تقاضای تقدیر و تشکرِ محمدجواد لاریجانی از کشورهای غربی همزمان با اعدام ۳۷ نفر طی ۲۵ روز در ایران
پس از آنکه طی ۲۵ روز از تاریخ ۱۲ مرداد تا ششم شهریور ماه ۱۳۹۵ دست کم ۳۷ زندانی در زندان های ایران اعدام شدند، محمد جواد لاریجانی، دبیر ستاد حقوق بشر ایران روز ۱۱ شهریور ماه در واکنش ها به اعتراضات گفت: «باید احمد شهید و دیگر کشورهای غربی از ایران متشکر باشند.» این مقام قوه قضاییه با اظهار اینکه تنها در جهت عمل کردن به مسوولیت، حکم اعدام ها اجرا شده است، گفت غرب و مخالفان «به جای اینکه از ما تقدیر کنند ما را تقبیح می کنند.»
در اقدامی بی سابقه در طی سالهای اخیر، در فاصله ۲۵ روز، ۳۷ نفر در زندان های کرج و ارومیه اعدام شدند. در تاریخ ۱۲ مرداد ماه ۱۳۹۵، ۲۰ زندانی سنی کرد در زندان رجایی شهر کرج به اتهاماتی مانند محاربه از طریق هواداری از گروهک های تروریستی و استفاده از اسلحه به دار آویخته شدند. هفت روز بعد در تاریخ ۱۹ مرداد ماه پنج زندانی دیگر در زندان مرکزی ارومیه و ۱۸ روز بعد، ۱۲ زندانی در زندان کرج همگی به اتهامات مرتبط با جرایم مواد مخدر اعدام شدند.
اعدام ۳۷ نفر در حالی صورت گرفته که ۴۵۰۰ نفر دیگر در انتظار اعدام به سر می برند. روح الله حضرت پور، عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی روز ۳۱ مرداد ماه گفت در حال حاضر ۴۵۰۰ «اعدامی بلاتکلیف» در کشور وجود دارد.
احمد شهید، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران، با محکوم کردن آخرین اعدام ها که مربوط به اعدام ۱۲ نفر متهم به جرایم مواد مخدر بود، طی انتشار بیانیه ای در تاریخ هشتم شهریور ماه این اعدام ها را اقدامی در جهت «نقض قوانین بین اللملی» خواند و ابراز تاسف کرد که در ایران برای جرایمی که طبق تعریف ها و میثاق های بین اللملی «جرایم جدی» به حساب نمی آید، مجازات اعدام در نظر گرفته شده است.
با این حال محمد جواد لاریجانی در دفاع از اعدام های اخیر در گفتگو با خبرگزاری میزان، وابسته به قوه قضاییه گفت: «این اتهامات جدید نیست. به هر صورت ما بر اساس قوانینی که داریم کسانی که در قاچاق مواد مخدر نقش عمده داشته اند و جوانان مملکت را به نابودی کشانده اند به اشد مجازات محکوم می کنیم که این مجازات ممکن است حبس ابد و اعدام باشد.»
لاریجانی گفت: «باید احمد شهید و دیگر کشورهای غربی از ایران متشکر باشند چون مواد مخدر از افغانستان تولید می شود و مقصد نهایی آنها پاریس، برلین، واشنگتن و.. است.»
لاریجانی در حالی از اعدام های صورت گرفته دفاع کرده است که معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه مخالف با اجرای حکم اعدام برای جرایم مواد مخدر است. محمد باقر الفت در تاریخ ششم شهریور ماه در روزی که ۱۲ زندانی اعدام شدند در مخالفت با این اعدام ها گفت: «مجازات اعدام قاچاقچیان مواد مخدر تا الان بازدارندگی نداشته است و این موضوع را به صورت مکتوب به رییس قوه قضاییه اعلام کرده ایم.»
محمد باقر الفت همچنین گفت: «افرادی که اعدام می شوند در واقع قاچاقچیان اصلی نیستند زیرا قاچاقچیان اصلی درگیر عملیات انتقال محموله های مواد مخدر نمی شوند. معمولا با هزینه کمی مواد مخدر را در اختیار افرادی که بضاعت مالی کافی ندارند قرار می دهند.»
در جریان اعتراضات به اعدام ۲۰ زندانی سیاسی کرد، ۲۲ سازمان حقوق بشری در تاریخ ۲۶ مرداد ماه با انتشار بیانیه ای خواستار لغو فوری اعدام زندانیان سیاسی از جمله زندانیان عقیدتی کرد شدند. این سازمان ها همچنین خواستار پایان بخشیدن به مجازات اعدام و اعمال دادرسی عادلانه در دادگاه های عمومی برای تمام محکومین به مجازات مرگ هستند.
اسامی ۱۰ نفر از ۲۰ نفری که صبح ۱۲ مرداد ماه در زندان رجایی شهر کرج اعدام شدند و به دست کمپین رسیده به این شرح است شهرام احمدی، بهمن رحیمی، مختار رحیمی، یاور رحیمی، آرش شریفی، کاوه ویسی، احمد نصیری، کاوه شریفی، بهروز شاه نظری، طالب مالکی. این زندانیان طبق گفته های منابع معتبر و خانواده هایشان از حق داشتن وکیل و دادگاه های عادلانه محروم بوده و ماهها در سلول های انفرادی برای بازجویی نگهداری شده بودند.
شهرام احمدی، یکی از این زندانیانی بود که عضوی از خانواده اش چندین بار با کمپین صحبت کرده بود. آقای احمدی در ششم اردبیهشت ماه ۱۳۸۸ توسط ماموران اطلاعات در سنندج بازداشت شد و ۲۴ ماه در سلول های انفرادی بازداشتگاه اداره اطلاعات سنندج و زنجان بود و پس از آن به زندان اوین و زندان رجایی شهر کرج منتقل شد. او در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی محمد مقیسه به اتهام محاربه دادگاهی و به اعدام محکوم شد. این حکم در دادگاه تجدید نظر عینا تایید شد.
یک منبع نزدیک به این زندانی در تاریخ ۲۸ تیرماه ۱۳۹۵ با اشاره به اینکه آقای احمدی در زندان شکنجه شده است به کمپین گفته بود: «او در طی ۳۴ ماهی که در انفرادی بوده تحت شکنجه های فیزیکی و روحی بوده، مثلا چراغ سلولش ۲۴ ساعته روشن بوده یعنی شب و روز برای زندانی یکسان بوده ، گاهی سلول را آنقدر گرم می کرده اند که احساس خفگی می کرده و گاهی آنقدر سرد که از شدت سرما جز گریه کاری دیگری نمی توانسته بکند. در زمان بازجویی هم کتک بوده و شوک برقی و چیزهای دیگر.»
در روز ۱۸ مرداد ماه نیز هفت زندانی محکوم به اعدام به سلول های انفرادی زندان مرکزی ارومیه برای اجرای حکم اعدام منتقل شدند. صبح روز بعد، دو نفر از این تعداد به نام های پریسا آقایی و توحید پور مهدی به داخل بند بازگردانده شدند اما محمد عبداللهی، سید جهانگیر رضوی زاده، جبرئیل کنعانی، کامران پور رفعت و امیر عزیزی اعدام شدند. از این پنج نفر، محمد عبداللهی، زندانی کردی بود که به اتهام محاربه به اعدام محکوم بود و چهار نفر بقیه با جرایم مرتبط با مواد مخدر محکوم به اعدام بودند.
مصطفی احمدیان، وکیل محمد عبداللهی با اظهار امیدواری از عدم اجرای حکم اعدام یک روز قبل از اجرای حکم به کمپین گفته بود: «موارد زیادی از نقض صریح قوانین در پرونده رخ داده، چه به لحاظ ماهوی و چه به لحاظ شکل رسیدگی که من حاضرم درباره آن با هر مقام مسئولی صحبت کنم. در پرونده موکلم بازپرس ابتدا قرار منع تعقیب صادر کرده و این قرار قطعی است، ولی قاضی دادگاه به شکلی غیرقانونی این قرار را نقض کرده و دادستان هم این رویه غیرقانونی را پذیرفته. علاوه بر آن شواهد و قرائن زیادی وجود دارد که موکلم دست به سلاح نبرده و نقشی در اتهاماتی که به او نسبت داده نداشته است، ما روی همین تخلفات درخواست اعاده دادرسی کردیم و در دیوان عالی کشور مطرح شد، ولی باز به شکل غیرقانونی به جای اینکه پرونده به شعبه هم عرض دیگری ارسال شود پرونده مجددا به شعبه ۲۷ دیوان عالی یعنی همان شعبه صادر کننده حکم قطعی ارجاع شد که غیرقانونی و خلاف ماده ۴۷۶ آیین دادرسی کیفری است. علاوه بر آن قانون می گوید بعد از اعاده دادرسی باید اجرای حکم متوقف شود. من از مسئولین درخواست دارم اجرای حکم اعدام موکلم را متوقف کنند یا موقتا تعلیق کنند تا پرونده در یکی از شعب هم عرض مورد رسیدگی قرار گیرد.»
همچنین یک فعال حقوق بشر کرد در خرداد ماه ۱۳۹۵ به کمپین گفته بود که آقای عبداللهی در اعتراض به عدم رسیدگی عادلانه و قانونی به پرونده اش دست به اعتصاب غذا زده است. اعتصاب غذای او با قول مساعد مسوولان به بازبینی پرونده اش پایان یافت با این حال چند ماه بعد حکم اعدامش اجرا شد.
محمد عبداللهی در بخشی از نامه خود به رییس قوه قضاییه هم نوشته بود: «پروندهای که برای اینجانب از طرف نیروهای امنیتی استان تشکیل گردیده بسیار قطور و دارای کلکسیونی از اتهامات ناروا و بدور از حق و حقیقت میباشد که اینجانب تاکنون در هیچ کجا و در حضور هیچ مقام قضایی و امنیتی نسبت به آنان اعتراف نکرده و نسبت به شرکت و مشارکت وعضویت یا حتی همکاری در هیچ حزب و گروه رسمی و غیر رسمی را به عهده نگرفته ام.»
همچینن اسامی ۹ نفر از ۱۲ زندانی که در روز ششم شهریور ماه در زندان کرج ادامه شدند به این شرح است علیرضا مددپور، بهمن رضایی، آرمان بهرامی، علیرضا اسدی، محسن اسلامی، مهدی رستمی، امیر و علیرضا سرخاه و حسین بایرامی.