وزیر ارتباطات: در سه سال گذشته هفت میلیون وبسایت، ۱۲۱ نرمافزار و فیلترشکن را فیلتر کردیم
محمود واعظی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، در جلسه ای در مجلس شورای اسلامی گفت که درسه سال آخر دولت حسن روحانی«۷ میلیون وبسایت و ۱۲۱ نرم افزار و فیلترشکنهای مهم» مسدود شدهاند. واعظی در این جلسه هیچ اشارهای به فهرست و دلایل مسدود کردن این وبسایتها نکرد و مشخص نیست این تعداد زیاد از وبسایتها و نرمافزارها شامل چه نوع محتوایی هستند که باید مسدود میشدند.
هفت میلیون وبسایت در دولت حسن روحانی در حالی مسدود شدند که رییس جمهوری ایران در سخنرانیهای خود به کرات از حق دسترسی به سایتهای اینترنت دفاع کرده است. به عنوان مثال، آقای روحانی در اختتامیه سی و سومین اجلاس مدیران و روسای آموزش و پرورش در تاریخ ۲۰ مرداد ۱۳۹۵ با زیر سوال بردن فیلترینگ گفت: «میتوانیم بگوییم فضای مجازی، دنیای دیجیتال و ارتباط اینترنتی ممنوع است و باید تمام شبکههای اجتماعی فیلتر شود؟ میتوانیم با فیلتر و ممنوعیت در دنیای امروز زندگی کنیم؟»
مسوولیت فیلتر و یا مسدود کردن وبسایتها به عهده کمیته تعیین محتوای مصادیق مجرمانه است که ریاست آن را دادستان کل کشور به عهده دارد. اما همچنان نهادهای دیگری همچون پلیس موسوم به فتا و وزارت ارشاد نیز توانایی درخواست برای مسدود کردن وبسایتها را دارا هستند. به علاوه، نهادهای امنیتی و اطلاعاتی همچون وزارت اطلاعات و اطلاعات سپاه پاسداران نیز میتوانند برای مسدود کردن وبسایتها درخواست خود را به این نهادها اعلام کنند و با توجه به نفوذ این دستگاهها به خصوص اطلاعات سپاه بر روی قوه قضاییه، به اعمال نفوذ در این زمینه بپردازند.
بر اساس تحقیقات کمپین، علاوه بر شبکههای اجتماعی و وبسایتهای خبری که قبل از به روی کار آمدن حسن روحانی در ایران فیلتر بودند، از جمله پیامرسانهای امن مانند سیگنال و Crypto.cat که محتوای پیامهای کاربران را به صورت رمز شده نگهداری میکنند، سرویسهای ابری مانند گوگل درایو، موتورهای جستجوی امن که حافظ حریم خصوصی کاربران هستند مانند گوگوداک، سرویسهای تماس صوتی مانند تماس صوتی تلگرام، سرویس پخش زنده ویدیو در اپلیکیشن اینستاگرام، وبسیاری از سایتهای سیاسی همچون سایت لیست امید که حاوی فهرست کاندیداهای اصلاح طلبان برای مجلس دهم شورای اسلامی بود در دولت حسن روحانی فیلتر شدهاند.
علاوه بر وبسایتها و اپلیکیشنها فروشگاههای اپلیکیشنهای موبایل ایرانی نیز به دستور کمیته تعیین مصادیق محتوای مجرمانه از ارایه اپلیکیشنهایی که در ایران فیلتر هستند منع شدهاند. به عنوان اپلیکیشن IMO به دستور کمیته تعیین مصادیق محتوای مجرمانه و با استناد به بند سوم قانون جرائم سایبری از فروشگاه کافه بازار حذف شد.
محمود واعظی روز سه شنبه ۱۶ خرداد ۱۳۹۶ در مجلس شورای اسلامی و در پاسخ به سوال نماینده شاهین شهر در خصوص عدم نظارت و کنترل محتوای مطالب مغایر اصول و موازین شرعی و مصالح و منافع ملی در فضای مجازی گفت: «در ۴ سال گذشته تلاش شده به نوعی فرصتها را افزایش و امنیت فضای مجازی را ارتقاء دهیم و تهدیدات را کاهش دهیم. براین اساس کارهایی را دانشگاههای مختلف شروع کردهایم و در حال حاضر ۱۴ دانشگاه و مرکز پژوهشی کشور محتوای فضای مجازی را بررسی و صیانت میکنند.»
وزیر ارتباطات ایران با بیان اینکه ۴۰۰ میلیون «نشانه تصویری» توسط سیستم فیلترینگ هوشمند مسدود شده است اضافه کرد: «اگر تا پیش از این بین تمام سایتها ۸ درصد مشکل وجود داشت اکنون به ۱.۵ درصد کاهش یافته است.»
طرح فیلترینگ هوشمند در دی ماه ۱۳۹۳ با صرف مبلغ ۱۱۰ میلیارد تومان معادل ۳۶ میلیون دلار هزینه شروع شد، که بر اساس گزارشها یک سال پس از راه اندازی به دلیل آنکه بخش عمده ترافیک اینترنت از طریق پروتکل امنیتی اساسال رمزگذاری میشود، این طرح با شکست مواج شد.
واعظی همچنین مدعی شد «با مدیران تلگرام تفاهم کردیم که پنج مصداق مفاهیم جنسی، کودک آزاری، ترویج خشونت، تروریسم و محتوای ضد دین مسدود شود و تاکنون ۱۷۳ هزار از این مصادیق بسته شده است.» آمار ارائه شده از طرف وزیر ارتباطات با آماری که محمود علوی وزیر اطلاعات در روز ۱۶ خرداد ۱۳۹۶ در اختیار کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی قرار داده است در تظاد است. به گفته سید حسین نقوی حسینی نماینده ورامین در مجلس که در این جلسه حضور علوی آمار کانالهای مسدود شده در تلگرام را ۵۰ هزار عنوان کرده. علاغم ادعای مسوولین ایران شرکت تلگرام بارها ادعای توافق و همکاری با دولت ایران را رد کرده است.