حسن روحانی در تبلیغات انتخاباتی خود در سال ۱۳۹۲ وعده رفع حصر میرحسین موسوی، مهدی کروبی و زهرا رهنورد، رهبران جنبش سبز ایران را که از ۲۵ بهمن ۱۳۸۹ در حصر خانگی قرار دارند، داد و در جمع دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف در زمان تبلیغات انتخاباتی گفت: «به نظر من مشکل نیست شرایطی را در یک سال آینده بشود فراهم کرد که نه تنها آنهایی که در حصرند آزاد شوند بلکه حتی آنهایی که به خاطر سال ۸۸ در زندان هستند هم آزاد شوند.» او در مبارزات انتخاباتی سال ۹۶ مجددا قولهایش را برای رفع حصر تکرار کرد.
محد تقی کروبی: پدرم در آستانه ۸۰ سالگی برای اجرای قانون دست به اعتصاب غذا زده است
آپدیت: مهدی کروبی چند ساعت پس از شروع اعتصاب غذای خشک، در ساعت یک بامداد ۲۶ مرداد ماه به بیمارستان شهید رجایی منتقل شد. محمد تقی کروبی، فرزند او در توییتر خود این خبر را اعلام کرد.
محمد تقی کروبی پسر مهدی کروبی، در گفت وگو با کمپین حقوق بشر در ایران ضمن اعلام اینکه پدرش «در اعتراض به روند و شیوه حصر غیرقانونی و غیرشرعی» خود از صبح چهارشنبه ۲۵ مرداد ماه دست به اعتصاب غذای (خشک) زده، با نگرانی از وضعیت جسمی وی گفت: «آقای کروبی دی ماه امسال هشتاد ساله میشود، دو مرتبه در روزهای گذشته آنژیوگرافی قلب داشته و وضعیت جسمیاش به هیچ وجه خوب نیست اما برای بدیهیترین حقش نهایتا علیرغم تذکرهای پزشکی مجبور به اعتصاب غذا شده است. ما به شدت نگران او هستیم. برای فردی در این سن و سال حتی اگر بیمار هم نباشد اعتصاب غذای خشک خطرناک است.»
آقای کروبی ۱۴ روز پس از بازگشتش از بیمارستان و عمل آنژیو قلب دست به اعتصاب غذا زده است.
فاطمه کروبی، همسر مهدی کروبی روز ۲۵ مرداد ماه طی مصاحبهای با سایت سحام نیوز که نزدیک به مهدی کروبی است با اعلام خبر اعتصاب غذای او گفته آقای کروبی «امروز پس از نماز صبح» اعتصابش را آغاز کرده است. به گفته خانم کروبی، مهدی کروبی از امروز تنها داروی قلب خود را مصرف میکنند.
فاطمه کروبی خواسته اول مهدی کروبی برای پایان دادن به اعتصابش را «خروج ماموران امنیتی از منزل» و سپس «برگزاری دادگاه علنی مطابق با اصل ۱۶۸ قانون اساسی با حضور وکیل» عنوان کرده است.
محمد تقی کروبی با اشاره به اینکه حاکمیت طی شش و سال نیم رفتار قانونمند در قبال پدرش نداشته است به کمپین گفت: «آقای کروبی یک خواسته صریح و شفاف دارد و آن هم دادرسی و رفتار مبتنی بر قانون است. اگر اعمال مجازات بدون طی شدن روال قانونی صورت بگیرد آنوقت وجود دستگاه قضایی و قانونگذاری و اساس این حکومت زیر سوال میرود. او شش سال و نیم در حصر است و برخلاف ادعای حاکمیت که میگفتند نتیجه دادگاه برای شما حتی بدتر است در نامههای به حسن روحانی و علی مطهری در سال گذشته عنوان کرد که از نتیجه داگاه نگران نیست و اعتراضی هم به آن نمیکند فقط میخواهدبه اتهامات یک طرفه پاسخ دهد. خب این بدیهیترین حق یک فرد است. و این فرد پذیرفته که از دادرسی عادلانه هم برخوردار نیست اما برای حاکمیت قانون لازم میداند حتی در چنین ساختاری، این مجازات از طریق قانون اعمال شود تا از طریق فرد. به هرحال ایشان بعد از این سالها و با شرایط جسمی که ما بسیار نگران او هستیم مجبور به اعتصاب شده است.»
همسر مهدی کروبی در مصاحبه خود با سحام نیوز اشاره کرده پیش از اعزام بار دوم به بیمارستان، مهدی کروبی «پیامشان را به مقامات از جمله به وزیر بهداشت و درمان اعلام کردند و گفتند که اگر قرار بر تداوم حصر غیرقانونی، بدون محاکمه علنی است ایشان دست به اعتصاب غذا خواهند زد. فقدان پاسخویی مقامات نظام و مقامات رسمی کشور نسبت به رویه حصر و روندی که در خلال ای نماجرا اتفاق افتاده، آقای کروبی را به این نتیجه رسانده که دست به اعتصاب غذا بزنند.»
فاطمه کروبی در توضیح دلایل اعتصاب غذا گفت: «آقای کروبی خواسته خودشان را صریحا اعلام کردند: ابتدا خروج ماموران امنیتی از منزل؛ که تا کنون در هیچ حصری در پیش و پس از انقلاب سابقه نداشته که ماموران امنیتی در درون منزل با فرد محصور زندگی کنند و تمام ابعاد زندگی او را به طور کامل شنود کنند و دوربین وصل کنند و شرایط زندگی را به طور بسیار بسیار عجیبی برای آن فرد و خانواده اش سخت کنند.»
خانم کروبی در توضیح بیشتر حضور ماموران از زمان حصر تاکنون گفته است: «تصور کنید زندگی در منزلی که شنود، دوربین و تعداد زیادی مامور ۲۴ ساعته در آن حضور دارند. در اعمال این حصر، حکومت مدعی شریعت نه تنها شرع، بلکه اصول اولیه انسانی را هم رعایت نکرده است، و برای آقای کروبی پس از تحمل بیش از ۲۴۰۰ روز، ادامه این روند امکان پذیر نیست. با اصرار من و پزشک وزارت اطلاعات، ایشان امروز تنها داروی قلبی شان را مصرف کردند و بجز آن لب به آب و غذا نزدند.»
همسر مهدی کروبی دلیل دوم اعتصاب آقای کروبی را طبق گفته خودشان اینطور عنوان کرده است: «دوم، همانطور که پیشتر به آقای روحانی و مطهری در نامه ای جداگانه گفته بودند در صورت تداوم حصر برگزاری دادگاه علنی را فراهم کنند، این خواسته ای صریح و شفاف است که پس از گذشت ۶ سال نیم از زمان حصر، ایشان خواسته اند که زمان برگزاری دادگاه هر چه زودتر اعلام شود. البته دادگاهی علنی مطابق اصل ۱۶۸ قانون اساسی که در آن آقای کروبی به همراه وکلایشان به ادعاهای حکومت پاسخ دهند و مردم را در جریان بسیاری از مسائل که مد نظرشان است قرار دهند. این خواسته بسیار مهمی است که ایشان بارها از ابتدای حصر مطرح کرده بودند.»
مهدی کروبی، کاندیدای ریاست جمهوری در سال ۸۸، در آستانه ۸۰ سالگی دوم مرداد ماه پس از وخیم شدن وضعیت قلبیاش به بیمارستان مرکز قلب تهران منتقل شد اما علیرغم توصیههای پزشکی، ماموران وزارت اطلاعات او را چهارم مرداد ماه به منزلش بازگرداندند. اما مجددا او را دو روز بعد در تاریخ ششم مرداد ماه مجددا به بیمارستان و این بار بیمارستان شهید رجایی منتقل کردند. مهدی کروبی در مدت بستری شدن دو بار تحت آنژیو قلب قرار گرفت و در تاریخ ۱۱ مرداد ماه مجددا به خانهاش تحت کنترل ماموران وزارت اطلاعات بازگشت. در تمام روزهای بیمارستان فقط خانواده درجه یک او اجازه ملاقات داشتند.
مهدی کروبی و میرحسین موسوی، دو نامزد انتخابات ریاستجمهوری سال ۱۳۸۸ بعد از برگزاری انتخابات بحثبرانگیز آن سال، با اعتراضهای گسترده مردمی که معتقد به تقلب در شمارش آرا بودند، همراهی کردند. اعتراضهای مردمی پس از گذشت ماهها همچنان ادامه داشت و حدود یک سالونیم بعد و در بهمن سال ۱۳۸۹ با فراخوان دوباره رهبران جنبش سبز، راهپیمایی جدیدی در تهران برگزار شد که در نهایت به حبس خانگی مهدی کروبی و همسرش فاطمه کروبی و میرحسین موسوی و همسرش زهرا رهنورد انجامید. فاطمه کروبی همسر مهدی کروبی پس از مدتی آزاد شد، اما زهرا رهنورد همسر میرحسین موسوی همچنان در حصر ماند. حبس خانگی رهبران معترضان در ایران، بدون محاکمه و بدون طی مراحل قانونی انجام شد و تا کنون ادامه دارد. آنان نه در دادگاهی حاضر شدند و نه فرصت دفاع از خود یافتند.
خواسته آیتالله خامنهای و نزدیکان او آن بود که این افراد عذرخواهی کنند، و حتی رهبر جمهوری اسلامی این موضوع را در یکی از سخنرانیهای خود آشکارا اعلام کرد. با این همه رهبران جنبش سبز حاضر به عذرخواهی نشدند.