تلاش نمایندگان با تشکیل کمیته «مطالبه رفع حصر» برای آزادی سران جنبش سبز
برخی از نمایندگان فراکسیون امید مجلس روز سه شنبه ۱۷ مرداد ماه از برگزاری «کمیته مطالبه رفع حصر» در مجلس خبر دادند. به دنبال تشدید درخواست مردم برای رفع حصر و پایان دادن به این اقدام غیرقانونی حصر سران جنبش سبز «میرحسین موسوی، مهدی کروبی و زهرا رهنورد» پس از گذشت شش سال و نیم، این بار نمایندگان مجلس هم با برگزاری کمیتهای خواستار رفع صریح حصر شدهاند.
قاسم میرزایی نیکو، عضو شورای مرکزی فراکسیون امید مجلس در گفتگو با خبرگزاری ایلنا با اشاره به دو نکته «سن بالای محصوران و نگرانیها درباره سلامتی آنها» و «مطالبه مکرر رفع حصر در جریان انتخابات ریاست جمهوری» گفت نمایندگان فراکسیون امید مجلس «تصمیم به تشکیل کمیتهای به منظور پیگیری این مساله گرفتیم.»
این نماینده مجلس هدف از تشکیل این کمیته را پیگیری رفع حصر «از طرق مختلف و به دور از جار و جنجالهای رسانهای و سیاسی و سیاسی» عنوان کرده تا با آنچه جلوگیری از «ورود به حواشی بیمورد» خوانده، به رفع حصر منجر شوند. با این حال این نماینده و دیگر نمایندگان فراکسیون امید توضیح بیشتری ندادهاند که چگونه میخواهند پس از شش سال و نیم حصر آن را بشکنند.
میرزایی نیکو تنها در مورد اقداماتی که تاکنون این کمیته انجام داده، گفته است اولین اقدام آنها «دیدار با رییس مجلس» و «رایزنی کردن با ایشان» خواهد بود. البته او در ادامه صحبتهایش گفته که پیش از این یکی از نمایندگان دو بار با آقای لاریجانی در این باره صحبت کرده است.
با این حال جواد لاریجانی، رییس مجلس شورای اسلامی خود با جریان حصر و تقاضای نمایندگان و مردم و اظهارات حسن روحانی برای پیگیری رفع حصر در سخنرانیهایش آگاه و واقف است و مشخص نیست در این دیدارها چه مذاکره دیگری خواهد شد.
غلامرضا حیدری، نماینده دیگر مجلس و عضو کمیته رفع حصر در گفتگو با خبرگزاری ایسنا با گلایه از حسن روحانی برای رفع حصر گفت: «من از آقای روحانی در این زمینه گلایهمندم» و «برای من یک پاردوکس است که مردم چنین مطالبهای از ایشان داشتند و ایشان هم چیزهای گفتند اما در عمل عمل از اینکه چنین اقدامی در این زمینه انجام شده بیاطلاع هستیم.»
این نماینده مجلس با تاکید بر اینکه رفع حصر به یک «مطالبه اکثریت» تبدیل شده، گفت: «البته ما نمیگوییم که صرفا رییس جمهور در این زمینه تصمیمگیر است اما به هر حال ایشان رییس شورای عالی امنیت ملی است و موضوع رفع حصر از وعدههای انتخاباتی ایشان در سال ۹۲ و ۹۶ بوده، ضمن اینکه رییس جمهور طبق قانون اساسی خواستار حقوق اساسی ملت است و باید مطالبهگر باشد و اکنون هم این موضوع به مطالبه اکثریت تبدیل شده است.»
مسعود پزشکیان، نایب رییس مجلس شورای اسلامی هم در گفتگو با خبرگزاری دانشجویی ایسنا گفته موضوع حصر باعث بروز مشکلات در جامعه شده و «تا زمانی که این موضوع به هر طریقی حل نشود انسجام ایجاد نخواهد شد.»
از زمان بستری شدن مهدی کروبی در بیمارستان تاکنون چندین نماینده مجلس به دیدار او رفتند که البته ماموران وزارت اطلاعات به آنها اجازه دیدار را ندادهاند. این نمایندگان هر کدام در مصاحبه با رسانهها و یا در توییتر خود اظهار امیدواری برای پایان حصر کردهاند.
اما صادق لاریجانی، رییس قوه قضاییه در تاریخ هشم خرداد ۹۶ در برابر گفته حسن روحانی که گفته بود «ما آمدهایم حصر را بشکنیم»، گفت «شما چه کارهاید که بخواهید حصر را بشکنید؟» رییس قوه قضاییه با انتقاد شدید از افرادی که پیگر پایان دادن به رفع حصر هستند و از این مطالبه سخن میگویند، به آنها هشدار داد که «این بساط را جمع کنند وگرنه قوه قضاییه با اقتدار خود این بساط را جمع خواهد کرد.»
مهدی کروبی و میرحسین موسوی، دو نامزد انتخابات ریاستجمهوری سال ۱۳۸۸ بعد از برگزاری انتخابات بحثبرانگیز آن سال، با اعتراضهای گسترده مردمی که معتقد به تقلب در شمارش آرا بودند، همراهی کردند. اعتراضهای مردمی پس از گذشت ماهها همچنان ادامه داشت و حدود یک سالونیم بعد و در بهمن سال ۱۳۸۹ با فراخوان دوباره رهبران جنبش سبز، راهپیمایی جدیدی در تهران برگزار شد که در نهایت به حبس خانگی مهدی کروبی و همسرش فاطمه کروبی و میرحسین موسوی و همسرش زهرا رهنورد انجامید. فاطمه کروبی همسر مهدی کروبی پس از مدتی آزاد شد. حبس خانگی رهبران معترضان در ایران، بدون محاکمه و بدون طی مراحل قانونی انجام شد و تا کنون ادامه دارد. آنان نه در دادگاهی حاضر شدند و نه فرصت دفاع از خود یافتند.
علی مطهری، نایب رییس مجلس که در طی سالهای گذشته بارها خواستار رفع حصر از حسن روحانی و حتی رهبر بوده، در تاریخ ۱۹ آبان ماه ۹۵ گفت: «نظر مقام رهبری ادامه حصر است.» این نماینده مجلس گفت: «ما گاهی نظر خودمان را درباره رفع حصر اعلام می کنیم اما اینکه در عمل چقدر تاثیر داشته باشد به تصمیم مقامات عالی بستگی دارد. البته این حرف ها در افکار عمومی بیتاثیر نیست. نکته مهم این است که چون نظر مقام رهبری بر ادامه حصر است سایر مقامات به این موضوع وارد نمی شوند.»
حسن روحانیکه در سخنرانیهای پیش از انتخابات خود گفته بود: «ما آمدهایم حصر با بشکنیم»،در اولین کنفرانس خبری خود در روز اول خرداد ۱۳۹۶ درباره رفع حصر گفت: «در حد توانش این کار را خواهد کرد.» با این حال او در روزهای گذشته هیچ اظهار نظری نسبت به رفع حصر و انتقادها و گلایههای که به او میشود نداشته است.
محمدتقی کروبی، فرزند مهدی کروبی چند روز پس از بستری شدن پدرش در بیمارستان در گفتگویی با کمپین با انتقاد از روحانی گفت: «مطالبه رفع حصر یک مطالبه ملی بود و یکی از موضوعات اصلی کمپین انتخاباتی حسن روحانی هم بود. آقای روحانی هر کجا که ظاهر میشد درباره رفع حصر، آزادیهای دیگر زندانیهای سیاسی و اجرای آزادیهای سیاسی و مدنی صحبت میکرد و در واقع اینها بخش مهمی از مطالبات مردم در این دوره از انتخابات بود. پر واضح است که کسی که با رای مردم انتخاب میشود نسبت به رسیدگی مطالبات مردم وظیفه دارد.»
آقای کروبی پس از عمل قلب همچنان در بیمارستان رجایی بستری است و وضعیت سلامت میرحسین موسوی و زهرار رهنورد هم در حصر خانگی مساعد نیست.