قاضی صلواتی «پیش از دادگاه» احمدجلالی پژوهشگر زندانی مقیم سوئد را به صدور«حکم اعدام» تهدید کرد
ویدا مهراننیا، همسر احمدرضا جلالی پژوهشگر و پزشک زندانی در ایران که پیشتر توسط بازجویانش تهدید به اعدام شدهبود، به کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران گفت قاضی ابوالقاسم صواتی، قاضی شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب، روز سه شنبه ۱۲ بهمن ماه پس از قرائت کیفرخواست به او اعلام کرده که حکمش «اعدام» است و در روز برگزاری دادگاهش که «چند هفته دیگر خواهد بود» نیز«تغییری در این حکم ایجاد نمی شود.» آقای جلالی از تاریخ پنجم دی ماه در اعتراض «به تهدیدات بازجو و بازپرسش برای صدور حکم اعدام» دست به اعتصاب غذا (تر) زده است که تاکنون ادامه دارد. او این بار توسط قاضی صلواتی و پیش از فررسیدن روز دادگاه و شنیدن آخرین دفاعیات، به اعدام تهدید شدهاست.
احمدرضا جلالی متخصص امدادرسانی که متولد ایران و دارای اقامت سوئد است، پیش از این توسط بازجویانش تهدید به اعدام شده بود، همسر او در گفتگویی با کمپین در تاریخ ۱۷ دی ماه گفت: «علیه همسرم هیچ مدرکی وجود ندارد. قبلا به او گفته بودند که پروندهاش بررسی شده، مشکلی ندارد و دادگاهش به زودی برگزار خواهد شد اما ۱۲ روز قبل بازجویانش طی ملاقاتی در زندان به او گفتند تو را به اشد مجازات محکوم خواهیم کرد.» یکماه پس از تهدید بازجویانش این بار قاضی صلواتی بدون حضور وکیلش، او را تهدید به اعدام کرده و گفته است در روز دادگاه این حکم تغییر نخواهد کرد.
ویدا مهراننیا با اظهار نگرانی از اینکه احتمالا همسرش تحت فشار برای اعتراف به اتهام (همکاری با دول متخاصم) است به کمپین گفت: «آقای جلالی را مجددا روز یکشنبه ۱۰ بهمن ماه از بند عمومی به بند ۲۰۹ زندان اوین که متعلق به وزارت اطلاعات است منتقل کرده اند» و در همان روز «احمدرضا تماس کوتاهی با خانوادهاش گرفته و گفتهاست که به ویدا بگوید من را دوباره دارند به بند ۲۰۹ میبرند.»
خانم مهران نیا در ادامه گفت: «احمدرضا مجددا روز سه شنبه ۱۲ بهمن با خانوادهاش تماس کوتاهی گرفته و گفته او را صبح پیش قاضی صلواتی در دادگاه انقلاب بردهاند. قاضی صلواتی کیفرخواستش را خوانده و گفته حکمت اعدام است و در روز دادگاه هم این حکم تغییر نمیکند.»
پیش از این نیز بارها زندانیان سیاسی اعتراض کردهاند که بازجویان حکم دادگاه را تعیین و پیش از شروع و برگزاری جلسه محاکمه به قاضی اعلام میکنند و برخی قضات همان حکم را زندایان صادر میکنند. از جمله نسرین ستوده، عبدالفتاح سلطانی، نرگس محمدی، آتنا دائمی در گفتگوهایشان اعلام کردهاند که آنها پیش از شروع دادگاه از حکم خود توسط بازجویان آگاه شدهاند و حکمی که توسط قاضی صادره شده همان حکمی بوده که بازجویشان قبلا به آنها با تهدید اعلام کردهاست.
به گفته همسر آقای جلالی، قاضی ابوالقاسم صلواتی در روز سه شنبه ۱۲ بهمن ماه به احمد جلالی گفته است که باید وکیلش را تغییر دهد وگرنه دادگاه وکیل تسخیری برای او انتخاب می کند: «ابوالقاسم صلواتی گفته که ما وکیل تو را قبول نداریم و باید وکیل دیگری انتخاب کنی وگرنه خودمان وکیل تسخیری برایت انتخاب میکنیم. احمدرضا هم گفته که وکیلش را تغییر نخواهد داد و اگر وکیل او در روز دادگاه اجازه حضور پیدا نکند خودش هم در دادگاه شرکت نخواهد کرد.»
خانم مهران نیا در اعتراض به این رفتارها به کمپین گفت: «ما نمیدانیم چرا وقتی بازجویی از آقای جلالی تمام شده، پروندهاش را به دادگاه فرستادهاند و خودش را به بند عمومی حال مجددا او را به بند ۲۰۹ میفرستند. ظاهرا احمدرضا تحت بازجویی مجدد و فشار شدید است. ما همچنین نمیدانیم چرا او را قبل از زمان دادگاه و بدون حضور وکیلش پیش قاضی صلواتی بردهاند تا به او بگوید حکمش اعدام است و در روز دادگاه هم تغییر نخواهد کرد. انگار میخواهند او را بترسانند، ظاهرا تحت فشار است اما ما چیز بیشتری نمیدانیم.»
ویدا مهران نیا همچنین گفت که قاضی ابوالقاسم صلواتی رئیس شعبه ۱۵ دادپاه انقلاب تهران از همسرش خواسته که به اعتصابش پایان دهد. آقای صلواتی به احمدرضا جلالی گفته است: «غذایت را بخور.» احمدرضا جلالی از تاریخ پنجم دی ماه در اعتراض به وضعیتش و تهدیدهای بازجویانش به حکم اعدام دست به اعتصاب غذا (تر) زده است. خانم مهران نیا گفت: «احمدرضا پس از پایان دادگاهش در تماس تلفنی کوتاه با خانواده اش این خبرها را داده و گفته او را قرار است مجددا به بند ۲۰۹ منتقل کنند.»
احمدرضا جلالی، استاد و پروهشگر مدیریت حوادث مترقبه و دارای اقامت سوئد است. او فوق دکتری خود را در رشته مدیریت بحران در دانشگاه پیه مونتو ایتالیا گرفت و مدتی پیش از سفر به ایران و بازداشت در تهران، به همراه همسر و دو فرزنش ساکن کشور سوئد شدند. آقای جلالی پس از سفر به ایران در تاریخ پنجم اردبیهشت ماه توسط ماموران وزارت اطلاعات بازداشت و به بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل شد. او پس از هفت ماه بازجویی در سلولهای انفرادی به بند هفت زندان اوین منتقل شد و با اتهام همکاری با دول متخاصم روبه رو است. او پیش از بازداشت، بارها برای شرکت در سمینارها و ورک شاپهای علمی و تخصصی به دعوت دانشگاه تهران و هلال احمر به ایران سفر کرده و هیچگاه مشکلی برایش فراهم نشدهبود.
ویدا مهراننیا در پاسخ به این سئوال که بر اساس چه مستنداتی همسرش احمدرضا جلالی،به «همکاری با دول متخاصم» متهم شده، به کمپین گفت: «وکیل احمدرضا به خانوادهاش گفته در پرونده او هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد با شخص یا سازمانی بر علیه ایران همکاری داشتهاست.»
بازداشت احمدرضا جلالی، به عنوان یک استاد و پروهشگر مدیریت حوادث مترقبه مقیم خارج، درحالی صورت گرفته است که تسهیل بازگشت ایرانیان به کشور از جمله وعدههای انتخاباتی حسن روحانی در جریان رقابتهای ریاست جمهوری سال ۱۳۹۲ بود. او حتی «دیدار از ایران را حق مسلم ایرانیان» خارج از کشور اعلام کرد. دولت حسن روحانی همچنین بر «آزادی آمد و شد» ایرانیان در ماده ۴۸ «منشور حقوق شهروندی» تاکید کرده، ماده ای که در آن آمده است: «حق هر شهروند است که آزادانه در داخل کشور رفتوآمد کند و از ایران خارج و یا به ایران وارد شود، مگر اینکه به موجب قانون این حق محدود شده باشد.» طی یکسال اخیر اما بسیاری از ایرانیان مقیم کشورهای دیگر یا ایرانیان دو تابعیتی پس از بازگشت به ایران بازداشت شده و با حکمهای سنگین زندان مواجه شدهاند. اتهام برخی از آنها از جمله سیامک نمازی و باقر نمازی، علیرضا امیدوار، کامران قادری و اکنون احمدرضا جلالی «همکاری با دول متخاصم» عنوان شدهاست، در حالیکه طبق سند رسمی وزارت امور خارجه که در ۲۳ آذر ماه ۱۳۹۲ منتشر شد ایران هیچ کشوری جز اسرائیل، را مصداق «کشور متخاصم» و در واقع دشمن با جمهوری اسلامی نمیداند.
احمدرضا جلالی از تاریخ پنجم دی ماه «در اعتراض به تهدیدات بازجو و بازپرسش برای صدور حکم اعدام» دست به اعتصاب غذا (تر) زده و گفته است: «اگر قرار است اعدامش کنند بهتر است در اعتصاب بمیرد.» مقامهای قوه قضائیه یا مسئولان در دولت حسن روحانی از جمله محمود علوی وزیر اطلاعات دولت یازدهم تاکنون توضیحی درباره دلایل بازداشت احمدرضا جلالی، وضعیت او در زندان و به ویژه وضعیتش پس از اعتصاب غذا ارائه نکردهاند.