هشدار رئیس قوه قضائیه برای برخورد با «بر هم زنندگان انتخابات»؛ نظام مانند ۸۸ صبر و اغماض به خرج نخواهد داد
رئیس قوه قضائیه با اشاره به حوادث انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ هشدار داد که مسئولان قضایی و امنیتی اجازه تکرار آنچه او فتنه ۸۸ نامید را نخواهند داد و ادعا کرد نظام این بار ده ماه «صبر و اغماض» نخواهد کرد.
صادق آملی لاریجانی، رئیس قوه قضائیه روز دوشنبه چهاردهم فروردین در جمع مسئولان عالی قضایی کشور گفت: «قوه قضاییه، نیروهای انتظامی وامنیتی، مسئولان و مهمتر از همه خود مردم این بار اجازه نخواهند داد که مانند سال ۸۸ فتنهای شکل بگیرد. قطعاً اینگونه نخواهد بود که همانند آن سال، ده ماه اغماض و صبر به خرج داده شود.»
رئیس قوه قضائیه در حالی از صبر و اغماض نظام در سال ۱۳۸۸ سخن گفته که در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸، بازداشت فعالان سیاسی قبل از اعلام نتیجه انتخابات آغاز شد و در جریان اعتراضات مسالمتآمیز دهها تن از سوی پلیس و نیروهای ناشناس کشته و مجروح و تعداد زیادی از فعالان سیاسی مدنی، دانشجویی و اقلیتهای قومی و مذهبی بازداشت و زندانی شدند و دو کاندیدای معترض به نتایج انتخابات بیش از شش سال است که در زندان خانگی نگهداری میشوند.
رئیس قوه قضائیه همچنین به کشورهای خارجی از جمله آمریکا نیز هشدار داده است که در صورت مداخله «سیلی بسیار محکمی خواهند خورد». ارتباط دادن هر گونه اعتراض داخلی به توطئه کشورهای خارجی و متهم کردن معترضان به ارتباط با کشورهای خارجی نیز روشی بوده که قوه قضائیه و نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی از آن به عنوان ابزاری برای سرکوب فعالان مدنی و سیاسی استفاده کردهاند.
صادق لاریجانی در بخشی از صحبتهایش درباره نظارت شورای نگهبان و موضوع صلاحیت نامزدهای ریاست جمهوری، اصل برائت را یک مغالطه خواند: « این مغلطه قبلاً هم مطرح شده و در دوران اصلاحات نیز عده ای می گفتند که شورای نگهبان باید بر اساس اصل برائت همه افراد را تایید صلاحیت کند. بنابراین این سخن جدید نیست و اعضای محترم شورای نگهبان کاملاً به این موضوع واقف هستند و قطعاً وظیفه قانونی خود را در این زمینه انجام خواهند داد.»
برای نامزد شدن در انتخابات ریاست جمهوری ایران، شورای نگهبان باید صلاحیت کاندیداها را تایید کند.
جعفر منتظری دادستان کل ایران نیز صبح دوشنبه چهاردهم فروردین در دیدار نوروزی با قضات و کارکنان دادستانی کل با تاکید بر رصد فعالیتهای انتخاباتی در سطح جامعه و در فضای مجازی از برخورد با «بر هم زنندگان انتخابات» خبر داد: «ایجاد فضای انتخاباتی سالم، تامین امنیت انتخابات و برخورد با مجرمان و افرادی که قصد برهم زدن فضای انتخابات را دارند، از جمله وظایف ماست که در انجام آن کوتاهی نخواهیم کرد.»
هشدارهای رئیس قوه قضائیه و دادستان کل کشور درباره برخورد با برهم زنندگان انتخابات در حالی است که بیش از سه ماه مانده به انتخابات ریاست جمهوری در ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۶، موج بازداشت فعالان سیاسی و مدنی و رسانهای در ایران شروع شده است.
نیروهای امنیتی از سهشنبه ۲۴ اسفند تا پنجشنبه ۲۶ اسفندماه ۱۳۹۶، دوازده تن از مدیران کانالهای تلگرامی نزدیک به اصلاحطلبان را بازداشت، محتوای کانال را حذف و نام کانالها را تغییر داده و از دسترس مدیران آن خارج کردند.
مراد ثقفی، مدیر مسوول مجله گفتگو و پژوهشگر نیز روز چهارشنبه ۲۵ اسفند ماه ۱۳۹۵ در منزلش بازداشت و روانه زندان اوین شده است. احسان مازندرانی، روزنامه نگاری که در تاریخ ۲۳ بهمن ماه ۱۳۹۵ با حکم رسمی و پس از پایان دوران محکومیت خود از زندان اوین آزاد شد نیز روز ۲۲ اسفند ماه مجددا در منزلش بازداشت و به زندان اوین منتقل شد.
هنوز هیچ نهادی به صورت رسمی بازداشت فعالان مدنی را در آستانه انتخابات به عهده نگرفته است ولی حسن روحانی رییس جمهور ایران در نخستین جلسه هیات دولت در سال جدید، برای اولین بار اعلام کرد که بازداشتهای بی رویه فعالان سیاسی و روزنامهنگاران ارتباط با انتخابات دارد و شامل تخلفات امنیتی محسوب میشود.
حسن روحانی، رییس جمهور ایران روز یکشنبه ششم فروردین ماه در اولین جلسه هیات دولت در سال جدید از وزیر کشور خواست تا گزارشی از روند پیگیری«بازداشت مشکوک تعدادی از فعالان رسانهای در آستانه انتخابات» را ارائه دهد و جلوی«تخلفات امنیتی» را بگیرد.