حذف یک ورزشکار زن دیگر به دلیل عدم رعایت حجاب و انکار فدراسیون فوتبال ایران
آپدیت و توضیح: شیوا امینی عضو تیم ملی فوتبال بانوان ایران نیست. آخرین همکاری او با تیم ملی سال ۱۳۸۹ بوده است. پس از خبررسانیهای فراوان در این مورد، فدراسیون فوتبال ایران نوشت که او عضو تیم ملی نبوده که به خاطر حجاب حذف شود و خانم امینی نیز در پست دیگری در اینستاگرامش نوشت که موضوع حجاب و حذفش به مدتها پیش برمیگردد.
شیوا امینی، بازیکن تیم فوتسال بانوان ایران در صفحه اینستاگرام خود با منتشر کردن عکسهای باحجاب و بیحجابی از خودش در حال بازی نوشته است او به دلیل رعایت نکردن حجاب اسلامی (عدم داشتن روسری و شلوارک) در «سفر شخصی به خارج از کشور» از تیم ملی فوتسال ایران کنار گذاشته شده و دیگر قادر به شرکت در مسابقات نیست.
شیوا امینی نوشته است که پیش از انتشار این عکس ها در اینستاگرامش «همهی تلاش هام رو کردم تا از طریق تماس و مکالمه با فدراسیون بانوان و حراست راه خودم را بازکنم که به خاطر حجاب حذف نشم.» او خطاب به مخاطبانش نوشته است: «وقتی که ما مدال آوردیم و قهرمان شدیم خیلیها حمایتمون کردن اما وقتی به خاطر بیحجابی یا بدحجابی یا افتادن هدبند و کلاه حذفمون کنند هم همه مردم حمایت میکنن؟»
این فوتبالیست زن ایرانی نوشته که اینستاگرامش تاکنون اعضای محدودی داشته و «پرایوت» بوده اما به دلیل ناراحتی از این برخوردها صفحهاش را عمومی کرده تا همه زندگی واقعی او را ببینند. خانم امینی نوشته است: «متاسفم برای جامعهی ورزشی که حجاب از خود ورزش براشون مهمتره. با محروم کردن و حذف کردن کسایی مثل ما که همیشه به سربلندی ایران فکر میکردیم چی رو میخواهید ثابت کنید.»
دو روز پس از انتشار این عکس، فدارسیون فوتبال ایران در تاریخ هفتم اردبیهشت ماه در پاسخ به آن اطلاعیه ای صادر کرده و مدعی شده است خانم امینی از سال ۱۳۸۹ عضو تیم ملی به دلیل آسیب دیدگی نبوده است و موضوع حذف از تیم ملی به دلیل حجاب در سفر شخصی را رد کرده است. فدراسیون فوتبال ایران در این اطلاعیه آورده است او «به هیچ عنوان از سال ١٣٨٩عضو تیم ملی نبودند که موضوع عدم رعایت حجاب در سفر شخصی دلیلی برای حذف نامبرده باشد.»
این اولین بار نیست که موضوع بدحجابی باعث حذف بانوان ورزشکار از شرکت در مسابقات رسمی میشود. از تابستان امسال تاکنون چند زن ورزشکار در رشتههای مختلف به دلیل بدحجابی در زمان حضور در مسابقات بین المللی کنار گذاشته شدهاند.
البته محدودیت برای ورزش بانوان حتی در حجاب اسلامی هم نمیگنجد، گاهی حتی با حجاب کامل قادر به شرکت در مسابقات ورزشی در ملاعام نیستند، به طوری که زنان از دویدن در نخستین ماراتن بین المللی تهران در کنار مردها و در خیابانهای تهران محروم شدند. دو روز قبل از آغاز این ماراتن در روز ۱۸ فروردین ۹۶ اعلام شد که زنان با رعایت کامل حجاب اسلامی در مسیر دیگری (دور دریاچه ورزشگاه آزادی) و بدون مردها خواهند دوید. این ممنوعیت طبیعتا شامل حال زنانی که از کشورهای دیگر برای حضور در این ماراتن بین اللملی آمده بودند نیز شد و ماراتن بین المللی به شکل مردانه و زنانه در تهران برگزار شد.
همچنین در فروردین ماه امسال چند بیلیاردباز زن شرکت کننده در مسابقات بیلیارد آزاد چین به دلیل آنچه «عدم رعایت شئونات اسلامی» خوانده شد، به مدت یکسال از شرکت در هر مسابقه ای محروم شدند. کمیته انظباطی فدارسیون بولینگ، بیلیارد و بولس ایران روز ۱۰ فروردین ماه ۹۶ این خبر را رسما اعلام کرد و در تمام رسانه های ملی منتشر شد. هیچگاه هم مشخص نشد که منظور از بدحجابی این زنان در مسابقات چه بوده است.
یک ماه پیش از آن، در اسفند ماه ۱۳۹۵ درسا درخشانی، شطرنج باز ۱۸ ساله ایرانی نیز که در مسابقات آزاد شطرنج جبل الطارق بدون روسری شرکت کرده بود از لیست شطرنج بازان ایرانی خارج شد. مهرداد پهلوان زاده، رییس فدارسیون شطرنج ایران حتی گفته بود با او «جدی ترین برخوردها» خواهد شد در حالیکه خانم درخشانی ساکن ایران نیست و در اسپانیا دانشجو است. پیش از این درسا درخشانی در مسابقات شطرنج قهرمانی جوانان جهان در سال ۲۰۱۵، نفر ششم در جهان شده بود.
اما برخوردها با زنان ورزشکار فقط در مسابقات صورت نمیگیرد بلکه حتی برای نحوه حجابشان در شبکههای مجازی نیز بازخواست و احضار شدهاند. در مهرماه ۱۳۹۵، دو نفر از زنان بدنساز به دلیل انتشار تصاویر ورزشی در شبکههای مجازی که مسوولین ایرانی آنها «تصاویر نیمه عریان» نامیدند، به دادسرای فرهنگ و رسانه احضار شدند. خبرگزاری میزان وابسته به قوه قضاییه با این ادعا که «بانوان ایرانی هیچگونه رغبتی به این ورزش نشان نمی دهند» گفته بود این زنان بدنسازی که عکسهای خود را از مسابقاتی در خارج از ایران منتشر کردهاند، تا انجام مراحل تحقیقات و بازپرسی «ممنوع الفعالیت و ممنوع الخروج» هستند.
جعفری دولت آبادی، دادستان تهران ۱۶ دی ماه ۱۳۹۴ با هشدار به حضور ورزشکاران و «انتشار تصاویر نامناسب و خلاف شئون اسلامی در فضای مجازی» گفته بود با انتشار دهندگان این عکسها برخورد میشود. دولت آبادی گفته بود: «انتشار عکسهای نامناسب یک ورزشکار برخلاف منش پهلوانی بوده» و «باید از انتشار عکس های نامناسب در فضای مجازی پرهیز کنند.»