ژیلا موحد شریعت پناهی: شرایط اجتماعی برای معرفی وزیر زن به مجلس آماده است؛ روحانی به وعده خود عمل کند
ژیلا موحدشریعت پناهی، قرآن پژوه و فعال حقوق زنان در ایران در مصاحبه با کمپین حقوق بشر در ایران گفت که حسن روحانی، رئیس جمهور، هیچ توجیهی برای معرفی نکردن وزیر زن در کابینه دوازدهم ندارد.
خانم شریعت پناهی به کمپین گفت که شرایط اجتماعی ایران برای معرفی وزیر زن کاملا آماده است و آقای روحانی باید به وعدههای خود به زنان عمل کند.
حسن روحانی، رئیس جمهور فعلی ایران که در انتخابات ۲۹ اردیبهشت ماه ۱۳۹۶ برای ۴ سال دیگر به عنوان رئیس جمهور انتخاب شد در کابینه اول خود هیچ زنی را به عنوان وزیر انتخاب نکرد. در قوانین ایران هیچ منعی برای وزارت زنان وجود ندارد اما تاکنون تنها یک زن بر مسند وزارت نشسته است. مرضیه وحید دستجردی که تجربه دو دوره نمایندگی در دوره های چهارم و پنجم مجلس شورای اسلامی را داشت در کابینه دوم محمود احمدی نژاد بر مسند وزارت بهداشت و درمان نشست. او تنها وزیر بهداشت زن در تاریخ ایران و تنها وزیر زن در جمهوری اسلامی تاکنون بوده است. پیش از او فرخ رو پارسا و مهناز افخمی دو زنی بودند که پیش از جمهوری اسلامی و در حکومت پهلوی در مسند وزارت نشستهاند.
ژیلا شریعت پناهی در مصاحبه با کمپین گفت: «شرایط اجتماعی برای وزارت زنان کاملا آماده است و آقای روحانی با آرا چشمگیری به ریاست جمهوری رسیده اند، اکثریت مجلس هم در اختیار اصلاح طلبان و اعتدالیون است که جناح آقای روحانی محسوب می شوند. بنابراین، آقای روحانی باید چند وزیر زن با صلاحیت را به مجلس معرفی کند. البته این حق مجلس است که بر اساس صلاحیتهای علمی، تخصصی و مدیریتی، وزرای معرفی شده را براساس شایسته سالاری و بدون توجه به زن یا مرد بودنشان، قبول یا رد کند اما اگر آقای روحانی هیچ زنی را معرفی نکند، در واقع به قولهای خود در مورد زنان، عمل نکرده است.»
به گفته خانم شریعت پناهی، «انتظار معرفی وزیر زن از طرف آقای روحانی به مجلس، توقعی به جا، مشروع، منطقی و مطالبه محور است و مجلس فعلی با توجه به ترکیب آن که از جناح آقای روحانی محسوب می شوند به وزرایی که او معرفی می کند رای خواهند داد.»
شهیندخت مولاوردی، معاون امور زنان رئیس جمهور گفته است که «معرفی وزیر زن وعده حسن روحانی بوده و در شرایط فعلی و در دوره بعدی استفاده نکردن از ظرفیت زنان در کابینه دیگر قابل دفاع نیست.» او شرایط برای حضور وزیر زن در کابینه دوازدهم را مساعد خوانده و پیش بینی کرده که دو یا سه زن به عنوان وزیر به مجلس معرفی شوند.
ژیلا شریعت پناهی از فمنیست اسلامی و از اعضای کمپین یک میلیون امضا برای تغییر قوانین تبعیض آمیز است که در سال ۱۳۸۸ کاندیدای ریاست جمهوری شد. او پس از ثبت نام در انتخابات ریاست جمهوری به خبرنگاران گفته بود: «۳۰ درصد هر سازمان دولتی باید به زنان تعلق بگیرد و خانمها میتوانند حتی در مقام ریاستجمهوری ایفای نقش کنند.»
او که هم اکنون به عنوان یک قرآنپژوه فعالیت میکند کتابی دو جلدی تحت عنوان «تحلیلی نو بر حقوق زن از دیدگاه قرآن» را منتشر کرده است. ژیلا موحد شریعت پناهی همچنین عضو شورای ملی صلح و از اعضای هیئت بازرسی این شورا است و در سال ۱۳۸۸ عضو همگرایی جنبش زنان ایران بود. همگرایی جنبش زنان برای طرح مطالبات زنان در انتخابات سال ۱۳۸۸ شکل گرفته بود.
خانم شریعت پناهی، معرفی سه وزیر زن از سوی حسن روحانی را منطقی و معقول خوانده و به کمپین گفت: «آقای روحانی حد اقل سه زن برای وزارتخانههای بهداشت، آموزش و پرورش و کار و رفاه و … میتوانند معرفی کنند. و مجلس که قاعدتا مجلس همراهی است ان شاالله رای اعتماد خواهد داد. در جریان کمپین تغییر چهره مردانه مجلس،در زمان نام نویسی ها، دیدیم که خانمهای تحصیل کرده، متخصص با توان بالای مدیریتی در جامعه بسیار زیاد هستند. بنابراین معرفی سه وزیر زن معقول و منطقی به نظر میرسد.”
ژیلا موحد شریعت پناهی گفت: «اگر اقای روحانی این کار را نکند، از طرف جامعه زنان امتیاز منفی برای ایشان منظور خواهد شد. ایشان به عنوان رئیس جمهور، اختیار تعیین کابینهاش را دارد، می تواند وزرا را معرفی کند و هیچ حجتی ندارد و نمیتواند بگوید نشد و نگذاشتند چون در دولت احمدی نژاد این تابو شکسته شده و علما هم هیچ مخالفتی نکردند.»
محمود احمدی نژاد در کابنیه دوماش سه وزیر زن به مجلس شورای اسلامی معرفی کرده بود که مجلس به یکی از این زنان یعنی مرضیه وحید دستجردی رای اعتماد داد. معرفی وزیر زن اما با مخالفتهای شدید چهره های اصولگرا و تعدادی از روحانیون مواجه شده بود. یوسف طباطبایی نژاد، امام جمعه اصفهان گفته بود که «انتخاب بانوان برای وزارتخانه ها از زوایای مختلف کاری خلاف است و با اصول اسلام همخوانی ندارد.»
محمد تقی رهبر، نماینده وقت مجلس هم گفته بود که بسیاری از علما و مراجع تقلید از جمله آیت الله صافی گلپایگانی و آیت الله مکارم شیرازی (از مراجع تقلید شیعیان) نسبت به انتخاب وزیر زن شبهه فقهی دارند و خواستار تجدید نظر احمدی نژاد در این خصوص هستند.
ژیلا موحدشریعت پناهی، قران پژوه در برابری حقوقی زن با مرد از دیدگاه قران اما به کمپین گفت: «قرآن کریم می فرماید والمومنون والمومنات بعضهم اولیا بعض. اگر ریشه لغت اولیا را دربیاورید می شود “ولی “. کلمه “ولی” نه به این معنا که دیگران عقلشان نمیرسد، بلکه به این معنی است که شخص، تخصص و صلاحیتهای بیشتری دارد. قران کریم نمیفرماید زنان نمیتوانند یا نباید اولیا، باشند بلکه برعکس میفرماید که بعضی از مردان مومن و بعضی از زنان مومن. ولی بعضی دیگر هستند و میتوانند امور جامعه را از طرف دیگران مدیریت کنند. بنابراین هیچ منع قرانی هم وجود ندارد. و بالاخره آیت العظمی صانعی که مرجع تقلید هم هستند، در فتوایی گفتهاند که هیچ منعی نه فقط برای وزارت که بالاتر برای ریاست جمهوری و ولایت فقیه و هم وجود ندارد. بنابراین تنها چیزی که باقی میماند وظیفه اقای روحانی به عنوان رئیس جمهور است که به این خواسته جامعه زنان که حدود نیمی از جمعیت کشور هستند، پاسخ مثبت دهد.»