درخواست اهالی موسیقی از حسن روحانی برای عمل کردن به «حقوق شهروندی» و پایان دادن به لغو کنسرتها
جمعی از اهالی موسیقی در اعتراض به «لغو غیرقانونی کنسرتها» طی نامهای به حسن روحانی خواستار رسیدگی به این وضعیت شدهاند. این هنرمندان در نشستی در خانه موسیقی در روز چهارشنبه ۱۱ مرداد ماه این نامه را نوشته و امضا کردند. آنها در این نامه با اشاره به وعدههای رییس جمهور پیش از انتخابات مبنی بر حل موضوع لغو کنسرتها نوشتهاند او باید از «حقوق شهروندی» که از آن سخن گفته دفاع کند.
اهالی موسیقی در این نامه خطاب به رییس جمهور نوشتهاند: «شما از بدو قبول مسوولیت خطیر ریاست جمهوری خوشبختانه از حقوق شهروندی سخن به میان آوردید و از لزوم بهرهمندی و دفاع تمام شهروندان از حقوق حقه خودشان صحبت کردید. طرح آن مساله دلگرمی و امیدواری بسیاری، به ویژه بین فعالان حوزه موسیقی پدید اورد. حال سوال اینجاست: آیا لغو کنسرتهای قاونی مصداق باز ضایع کردن حقوق شهروندی هنرمندان نیست؟ چه کسی پاسخگوی تضییع حقوق بر بادر رفته این عزیزان است؟»
این هنرمندان با اشاره به اینکه به دلیل دفاع حسن روحانی از حقوق شهروندی بسیاری از هنرمندان به او رای دادهاند، از او طی این نامه تقاضای فوری به رسیدگی چهار خواستهشان را دارند. اولین درخواست آنها انتخاب وزیری برای وزارت فرهنگ و ارشاد اسامی است که با هنر آشنا و مدافع حقوق هنرمندان باشد، دوم «دولت باید پشتوانه محکمی برای مجوزهای صادره خود باشد و پس از صدور مجوز برای کنسرتها و یا هر برنامه دیگری تا پایان» اجرا حامی گروه و مجوزی باشد که صادر کرده است.
سومین درخواست آنها این است که «در صورت لغو هر برنامه مجوزدار، دولت باید ساز و کار جبران خسارت و پرداخت تمام و کمال غرامت ها را در نظر بیگرد تا از پس، هیچ هنرمندی متضرر رفتار غیرقاونی و اعمال سلیقه شخصی افراد نشود.»
آخرین خواسته آنها این است که «دولت باید به طور شفاف و روشن پشت پرده گروههای فشار و عواملی را که موجب لغو کنسرتها میشوند اعلام و نسبت به محکوم کردن آنها در حمایت از هنرمندان اقدام کند.
حسن روحانی در یکی از سخنرانیهای پیش از انتخاباتش در تابستان ۹۶ با کنایه به مسوولانی که باعث لغو کنسرتها میشوند، گفت: «یک جای قرار است کنسرت برگزار شود یکهو مجلس قانون گذاری فوری برگزار میشود من نمیدانم در مملکت ما یک جا بیشتر برای قانونگذاری نداریم و آن مجلس شورای اسلامی است هر کسی صبح بلند شود، هر تریبونی پیدا کرد که نمیتواند قانونگذاری کند.» روحانی حتی با انتقاد از وزیر ارشاد که از مجوزهای صادر شده توسط ارگان خودش دفاع نمیکند، گفت: «وزیر ما هم نباید تبعیت کند. وزیر باید تابع قانون باشد.»
حسن روحانی همچنین در اولین سخنرانی خود در دور دوم ریاست جمهوریش در عصر روز اول خرداد ماه در مقابل سوال یکی از خبرنگاران که پرسید در این دوره تصمیمش درباره موسیقی و سینما چیست و آیا شرایطی را فراهم خواهد کرد که دیگر کنسرتی در شهر مشهد یا شهرهای دیگر لغو نشود، بدون پاسخ مستقیم گفت: «یکی از آثار انتخابات ۹۶ این بود که همه با موسیقی صلح کردند.» حسن روحانی در ادامه صحبتهایش گفت: «منتها ما خیلی از موسیقی سطح پایین را نمیپسندیم که بعضیها گفتند اونها هم خوبه.»
حسن روحانی حتی گفت: «حتما دولت دوازدهم حمایت بیشتری از اصحاب فرهنگ خواهد کرد. البته در دوره یازدهم هم وضعیت موسیقی، ساخت فیلم و سینماها بهتر شد اما در دولت دوازدهم حتما دولت سعی بیشتری میکند.»
علیرغم گفته حسن روحانی از سال ۹۲ تاکنون تعداد بیشماری کسنرت لغو شدهاند. تازهترین لغو کنسرت موسیقی، مربوط به کنسرت شهرام ناظری و حافظ ناظری در قوچان مشهد در تاریخ ششم مرداد ماه است. دادستان قوچان دلیل لغو کنسرت را در روز اجرا و پس از فروش بلیطها «نامناسب بودن مکان برگزاری کنسرت» اعلام کرده و توضیح آن را مناسب نبودن «شان هنرمندان و مردم قوچان» عنوان کرده است. کنسرت قرار بوده در سالن ورزشی کارگران در منطقه یعقوب آباد قوچان برگزار شود که تنها سالن بزرگ و آکوستیک شهر است که گروه میتوانستند برنامه در آن اجرا کنند.
رمضانعلی آذری، دادستان قوچان به خبرگراری دولتی ایرنا گفت:«با وجود تذکرات مکرر در چند روز گذشته مبنی بر انتخاب محل نامناسب برایب برگزاری کنسرت شعران تاظری، عوامل اجرای به این تذکرات توجهی نکردند که اکنون به طور رسمی محل در نظر گرفته شده برای اجرای این برنامه پلمب شده است.» شهرام ناظری، استاد پیشکسوت موسیقی سنتی ایران است که موسیقیهای او در صداوسیما هم پخش میشود.
سه روز پس از لغو کنسرت موسیقی پیشکسوت و استاد موسیقی سنتی ایران، پانصد فعال حوزه موسیقی در نامه سرگشاده به وزارت ارشاد خواستند تا با عوامل لغو کنسرتها به عنوان «عاملان اخلال در قانون و نظم عمومی برخورد کند. اکثر کنسرتهای موسیقی از سال ۹۲ تاکنون پس از اخذ مجوز وزارت ارشاد، تمرین گروه موسیقی، هزینه کردن آنها برای سفر و پس از فروش بلیطها در روز یا شب قبل از اجرا لغو شدهاند.
۵۰۰ نفر از اهالی موسیقی با امضا این نامه خطاب به وزیر ارشاد نوشته اند: «چندی است که متاسفانه شاهدیم، به عناوین مختلف و از سوی برخی دستگاهها و حتی افرادی در ادارت فرهنگ و ارشاد اسلامی استانها، فشارها بر گرده موسیقی، البته با اهداف سیاسی همچون افزایش فشار بر بدنه دولت، فزونی گرفته و این امر، منتچ به بروز خساراتی در ابعاد مادی و معنوی برای اهالی موسیقی و برخی مردم و علاقمندان هنر موسیقی شده است.»
در بخش دیگری از این نامه با کمک از قانون آمده که هر ارگان و شخصی فارغ از منصبش برای اخلالگری باید تنبیه شود: «ممانعت از برگزاری برنامههای موسیقی دارای مجوز از مبادی قانونی، مصداق بارز قانونشکنی و اخلال در نظم امور است و بدیعی است که با اخلالگران و شکنندگان نظم، در هر منصب و کسوت، میباید برخورد قانونی صورت گیرد.»
طی روزهای اخیر علاوه بر نامه ۵۰۰ نفر به وزیر ارشاد، هنرمندان موسیقی به حسن روحانی نیز نامه داده و خواستار پایان این وضعیت شدهاند. در سالهای پیش حتی زنان در همخوانی و همنوازی اجراهای زنده منع شدند.