آسیه امینی: زنان لایق ایرانی نه تنها توانایی وزیر شدن، بلکه شایستگی ریاستجمهوری دارند
آسیه امینی، روزنامه نگار و فعال حقوق زنان در مصاحبه با کمپین حقوق بشر در ایران گفت که «اگر فرصت و امکان به زنان داده شود آنها توان برابری دارند و می توانند شایستگیهای بهتری را در ردههای کلان مدیریتی کشور از خود نشان دهند.»
خانم امینی به کمپین گفت که «ما زنان بسیار لایق در حوزههای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی داریم و فرهنگی که میتوانند نقش وزیر و رئیس جمهور را هم بازی کنند.»
حسن روحانی، رئیس جمهور فعلی ایران که در انتخابات ۲۹ اردیبهشت ماه ۱۳۹۶ برای چهار سال دیگر به عنوان رئیس جمهور انتخاب شد در کابینه اول خود هیچ زنی را به عنوان وزیر انتخاب نکرد. او در چهارم تیر ماه ۱۳۹۶ در یک سخنرانی عمومی در تهران گفت که «امروز زنان نسبت به سرنوشت خود، حساس هستند و به خوبی تلاش میکنند اما برای حضور در ردههای مدیریتی، باید تلاش بیشتری کرد. مشخص است خانمی را که در ردههای مدیریتی نبوده، نمیتوان یک مرتبه در یک رده بالایی از مدیریت قرار داد، بلکه باید قدمبهقدم گام برداشت.»
حسن روحانی گفته است که «بانوان برای حضور در عرصههای مدیریتی، باید تلاش بیشتری کنند.»
این سخنان رئیس جمهور ایران در حالی عنوان شده که مطالبه حضور زنان در کابینه دوم او به عنوان وزیر از سوی فعالان زن در ایران افزایش یافته است. مرضیه رسولی، روزنامه نگار و فعال حقوق زنان در توییتر خود در واکنش به سخنان آقای روحانی نوشته است که «معلومه کسی که تجربه مدیریت نداشته نباید مدیر رده بالا شه. مشکلم اینه که روحانی علتو حذف میکنه و نبود این تجربه رو به “تلاش” ربط میده.» خانم رسولی نوشته “روحانی (گفته) خانمی را که درردههای مدیریتی نبوده، نمیتوان یک مرتبه دریک رده بالایی از مدیریت قرار داد خب چرا نبوده؟ خودش نخواسته؟ نذاشتن.»
آسیه امینی، روزنامه نگارو فعال حقوق زنان در مصاحبه با کمپین، سخنان حسن روحانی را “یک فرار رو به جلو و کاملا یک حرکت سیاسی” دانسته و گفت: «بر همه روشن است که آقای روحانی در حال حاضر از هرطرف مورد فشار گروه تندروی طرفدار رهبری قرار گرفته است. در واقع به دلیل شدت حملات پنهان و آشکاری که وجود دارد آدم احساس می کند هرجایی که دولت جای گریز و برون رفت از این فشار و بحران پیدا بکند سعی میکند از آن یک مفر و راه فرار بسازد. در دولت قبلی ایشان هم مسائل زنان الویت پیدا نکرد اگرچه اعتقاد دارم با شاخصهای توسعه ما رشد خوبی در حوزههای زنان داشتیم. هم از لحاظ کمی و هم از لحاظ کیفی به خصوص در مناطق محروم. مثلا آماری که ما از سیستان و بلوچستان در مورد حضور زنان در مدیریت میبینیم در دولتهای قبلی بیسابقه بود بنابراین در یک حوزههایی میبینیم ادعا میشود و این ادعا ثابت میشود که وضعیت زنان رو به بهبود است. اما یک جاهایی که حساسیت وجود دارد و انتظار میرود دولت روی ادعایی که در مورد باور به حضور موثر زنان در همه حوزه ها بدون تبعیض دارد بایستد اما متاسفانه در ردههای بالای حکومتی نمیبینیم که دولت توان یا خواست ماندن و هزینه دادن سر این مساله را داشته باشد.»
در پنجمین دوره انتخابات شوراهای شهر و روستا براساس اعلام علی اوسط هاشمی، استاندار سیستان وبلوچستان بیش از ۴۱۵ زن به شوراهای شهرو روستا در این استان راه یافتند. در دوره پیشین این انتخابات میزان زنانی که انتخاب شده بودند ۱۸۵ نفر بود. استان سیستان و بلوچستان همچنین رکورددار میزان مدیران زن در پستهای فرمانداری، بخشداری، معاون استاندار، شهردار و مدیریت مراکز بهداشتی است.
آسیه امینی به کمپین گفت: «من اصلا باور ندارم حرف آقای روحانی را چرا که ما زنان بسیار لایق در حوزههای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی داریم و فرهنگی که میتوانند نقش را وزیر کنند. من اعتقاد دارم نقش رئیس جمهور را هم میتوانند بازی کنند. الهه کولایی [نماینده مجلس ششم و استاد روابط بین الملل دانشگاه تهران] با همه امکاناتی که از یک زن سیاستمدار آشنا به مسائل روز ایران و جهان انتظار داشته باشیم می تواند به راحتی جای آقای روحانی بنشیند. بنابراین آقای روحانی با چه ادعایی میگوید که ما زنی در رده بالای مدیریتی نداریم. من خانم کولایی را به عنوان یک مثال میگویم نمونه های غیرسیاسی که توان مدیریتی بالا دارند در همه رشته ها وجود دارند اما آن چیزی که وجود ندارد اراده دیدن این توانمندی برابر است. هرجایی که به نفع شان باشد زنان را در شعارها و ادعاهایشان با برابری یاد میکنند اما جایی که باید هزینه بدهند همیشه با این حرف روبرو هستیم که زنان این توانمندی را ندارند.»
در قوانین ایران هیچ منعی برای وزارت زنان وجود ندارد اما تاکنون تنها یک زن بر مسند وزارت نشسته است. مرضیه وحید دستجردی که تجربه دو دوره نمایندگی در دوره های چهارم و پنجم مجلس شورای اسلامی را داشت در کابینه دوم محمود احمدی نژاد بر مسند وزارت بهداشت و درمان نشست. او تنها وزیر بهداشت زن در تاریخ ایران و تنها وزیر زن در جمهوری اسلامی تاکنون بوده است. پیش از او فرخ رو پارسا و مهناز افخمی دو زنی بودند که پیش از جمهوری اسلامی و در حکومت پهلوی در مسند وزارت نشستهاند.
آسیه امینی به کمپین گفت: «اولا ما زنان تربیت شده سیاسی فرهنگی و اجتماعی در همه حوزه ها داریم و فقط باید از این توانها استفاده شود. اینکه گفته میشود ما در حوزه مدیریتی در رده بالا نداریم ما یک مشکل بزرگ داریم اینکه کار سازمانی و کار حزبی در کشور ما به طور علمی و آنطور که باید باشد وجود ندارد. ما حزب نداریم که مثلا سازمان جوانان داشته باشد و تربیت شوند. بنابراین همان قدری که ما زنان تربیت شده سیاسی در گروههای سیاسی و احزاب نداریم همین مساله برای مردها هم وجود دارد. اما امکانی که برای مردها قائل می شوند به آنها امکان و فرصت مدیریتی میدهند در پایینترین تا بالاترین رده ولی این فرصت از زنان گرفته میشود. فقط مساله این نیست که ما روش های تربیت سیاسی درست در کشورمان نداریم هم آن است هم اینکه فرصت و امکانات فقط به مردان داده می شود. زنی که امکان تجربه خودش را در یک رده مدیریتی ندارد چطور می توان از او انتظارات زیادی داشت. با این وضع اما که امکان و فرصت از زنان گرفته شده ما زنانی داریم که توانایی علمی دارند توانایی تخصصی دارند در حوزههای مختلف و در توانمندیهای تخصصی و علمی در خیلی از موارد از مردان سر هستند به این دلیل است که من میگویم اگر فرصت و امکان به زنان داده شود اینها توان برابری دارند میتوانند شایستگیهای بهتری را هم رد این ردهها از خود نشان دهند.»
ژیلا موحدشریعت پناهی، قرآن پژوه و فعال حقوق زنان در ایران در مصاحبه با کمپین گفته است: “آقای روحانی حد اقل سه زن برای وزارتخانههای بهداشت، آموزش و پرورش و کار و رفاه و … میتوانند معرفی کنند. و مجلس که قاعدتا مجلس همراهی است ان شاالله رای اعتماد خواهد داد. در جریان کمپین تغییر چهره مردانه مجلس،در زمان نام نویسی ها، دیدیم که خانمهای تحصیل کرده، متخصص با توان بالای مدیریتی در جامعه بسیار زیاد هستند. بنابراین معرفی سه وزیر زن معقول و منطقی به نظر میرسد. اگر اقای روحانی این کار را نکند، از طرف جامعه زنان امتیاز منفی برای ایشان منظور خواهد شد. ایشان به عنوان رئیس جمهور، اختیار تعیین کابینهاش را دارد، می تواند وزرا را معرفی کند و هیچ حجتی ندارد و نمیتواند بگوید نشد و نگذاشتند چون در دولت احمدی نژاد این تابو شکسته شده و علما هم هیچ مخالفتی نکردند.”
پیش از این شهیندخت مولاوردی، معاون امور زنان رئیس جمهور گفته است که «معرفی وزیر زن وعده حسن روحانی بوده و در شرایط فعلی و در دوره بعدی استفاده نکردن از ظرفیت زنان در کابینه دیگر قابل دفاع نیست.» او شرایط برای حضور وزیر زن در کابینه دوازدهم را مساعد خوانده و پیش بینی کرده که دو یا سه زن به عنوان وزیر به مجلس معرفی شوند.