انتقاد موحدی کرمانی از حسن روحانی و سند ۲۰۳۰ در صبح روز انتخابات
آیت الله موحدی کرمانی، خطیب نماز جمعه تهران روز ۲۹ اردبیهشت ماه با «ننگین» خواندن سند ۲۰۳۰، پذیرش آن را از سوی دولت روحانی «یک خیانت و فاجعه بزرگ» نامید و گفت: «پذیرش سند ۲۰۳۰ که سازمان ملل و یونسکو به ایران تحمیل کرد از جانب دولت یک فاجعه بزرگ و خیانت بود.» او همچنین با انتقاد از دولت حسن روحانی گفت «دستور اجرای مخفیانه» این سند را داده که «خوشبختانه» رهبر «جلوی اجرای آن را گرفته» است.
موحدی کرمانی صبح روز رایگیری با انتقاد از عملکرد حسن روحانی، رییس جمهور فعلی و نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت بهتر بود که به جای اجرای این سند، مصوبه امر به معروف و نهی از منکر اجرا می شد: «واقعا جای تاسف دارد که دستور اجرای سند ۲۰۳۰ را داده اند اما دستور اجرای مصوبه امر به معروف و نهی از منکر هنوز داده نشده است.»
این خطیب نماز جمعه روز ۲۹ اردبیهشت گفت: «رییس جمهور باید به ارزشهای انقلاب احترام بگذارد چون این ارزشها آسان به دست نیامده و محصول خون دهها هزار شهید است و در این رابطه باید امر به معروف و نهی از منکر را مورد توجه ویژه قرار دهد که در بند هشتم قانون اساسی نیز آمده است اما متاسفانه علیرغم مصوبه مجلس تا به حال برای آن دستور اجرا داده نشده است.» موحدی کرمانی در انتهای حرفهایش گفت «خوشبختانه رهبر آگاه و بیدار و…» هشدارهای لازم را در این زمینه به دولت داد.
موحد کرمانی در حالی خواستار اجرایی شدن مصوبه امر به معروف شده که به دنبال اسیدپاشی بر روی زنان بسیار مورد انتقاد جامعه قرار گرفت و به دلیل مخالفتها و نگرانیها از اجرایی شدن آن مسکوت باقی ماند. مصوبه امر به معروف و نهی از منکر اما هیچ شباهتی با سندآموزشی ۲۰۳۰ ندارد که بر اساس پیشرفت آموزش در مدارس طراحی شده است.
در سپتامبر ۲۰۱۵، مجمع عمومی سازمان ملل متحد، ۱۷ هدف توسعه پایدار با عنوان طرح ۲۰۳۰ تصویب کرد. هدف چهارم این سند، آموزش است که اجرای آن بر عهده سازمان یونسکو گذاشته شد و براساس آن کشورهای عضو یونسکو باید برنامههای آموزشی خود برای ۱۵ سال آینده همسو با اهداف توسعه پایدار تدوین کنند. بر اساس این سند آموزشی ۲۰۳۰ همه ۱۹۲ کشور عضو این سازمان باید «امکانات مساوی، با کیفیت بالا و مادام العمر تحصیل» فراگیر برای همه ساکنان کشور، فارغ از جنسیت، قوم و قبیله و سن و سال فراهم کنند. دولت ایران هم در آذر ماه ۱۳۹۵ طبق چارچوب برنامه سازمان ملل، برنامه آموزشی خود را رونمایی کرد.
با این حال طرح آموزش بر مبنای سند ۲۰۳۰ در آذر ماه ۱۳۹۵ مطرح شد و حدود پنج ماه پس از آن علی خامنهای در سخنرانی خود در روز ۱۷ اردبیشهت ماه برای اولین بار با انتقاد از «اجرای بیسروصدای» این سند گفت، جمهوری اسلامی تسلیم آن نمیشود و با انتقاد از دولت روحانی گفت: «اصل کار غلط است، اینکه برویم سندی امضا کنیم و بعد بی سروصدا آن را اجرا کنیم، مطلقا مجاز نیست.»
چند روز پس از انتقاد رهبر انقلاب، حسن روحانی روز شنبه ۲۳ اردبیهشت اما در سخنرانی گفت که دولت ایران «در چارچوب قوانین و فرهنگ ایران به سند ۲۰۳۰ پایبند خواهد بود.
اما محمد باقر نوبخت، سخنگوی دولت روز ۲۶ اردبیهشت ماه در نشست خبری خود گفت «تا رفع ابهامات درباره سند۲۰۳۰، هرگونه فعالیتی در مورد آن در ایران متوقف می شود.» او با توضیح اینکه اجرای این سند یونسکو برای هیچ کشوری اجباری نیست و چون قرارداد نیست نیازی به امضا مقامات جمهوری اسلامی نداشته، فقط یک پیشنهاد از سوی یونسکو بوده که دولت روحانی آن را برای اجرا جالب دیده است.
سعید پیوندی، جامعه شناس و عضو کمیسیون صلح و اموزش یونسکو در گفتگوی با کمپین در تاریخ ۲۵ اردبیهشت ماه گفته بود انتقاد رهبر ایران از این سند آموزشی به علت موضوعاتی مانند برابری زنان و مردان در برخورداری از آموزش است، آموزش حقوق بشر و مفهوم حقوق بشر است و سومین مساله رهبر، آموزش صلح و صلح بین المللی است که مغایر با دیدگاه های او در برابر برابری آموزش زن و مرد، برخورد با حقوق بشر و صلح است.
به جز انتقاد موحدی کرمانی که در روز انتخابات صورت گرفته، محسن محمودی، امام جمعه ورامین نیز روز ۲۲ اردبیهشت ماه با انتقاد از سند۲۰۳۰ گفته بود از آنجا که طراح اصلی این سند آمریکاییها هستند خوب نیست اجرا شود. روزنامههای کیهان و خبرگزاری تسنیم، این سند را پروژهای برای نفوذ آموزشی در ایران خواندهاند.