نزار زاکا پس از تایید حکم ۱۰ سال زندان؛ «به ایران سفر نکنید، جای امنی نیست؛ قربانی عدم وجود حکومت قانون هستم»
وکیل آمریکایی نزار زکا، شهروند لبنانی و مقیم آمریکا که در زندان اوین به سر میبرد به کمپین حقوق بشر در ایران گفت دادگاه تجدید نظر حکم ۱۰ سال حبس و پرداخت جریمه نقدی چهار و نیم میلون دلار به اتهام جاسوسی را عینا تایید کرده است. جیسون پابلت وکیل آمریکایی آقای نزار گفت: «به مانند سابق دادگاه از نشان دادن حکم کتبی به وکلای آقای نزار در ایران خودداری کرده است. تنها چیزی که ما میدانیم این است که روز یکشنبه به صورت شفاهی اعلام شده حکم او عینا تایید شده است.»
به گفته جیسون پابلت، نزار زکا، فعال مدنی و آزادی اینترنت پس از باخبر شدن از تایید حکم ۱۰ سال حبس خود در پیامی از داخل زندان اوین گفته است: «پرونده من درس و هشداری برای کسانی باشد که میخواهند برای کار یا تفریح به ایران سفر کنند. من تنها نیستم. اگر آزادی برای شما ارزش دارد و یک خارجی هستید به ایران سفر نکنید، ایران جای امنی برای شما نیست. جرأت نکنید اینجا بیایید. من برای سخنرانی در یک کنفرانس بین المللی در زمینه ارتباطات توسط شهیندخت مولاوردی، معاون امور بانوان ریاست جمهوری دعوت شدم. در مسیر فرودگاه ربوده و به زندان اوین منتقل شدم و به دروغ به اتهام جاسوسی متهم شدم.»
نزار زکا در ادامه اضافه کرده است: «من بیگناه هستم و مقامات ایرانی این را میدانند. من قربانی عدم وجود حکومت قانون در ایران هستم، بخصوص به دلیل این که یک خارجی هستم. من برای آزادی و عدالت به اعتراضم ادامه خواهم داد.»
نزار زکا، شهروند لبنانی مقیم آمریکا، نایب رییس اتحادیه جهانی فناوری اطاعات (ویتسا) و دبیر کل «سازمان عربی فناوری اطلاعات و ارتباطات- اجمع» است. آقای زکا روز ۲۴ شهریور ماه ۱۳۹۴ به دعوت مسئولان «همایش بین المللی نقش آفرینی زنان در توسعه پایدار»به ایران سفر کرد اما در تاریخ ۲۷ شهریور ماه در فرودگاه بازداشت شد. با این حال خبر بازداشت او تا دو ماه پس از بازداشتش، رسانهای نشد.
جیسون پابلت، وکیل آمریکایی نزار زکا همچنین در بیانیهای که روز دوشنبه ۲۸ دسامبر (ششم شهریور) منتشر کرده و نسخهای از آن در اختیار کمپین قرار گرفته، نوشته است: «همانطور که ما قبلا هم در مورد این اقدامات به اصطلاح قانونی اعلام کردهایم، آقای زکا توسط آدمهای مشخصی در دولت ایران در محکمهای شبیه دادگاههای فراقانونی محاکمه شده که بیشتر خواستار استفاده از او برای مقاصد سیاسی در صحنه بینالمللی هستند. این اشتباه و غیر انسانی است.»
این وکیل آمریکایی در این بیانیه نوشته است: «در سال ۱۹۷۹، ایران آمریکاییها را برای مقاصد سیاسی به گروگان گرفت تا از دولت ایالات متحده باج بگیرد. حال ایرانیها دارند دوباره این کار را انجام میدهند اما این بار ایران عمل گروگانگیری را با رنگ قانونی پوشانده است به امید اینکه توسط آمریکا و اروپا تحریم نشود و در مذاکرات بر سر معاهده ناقص برجام از افراد بیگناه بعنوان اهرم فشار استفاده کند.»
پیش از این نزار زکا به دلیل فشار برای امضا اعترافنامه اجباری از اوایل تیرماه ۱۳۹۶ دست به اعتصاب غذا (تر) زد که صبح روز ششم مرداد ماه پس از ۳۳ روز به اعتصاب خود به دلیل «تقاضای فرزندش، حمایت نمایندگان مجلس آمریکا با صدور قطعنامه علیه ایران و رفتار دوستانه و برادرانه هم بندیانش» به اعتصاب غذای خود پایان داد.
وکیل نزار زکا در گفتگویی با کمپین در تاریخ هفتم مرداد ماه با اشاره به وضعیت بد جسمانی موکلش به دلیل اعتصاب غذا از شکنجه شدن او برای امضا اعترافنامه گفته بود: «در دو سه هفته اخیر او تحت شکنجه و فشارهای شدیدی بوده که نمیتوانم وارد جزییاتش شوم. او را وارد کردند که متنی به زبان فارسی امضا کند. آقای زکا فارسی بلد نیست ولی این متن اعترافنامه او بوده و او هم مقاومت کرده و آن را امضا نکرده است. هفتههای اخیر بسیار بر او سخت گذشته است اما پس از اینکه صدای پسرش و حمایت نمایندگان مجلس آمریکا را شنید راضی شد به اعتصابش پایان دهد.»
یک بار دیگر نیز آقای زکا در اعتراض به شرایطش در زندان اوین، عدم اجازه ملاقات با نماینده سفارت لبنان و پزشک متخصص در تاریخ هشتم دسامبر ۲۰۱۵ دست به اعتصاب غذا (تر) زد که مدتی بعد پس از حاد شدن وضعیت جسمی و ملاقات پزشک با او در زندان، به اعتصابش پایان داد. جیسون پابلت، وکیل آمریکایی او در گفتگویی با کمپین در تاریخ ۳۰ آذر ۹۵ در اعتراض به عدم توجه به این زندانی گفته بود مراقبتهای پزشکی و دیدار زندانی با نماینده کشورش از جمله حقوق اولیه زندانی به شمار میآید.
خبرگزاری میزان وابسته به قوه قضاییه ۲۷ مهر ۱۳۹۵ در خبری اعلام کرد ده نفر از متهمان امنیتی از جمله نزار زکا به اتهام جاسوسی برای دولت متخاصم آمریکا به ۱۰ سال حبس محکوم شده است. این حکم از سوی شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی صادر شد. آقای زکا علاوه بر ۱۰ سال حبس به پرداخت جریمه نقدی ۴.۵ میلیون دلاری محکوم هم شده بود که در دادگاه تجدیدنظر هم تایید شد. او در حال حاضر در بند هفت زندان اوین به سر میبرد.
در روز پنجم شهریور ماه حکم ۱۰ سال حبس سیامک و باقر نمازی، دو شهروند ایرانی- آمریکایی دیگر که در زندان اوین به سر میبرند نیز در دادگاه تجدید نظر تایید شد.