بازداشت تعدادی از فعالان عرب و محاطره خیابانهای اهواز در روز جشن عید فطر
کریم دحیمی، فعال حقوق عرب به کمپین حقوق بشر در ایران گفت صبح روز عید فطر (دوشنبه پنجم تیرماه) ماموران نیروی انتظامی برخی از خیابانهای شهر اهواز را که قرار بوده راهپیمایی در دفاع از زندانیان سیاسی و اعدامشدگان عرب برگزار شود را محاطره کردهاند تا از ادغام جمعیت از محلههای مختلف اهواز و گسترده شدن راهپیمایی جلوگیری شود. همچنین به گفته این فعال عرب، یک روز قبل در غروب چهارم تیرماه بسیای از فعالان و شاعران عرب در جشن عید فطر در ملاشیه اهواز دستگیر شدهاند: «آنها در این جشن در دفاع از زندانیان سیاسی و اعدام شدگان شعارهایی دادهاند، شعر خواندهاند و رقصیدهاند که خوشایند نیروهای امنیتی نیست.»
از سال ۱۳۸۴ هر سال در شب و روز عید فطر بسیاری از شهروندان عرب اهل اهواز در راهپیمایی مسالمتآمیز به اعدام و زندانی شدن فعالان سیاسی و مدنی عرب اعتراض میکنند. شرکت کنندگان در این راهپیمایی به در منازل خانوادههای اعدام شدگان و زندانیان سیاسی رفته و شعارهایی در دفاع از آنها و خانوادههایشان میدهند. به گفته آقای دحیمی «با این حال در سال ۱۳۸۵ این راهپیمایی با مداخله نیروی انتظامی به آشوب کشیده شده و تعدادی از مردم شرکت کننده از روی پل کارون به رودخانه افتاده و جان دادند.»
کریم دحیمی در توضیح تهدیدهای پیش از عید فطر به کمپین گفت: «در ابتدا هفته گذشته بسیاری از فعالان عرب و خانوادههای زندانیان سیاسی و اعدام شده به کلانتری منطقه ۱۷، ستاد خبری اهواز و پادادشهر احضار شدند و از آنها تعهد گرفته شد تا در خانههایشان بمانند و در راهپیمایی روز عید فطر شرکت نکنند و مردم را هم برای شرکت ترغیب نکنند. آنها هم تحت فشار تعهد را دادهاند.»
کریم دحیمی ادامه داد: «اما غروب چهارم تیرماه بسیاری از شهروندان عربی که در حیاط منزلی در ملاشیه اهواز برای جشن عید فطر دور هم جمع شده بودند با حمله نیروی انتظامی دستگیر شدند. آنها در این مراسم شعارهای در دفاع از زندانیان و اعدام شدهها داده بودند و این باعث عصبانیت ماموران شده بود به خصوص که برخی از شرکت کنندگان کسانی بودند که قبلا تعهد داده بودند که در خانههایشان میمانند و فعالیتی نخواهند داشت.»
کریم دحیمی گفت: «تعدادی از شاعران عرب، افرادی که سابقه بازداشت به دلیل فعالیتهای فرهنگی و سیاسی و مذهبی داشتهاند در میان بازداشت شدگان بودهاند. متاسفانه ما فقط اسامی ۱۳ نفر آنها را تاکنون میدانیم اما تعداد بازداشتشدگان بسیار بیشتر بوده است.»
اسامی ۱۳ بازداشت شده عبارتند از احمد حزباوی، ناصر اسدی، مرتضى سیلاوی،مرتضى حردانی، محمد عفراوی، ماهر مسعودی، علی زهیری، عدنان حردانى، احمد براجعه، علی شریفى، محمد مسعودى، احمد مسعودى،عبیده اسکین غزلاوى.
به گفته کریم دحیمی صبح روز عید فطر در ادامه جلوگیری از راهپیمایی در دفاع از زندانیان سیاسی و اعدام شده عرب «صدها ماموران نیروی انتظامی و نیروهای امنیتی در خیابانهای کوته عبدالله، ملاشیه و کوی علوی که اماکن بحران نامیده میشوند مستقر شدهاند و به این شکل از گسترده شدن تجمع و ادغام آدمها از محلههای مختلف جلوگیری کردهاند. تظاهرات در واقع با فشار ماموران فقط در هر محله برگزار شده است.»
در سال ۱۳۹۳ نیز کمپین گزارشی از بازداشت تعداد زیادی از شهروندان عرب اهواز در روز اول و دوم عید فطر منتشر کرد. در روز عید فطر ۱۳۹۳ مراسم یزله خوانی در کوی علوی، ملاشیه و کوت عبدالله که از مراکز مهم اهواز است برگزار شده بود و جوانان عرب شعارهای که محتوای دفاع از زندانیان و اعدامشدگان را داشت سر داده بودند و همچنین به درب خانه خانواده هر کدام از زندانیان سیاسی و اعدام شده رفته و به آنها عید را تبریک گفته بودند. ماموران امنیتی تعدادی از آنها را از طریق این رفتار به اتهام تبلیغ علیه نظام بازداشت کردند.
طی گزارشهای منتشر شده بسیاری از فعالان سیاسی عرب در طی سالهای گذشته در زندانها اعدام شدهاند و حتی جنازه آنها به خانوادههایشان برای خاکسپاری تحویل داده نشده یا با تاخیر این انتقال صورت گرفته است. در گزارشی که کمپین در فروردین ماه ۱۳۹۳ منتشر کرد، سه عرب اهل اهواز به اتهام محاربه در زندان کارون اهواز اعدام و در مکان نامشخصی دفن شدند بدون اینکه به خانوادههای آنها تاریخ دقیق اعدام را ابلاغ شود و یا جنازه هایشان به خانواده آنها برای خاکسپاری تحویل داده شود و حتی با تهدید به آنها اجازه برگزاری مراسم ختم را هم نداده بودند.