محکومیت یک آمریکایی به ۱۰ سال زندان با عنوان عامل نفوذی
غلامحسین محسنی اژهای، سخنگوی قوه قضاییه روز یکشنبه ۲۵ تیرماه از حکم ۱۰ سال حبس برای یک آمریکایی که او را «عامل نفوذی» نامید خبر داد. سخنگوی قوه قضاییه با معرفی او به عنوان عامل نفوذی فقط به این اشاره کرد که او تابعیت آمریکا و یک کشور دیگر را دارد و با «نفوذ وارد ایران شده» است.
اما محسنی اژهای هیچ توضیحی درباره زمان بازداشت، مبنای اتهام، تابعیت دوم او و محل نگهداریش هیچ اطلاعی نداد. آقای آژهای فقط با تکرار کلمه «نفوذ» در این نشست خبری گفت: «یکی از عوامل نفوذی آمریکا که با نفوذ وارد ایران شده بود توسط نیروهای وزارت اطلاعات شناسایی و دستگیر شده است.» او توضیحات بیشتر درباره این شخص را «اگر حکم قطعی شد شاید بیشتر در مورد نفوذ وی توضیح میدهم.» موکول کرد.
سخنگوی قوه قضاییه گفت: محرز و مشخص شد که این فرد در جهت جمعآوری و بحث نفوذ وارد ایران شده است. محسنی اژهای گفت حکم این فرد ناشناس دوتابعیتی که به اتهام نفوذ به ۱۰ سال حبس محکوم شده، قابل تجدید نظر خواهی است. او توضیحات بیشتر درباره این شخص را «اگر حکم قطعی شد شاید بیشتر در مورد نفوذ وی توضیح میدهم.» واگذار کرده است.
آقای اژهای اما در ادامه حرفهایش بدون توضیح بیشتری گفته «این فرد مستقیما از ناحیه آمریکاییها هدایت میشده است.»
با این حال خبرگزاری میزان وابسته به قوه قضاییه با انتشار عکس و مطلبی از این دوتابعیتی آنچه را که قرار نبوده سخنگوی قوه قضاییه عنوان کند، توضیح داده است. در این خبر او به نام «زی یو وانگ» و دارای تابعیت آمریکایی– چینی و دانشجوی تاریخ دانشگاه پرینستون آمریکا معرفی شده است.
خبرگزاری میزان با این ادعا که او «جاسوسی در پوشش پژوهشگر» بوده، مدعی است که «در قالب پروژه نفوذ به نهادهای مطالعاتی کشور سعی در نفوذ به آرشیوهای معتبر کشور داشته است.» و اطلاعات محرمانه را در اختیار «تیم تحقیقاتی وزارت امور خارجه آمریکا، موسسه شرمین و بیژن مصور رحمانی» قرار میداده، این خبرگزاری همچنین مدعی شده که او ۴۵۰۰ صفحه از اسناد کشور را ثبت دیجیتالی کرده و البته اشاره کرده نیروهای اطلاعاتی از همان ابتدای ورود این دوتابعیتی به او مشکوک شده و همه کارهایش را زیر نظر داشته اند.
با این حال این خبرگزاری در جای دیگری اشاره میکند که این دانشجو اطلاعات خود را از آرشیو کتابخانههای تهران و شخصیتهای علمی اخذ کرده است.
بیژن مصور رحمانی که در مطلب خبرگزاری میزان از آن نام برده شده، یک ایرانی- آمریکایی است که به همراه همسرش خانم شرمین مصور رحمانی موسسهای به نام «مرکز مطالعات ایران و خلیج فارس» در دانشگاه پرینستون در آمریکا در سال ۲۰۱۲ با هزینه کردن ۱۰ میلیون دلار تاسیس کردند. آنها تا مقطع دبیرستان در ایران درس خواندهاند و پس از آن برای ادامه تحصیل و زندگی به آمریکا مهاجرت کردند.
پروژه نفوذ پیش از این بارها توسط سپاه پاسداران و مقامات قضایی مطرح شده است و شهروندان زیادی تحت عنوان ای پروژه بازداشت شدهاند. صادق آملی لاریجانی، رییس قوه قضاییه روز ۲۹ خرداد ۹۶ از «تلاش آمریکا برای نفوذ» در ایران گفته بود و با خطاب قرار دادن نیروهای امنیتی و قضایی برای «ردیابی نفوذ دشمن» گفته بود: «خطر نفوذ در ایام اخیر تشدید شده است و همه دستگاههای مرتبط باید ابعاد مختلف این نفوذ را تحت نظر داشته باشند.» رییس قوه قضاییه حتی با تهدید کردن شهروندان گفته بود هر کس از «داخل کشور به دشمنان چراغ سبز نشان» دهد یا محارب است یا مفسد فی الاض.
در تاریخ ۱۱ آبان ماه طی پروژه نفوذ چهار روزنامه نگار و یک شهروند به نام «پروژه نفوذ» از سوی ماموران حفظت اطلاعات سپاه پاسداران بازداشت شدند. این چهار روزنامه نگار به نام احسان مازندرانی، آفرین چیت ساز، عیسی سحرخیز و سامان صفرزایی به همراه داوود اسدی که برادر هوشنگ اسدی، روزنامه نگار مطرح ایرانی در فرانسه است به اتهام تبلیغ علیه نظام و اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت ملی محاکمه و به حبسهای متفاوت محکوم شدند.
در حال حاضر ۱۰ دوتابعیتی به غیر از این شهروند آمریکایی -چینی در زندان اوین به سر میبرند. نازنین زاغری، شهروند ایرانی– بریتانیایی که در بند نسوان زندان اوین به سر میبرد. محمد نمازی به همراه پسرش سیامک نمازی، دو شهروند ایرانی– آمریکایی، کمال فروغی، شهروند ایرانی– بریتانیایی، کامران قادری، شهروند ایرانی– اتریشی، صابر حسن پور، شهروند ایرانی– هلندی، نزار زکا، شهروند آمریکایی- لبنانی، رویا صابری نوبخت، شهروند ایرانی – بریتانیایی و کارن وفاداری، شهروند ایرانی– آمریکایی. همچنین احمدرضا جلالی، شهروند ایرانی است که پیش از بازداشت ساکن کشور سوئد بود.