مطالعه در هوای پنجاه درجه؛ نماینده مجلس پس از بازدید از خوابگاه دانشجویان اهواز آن را «فاجعه» خواند
یک دانشجوی دانشگاه چمران اهواز به کمپین حقوق بشر در ایران گفت پس از تجمع دانشجویان دختر این دانشگاه (خوابگاه حضرت معصومه) در اعتراض به فقدان امکانات سرمایشی و کولر در گرمای ۴۵ درجه خوزستان، رئیس دانشگاه، با حضور در جمع دانشجویان قول داده است مشکل را تا پایان شهریور ماه حل کند و در غیر این صورت استعفا خواهد داد.
این منبع به کمپین گفت مجتمع خوابگاهی حضرت معصومه در اهواز با ظرفیت بیش از ۳۰۰۰ دانشجو، در اغلب ساختمانها فاقد وسایل تهویه و سرمایش است و فرارسیدن فصل امتحانات و عدم رسیدگی مسئولان دانشگاه پس از اعتراض و پیگیری مکرر، این دانشجویان را وادار کرده است تا برای «ابتداییترین حقوق خود» دست به تجمع اعتراضی بزند.
محمود صادقی، نماینده اصلاحطلب مجلس که برای بازدید از این خوابگاه به اهواز سفر کرد، روز ۲۹ خرداد، در توییترش وضعیت خوابگاه دانشجویی حضرت معصومه را «فاجعه» توصیف کرد: «امروز از خوابگاههای حضرت معصومه دانشگاه اهواز بازدید کردم، در یک کلمه وضع را توصیف میکنم: «فاجعه». او در یک توییت دیگر نوشت: «مسئولان فاجعه دانشگاه اهواز: ۱. شورایعالی انقلاب فرهنگی ۲. وزارت علوم ۳. مدیریت دانشگاه ۴. استیضاحکنندگان فرجی دانا.»
امروز از خوابگاههای حضرت معصومه دانشگاه اهواز بازدید کردم..
در یک کلمه وضع را توصیف میکنم: «فاجعه»— محمود صادقی (@mah_sadeghi) June 19, 2017
یکی از دانشجویان دانشگاه چمران اهواز با ذکر اینکه نامش فاش نشود به کمپین گفت حضور رئیس دانشگاه و قول تعمیر ساختمان در شهریور ماه کمک چندانی به حل مشکل فعلی دانشجویان نکرده است: «حضور رئیس دانشگاه هر چند اتفاق خوب و حتی ضروری بود ولی مشکل را حل نمیکند، به دلیل این که مشکل الان دانشجویان این است که باید در گرمای هوای تا پنجاه درجه خرداد و تیر برای امتحانات آماده شوند و بهبود خوابگاه در شهریور ماه هرچند خوب، ولی برای سالهای آینده خوب است، موضوع کولر و تهویه نداشتن هم مشکل امروز نبود و دانشجویان قبل از تجمع به صورت فردی یا چند نفری اعتراض کردهاند، ولی مسئولان دانشگاهی تا وقتی تجمع گسترده نشد، هیچ رسیدگی به اعتراضات نکردند و حتی تکذیب هم میکردند.»
به گفته این منبع اعتراضات دانشجویان زمانی بالا گرفت که روابط عمومی دانشگاه چمران اهواز بسته شدن خروجیهای دختران دانشگاه را تکذیب کرد: «روز پنجشنبه دختران معترض خوابگاه متوجه شدند که درهای خروجی خوابگاه قفل شده و سرپرستها هم دانشجویان را تهدید میکردند که اعتراض نکنند، دانشجویان مجبور شدند با پلیس تماس بگیرند و بعد از این که ماموران نیروی انتظامی آمدند، سرپرستها درها را باز کردند و تجمع دانشجویان معترض در خارج محوطه شکل گرفت، ولی دانشگاه موضوع را تکذیب کرد و همین دانشجوها را بیشتر عصبانی کرد.»
اسکان دانشجویان در نمازخانه و سوله ورزشی، توزیع کولر و یخ در بعضی ساختمانها و انتقال محدود دانشجویان معترض به مکانی دیگر بخشی از راه حلهای مسئولان دانشگاه چمران اهواز بوده است، راه حلهایی که به گفته منابع مطلع کمپین به دلیل بی تاثیر بودن و محدود بودن، مورد قبول دانشجویان قرار نگرفته است.
همزمان تعدادی از کاربران توییتر روز جمعه ۲۶ خرداد ماه با هشتگ #دانشجوپزی از دانشجویان اهوازی حمایت کردند. در تصاویری که از این تجمعات در شبکههای اجتماعی و به ویژه در توییتر دست به دست میشود، دانشجویان معترض با شعارهایی خواستار حل مشکلات سیستم تهویه و همچنین پاسخگویی و بعضا استعفای مدیران دانشگاه شدهاند.
در ویدئویی که یکی از کاربران توییت کرده است، دانشجویان معترض همزمان با ورود رئیس دانشگاه با شعار «دروغگو، دروغگو» از او استقبال میکنند.
طی چهار ساله گذشته اعتراضات دانشجویی به جای مطالبات و اعتراضات سیاسی بیشتر به سمت خواستههای صنفی و دانشجویی متمایل شده است. در سال ۱۳۹۵ نیز اغلب اعتراضات دانشجویی واکنش به گران شدن شهریهها و خدمات آموزشی و رفاهی بوده است.
شوراهای صنفی دانشگاهها در بیانیه پایان سال ۱۳۹۵ اعلام کرده است که «نظام آموزشی کشور تحت فشار سیاستگذاریهایی ناعادلانه و محرومکننده قرار دارد. هرسال بر حجم چنین سیاستهایی افزوده میشود و گروههای محروم، زنان و ساکنین شهرهای پیرامونی هر روز بیشتر امکان ورود خود به دانشگاهها و رشتههای موردعلاقه شان را از دست میدهند.»
فعال دانشجویی در مصاحبه با کمپین گفت که فقط هزینه هر پرس غذای دانشجویی از سال ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۵ سیزده برابر شده است و بقیه هزینههای رفت و آمد و خوابگاه و اسکان دانشجویان نیز به همین ترتیب سیر صعودی داشته است.
بیش از شش هزار دانشجوی دانشگاههای مختلف ایران در شانزدهم آذر که در ایران به نام روز دانشجو نامگذاری شده، در بیانیهای نسبت به روند رو به افزایش پولی شدن دانشگاه و تبعیضهای طبقاتی و جنسیتی اعتراض کردند. در بیانیه دانشجویان «هزینههای روزافزون خوابگاه و تغذیه، شهریههای گزاف، واگذاری فضاها و امکانات دانشگاهی به نهادها و سازمانهایی بیرون از دانشگاه، واداشتن دانشجویان به کار اجباری و سوءاستفادههای علمی از آنان» به عنوان برخی از پیامدهای خصوصیسازی دانشگاه ذکر شده است.
دانشجویان دانشگاه تربیت مدرس تهران نیز در هفده شهریور ماه ۱۳۹۵ در اعتراض به گران شدن خدمات آموزشی تجمع کردند و آن را خلاف قانون اساسی دانستند. دانشجویان خوابگاه کوی دانشگاه تهران نیز نهم آذرماه در اعتراض به کاهش ظرفیت و افزایش هزینه خوابگاه و همچنین محدودیت برای ساعات رفت و آمد دانشجویان تجمع کردند.
طبق اصل سیام قانون اساسی ایران دولت موظف است وسایل آموزش و پرورش رایگان را برای همه ملت تا پایان دوره متوسطه فراهم سازد و وسایل تحصیلات عالی را تا سر حد خودکفایی کشور به طور رایگان گسترش دهد.