی تواند «نیت خوانی» کند و «اصل را بر این بگذارد که همه کنسرت ها دچار یک اشکال می شوند.»
آقای فضلی گفت در این نامه از رییس قوه قضاییه خواسته تا با توجه به جنبه های قانونی و حقوقی موضوع، تعیین تکلیف کند چون متوجه نمی شود چرا فردی که در شهرهای دیگر ایران می تواند کنسرت بدهد در سبزوار نمی تواند.
وزیر کشور همچنین با اظهار اینکه وظیفه متوجه وظیفه قوه قضاییه در امر لغو کنسرت ها نمی شود گفت: «وزارت ارشاد متولی مجوز کنسرت ها از نظر محتوا است. از نظر انتظامات، امنیت و ترافیک هم زیر نظر نیروی انتظامی است و ما کاملا قبول داریم. قوه قضاییه هم در هر امری که احساس کند جرمی اتفاق می افتد یا شائبه در نظم و امنیت عمومی ایجاد می شود می تواند ورود پیدا کند اما اینکه ما نیت خواهی کنیم و اصل را بگذاریم که همه کنسرت ها دچار این اشکال می شود این مناسب نیست.»
چند روز قبل در ادامه لغو کنسرت ها غلامعلی صادقی، دادستان استان خراسان رضوی روز جمعه ۱۵ مرداد ماه اعلام کرد که کلا از این پس دیگر هیچ کنسرتی در استان برگزار نخواهد شد. این دادستان گفت برای «پیشگیری از آسیب های موجود» تا زمانیکه چارچوبی برای برگزاری کنسرت ها از سوی شورای فرهنگ عمومی استان خراسان مشخص نشود، فعلا برگزاری کنسرت ها در این استان مسکوت می ماند.
دادستان عمومی و انقلاب استان خراسان رضوی «مشکلات اخلاقی» در محتوا و نحوه اجرای کنسرت های و نحوه حضور مردم را مساله دانست و گفت به دلیل گلایه حوزه علمیه و علما و اقشار مختلف مردم دادگستری این استان تصمیم گرفته دیگر در این استان کنسرتی اجرا نشود.
یک روز پیش از اظهارات این دادستان، کنسرت موسیقی سالار عقیلی که قرار بود در روز ۱۵ مرداد ماه در سالن هلال احمر شهر سبزوار برگزار شود با حکم دادستان سبزوار لغو شد. محمد علی آبادی، رییس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی سبزوار با اظهار بی اطلاعی از دلیل لغو این کنسرت در روز ۱۴ مرداد ماه به خبرگزاری ایرنا گفت: «کنسرت موسیقی سالار عقیلی در این شهرستان دارای مجوز قانونی بود.» او همچنین گفت که دلیل لغو به آنها هنوز اعلام نشده است.
لغو کنسرت های موسیقی در دولت حسن روحانی در ابتدا به یک پدیده و پس از گذشت سه سال به یک روند عاری از پاسخگویی تبدیل شده است. در ابتدا به تدریج از حضور زنان در کنسرت ها به شکل همخوان و نوازنده جلوگیری شد و بعدتر از برگزاری کنسرت ها ممانعت شد و پاسخهای نیروی انتظامی و قوه قضاییه به عنوان مجریان اصلی لغو برنامههای موسیقی تاکنون در حد «وجود مشکلات اخلاقی» در کنسرت ها و در نتیجه لغو آنها باقی مانده است.
اگرچه خبری از توافق میان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با نیروی انتظامی درباره برگزاری کنسرت ها روز دوم تیرماه ۱۳۹۴ رسانه ای شد و اعلام شد که طی جلسه ای توافق شده «شیوه نامه ای میان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با نیروی انتظامی برای مشخص و شفاف شدن چارچوب کار و وظایف و مسوولیت دستگاه ها امضا شود، تا دیگر مشکلی برای برگزاری کنسرت ها پیش نیاید،» اما طی یک سال گذشته نه تنها رویه لغو کنسرت ها ادامه داشته، بلکه در تاریخ اول مردادماه امسال سعید منتظر المهدی، سخنگوی نیروی انتظامی بدون اشاره ای به توافق نیروی انتظامی با وزارت ارشاد گفت هیچ تغیری در ماموریت پلیس برای برگزاری کنسرت ها ایجاد نشده و از ادامه رویه لغو کنسرت ها در آینده خبر داد. او گفت: «باید توجه داشت که انجام و فرجام تمام ماموریت های پلیس بر مدار قانون است و لاجرم هر کنش و اقدامی که از سوی نیروی انتظامی انجام می گیرد در این راستا خواهد بود.»
در همان روزسردار سرتیپ پاسدار سید مسعود جزایری، معاون ستاد کل نیروهای مسلح طی ابلاغیه ای از فرمانده نیروی انتظامی خواست تا با ناهنجارهای اخلاقی و فرهنگی از جمله برگزاری کنسرت ها برخورد کند. او گفت: «این امر می بایست در همه جامعه از جمله برگزاری کنسرت ها با جدیت انجام شود.» بنابراین هنوز پس از یکسال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نتوانسته در امر برگزاری کنسرت ها با نیروی انتظامی به هیچ توافقی برسد.
اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی روز ۲۹ اردبیهشت ماه ۱۳۹۵ طی بیانیه ای با اعتراض به لغو کنسرت ها به شیوه غیرقانونی اشاره کرده بود که دلایل لغو این برنامهها «کشف حجاب، رقاصی، اخلال در نظم عمومی، موسیقی مطربی، ارتکاب به فعل حرام و ارتباط نامشروع برخی از شرکت کنندگان در کنسرت های سال ۹۵» اعلام شده است. اما اداره ارشاد در این بیانیه همه این موارد را تکذیب و آنها را غیرواقعی خواند.
حسین نوش آبادی، سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی روز ۳۱ اردبیهشت ماه ۱۳۹۵ گفت «جریان هماهنگ شدهای» تعطیلی همه کنسرت ها در سراسر کشور را نشانه رفته است و این وزارتخانه نیز برای مقابله با آن «قوه قهریه در اختیار ندارد.»
علم الهدی، امام جمعه مشهد در تاریخ ۹ خرداد ماه ۱۳۹۵ با اظهار اینکه برگزاری کنسرت ها «فسق و فجور» است در دفاع از لغو کنسرت ها در دو شهر طرقبه و شاندیز در استان خراسان رضوی گفت: «باید زمینهی بی بند و باری و فحشا در این مکان از بین برود.» او همچنین معترضان به لغو کنسرت ها را «عدهای بی بند و بار» خطاب کرد و خطاب به مسوولان گفت: «از هیاهو و جنگ روانی عدهای بی بند و بار نترسید.»
اما علیرضا رشیدیان، استاندار خراسان رضوی روز ۱۷ خرداد ماه ۱۳۹۵ در اعتراض به لغو پیاپی کنسرت های موسیقی از سوی قوه قضاییه که دارای مجور قانونی بودند، گفت: «اگر قانونی است که کنسرت در این استان ممنوع است آن را به ما هم ابلاغ کنند چرا که این بلاتکلیفی و وضعیت دوگانه مناسب نیست.»
در ماه های اخیر دهها کنسرت موسیقی در شهرهای مختلف این استان لغو شده است. کنسرتهای کیهان کلهر و شهرام ناظری در نیشابور، کنسرت در شهر طرقبه و شاندیز و کنسرت سالار عقیلی در سبزوار از نمونه های لغو کنسرت ها در این پنج ماه اخیر بوده است. همگی این کنسرتها دارای مجوز از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بودند و همچنین مجوزهای لازم از سوی مسوولان شهرستانهایی که در آن قرار بوده کنسرت اجرا شود را هم داشتهاند. با این حال بعضی از آنها چند روز قبل از برگزاری و حتی ساعاتی پیش از برگزاری در حالیکه بلیط ها فروخته شده بوده، از سوی قوه قضاییه و با دخالت نیروی انتظامی لغو شدند.
احمد علم الهدی که یکی از مخالفان سر سخت برگزاری کنسرت ها در استان خراسان رضوی است روز هشتم اسفند ۱۳۹۳ نیز در واکنش به اعتراض لغو کنسرت ها گفته بود: «از نظر بنده برگزاری کنسرت در مشهد آزادی هنر نیست بلکه ولنگاری و مطرببازی است و طرفداران برگزاری کنسرت بدانند که حامیشان خبرگزاری رسمی آلمان همان کشوری است که با سلاح شیمیایی، صدام را در هشت سال جنگ علیه ایران یاری میکرد. به آلمان چه ربطی دارد که در یک گوشه مشهد کنسرت برگزار نشده است.» او اضافه کرد: «اگر در مشهد کنسرت اجرا نمیشود، این امر به معنای اعمال قدرت، حکومت و دستور و مسئله طلبگی نیست، ما با موسیقی مسئله نداریم، بلکه مسئله موسیقی مطرببازی است.»