ادامه اعتصاب غذای زندانیان سیاسی رجایی شهر و بیتوجهی دادستانی: «دستگاه قضایی تسلیم اعتصاب نمیشود»
همزمان با آغاز هفته سوم اعتصاب غذای زندانیان سیاسی-عقیدتی زندان رجایی شهر کرج برای تحقق حقوق اولیه خود در داخل زندان، دادستان تهران اعلام کرد اعتصاب غذا امری شکستخورده است و دستگاه قضایی تسلیم آن نخواهد شد. یک منبع مطلع نیز به کمپین گفت در مراجعه به دادستانی برای پیگیری وضعیت زندانیان سیاسی و عقیدتی، حراست سازمان زندانها با خانوادههای این زندانیان «توهین آمیز و خشن» برخورد کرده است.
یافتههای کمپین در مصاحبه با افراد نزدیک به خانوادههای اعتصاب کنندگان نشان میدهد که اعتصاب چندین تن از زندانیان از هشتم مرداد ماه و برخی دیگر از چند روز و پس از انتقال ناگهانی جمعی از زندانیان سیاسی به بند جدید بدون انتقال وسایل شخصی آنها آغاز شد. به گفته فرد مطلعی که با کمپین سخن گفت، درخواستهای زندانیان سیاسی کاملا صنفی است و شامل درخواست هایی مانند پس دادن وسایل شخصی، استفاده از هواخوری و همچنین اجازه خرید از فروشگاه زندان است.
عباس جعفری دولت آبادی روز یک شهریور در همایش علمی کاربردی زندان و کاهش جمعیت کیفری، بدون ذکر نام خطاب به زندانیانی که به اعتصاب غذا رو میآورند، گفت دستگاه قضایی تسلیم این موارد نخواهد شد. دادستان تهران گفت: «به برخی زندانیان که به اعتصاب غذا و سایر تهدیدها روی میآورند اعلام میکنیم که این اقدامات، اموری شکست خورده است و دستگاه قضایی تسلیم این موارد نمیشود. مجازات زندانیان باید به طور کامل اجرا شود و قرار نیست ما تحت تاثیر برخی اقدامات زندانیان از جمله اعتصاب غذا قرار گیریم.»
اشاره دادستان تهران به دست کم هیجده زندانی سیاسی –عقیدتی زندان رجایی شهر است که از روز هشتم مرداد و پس از انتقال ناگهانی و توام باخشونت آنان بر خلاف آیین نامه سازمان زندانها اعلام اعتصاب غذا کردهاند.
یک منبع نزدیک به خانواده زندانیان روز اول شهریور وضعیت جسمی تعدادی از زندانیان در اعتصاب غذا را نامناسب توصیف کرد. او به کمپین گفت: «در ملاقات ا مروز مشخص شد به جز تحویل ناقص بعضی از داروها و وسایل هیچ کار خاصی صورت نگرفته، گرمای تابستان و مشکل تهویه هنوز هست، دوربینهای مداربسته و دستگاههای احتمالی شنود هم هست. حدود بیست زندانی هم هنوز در اعتصاباند که حال پنج شش نفر که زودتر شروع کردند، خوب نیست، بهداری رسیدگی نمیکند و حتی بعضی از بچهها بعد از سه هفته اعتصاب غذا، پزشکی فشار و علائم حیاتیشان را چک نکرده است.»
این منبع به کمپین گفت تعدادی از خانوادههای زندانیان سیاسی-عقیدتی رجایی شهر، قصد داشتند نامهای درباره برخوردهای غیرقانونی با زندانیان را به سازمان زندانها تحویل دهند ولی حراست دادستانی با آنان خشن و توهین آمیز برخورد کرده است: «ما خانوادهها یک نامه نوشتیم و به سازمان زندانها مراجعه کردیم، اغلب هم خانمها با کودکانشان بودند. ولی از همان جلوی در حراست نه تنها اجازه نداد برویم و نامه را هم نگرفت، بلکه مسئول حراست شروع کرد به توهین و یکی از مادران را هم از روی پلهها هل داد و پایین انداخت، چیزی هم که در نامه بود تخلفات زندان طبق قانون خود جمهوری اسلامی بود که قانون خودشان را هم رعایت نمیکنند، حالا دنبال راههای دیگری هستیم که صدای زندانیان را یک جوری به مسئولین برسانیم.»
یک فرد مطلع دیگر همچنین به کمپین گفت: «وضعیت سلامت سعیدماسوری، محمدبنازاده، امیرخیزی، رضااکبری منفرد به دلیل آنکه اعتصاب غذای تر خود را زودتر شروع کردند وخیم است. این درست است که در اعتصاب غذای تر، زندانیان از آب، نمک و برخی مایعات مانند شیر مصرف می کنند، اما وقتی استفاده از این مواد غذایی برای هفتهها بدون خوردن مواد مغذی دیگر باشد، به صورت جدی دستگاه گوارش و در نهایت سلامت افراد را با مشکل جدی مواجه می کند.»
این فرد مطلع روز چهار شنبه اول شهریور پس از ملاقات با زندانیان گفت: «ادعا کردند که تلویزیون، یخچال، تلویزیون و فرش و وسایل آشپزی افراد را تحویل نمی دهند وگفتهاند تحویل خانواده ها خواهد شد. اما به نظر می رسد یک تاراج عمومی است. حتی سیگار افراد را گرفته اند. چند روز است که اجازه هواخوری می دهند. اما همچنان اجازه خرید از فروشگاه داده نمی شود. عکس های شخصی افراد که هنگام انتقال از بند قدیمی به بند جدید همراه وسایل شخصی افراد از آنها گرفته شده بود، در سطل آشغال ها پیدا شده است. زندانیان می گویند این وضعیت غیرقابل تحمل است. برای برخی از افراد گذراندن سه هفته گذشته سخت تر از چند سال زندان بوده است. قوه قضاییه ظاهرا بنا ندارد به صورت کامل وسایل افراد را باز پس بدهد و این یک حالت فرسودگی ایجاد کرده است. در ملاقات ضعف و لاغری زندانیانی که اعتصاب غذا کردهاند کاملا مشهود است.»
در نامه تعدادی از خانوادههای زندانیان سیاسی و عقیدتی کرج خطاب به ریاست سازمان زندانها که نسخهای از آن در اختیار کمپین قرار گرفته است، اعتصاب غذای زندانیان، آخرین راه باقیمانده برای اعتراض آنان به نقض حقوق قانونیشان عنوان شده است. در بخشی از نامه آمده است: «از زمان انتقال زندانیان تا به این تاریخ زندانیان در بند جدید از امکانات رفاهی اندکی از قبیل یخچال، اجاقهای پخت و پز، تلویزیون و ظروف آشپزی که در سالن قبلی داشتند محروم میباشند چرا که اجازه انتقال این وسایل که اکثرا با هزینههای شخصی زندانیان و خانوادههایشان تهیه شده بود، داده نشده است، وسایل شخصی و داروهای زندانیان پس از گذشت دو هفته به صورت ناقص به آنها تحویل داده شده است که مغایر به مفاد ماده ۳۷ آیین نامه سازمان زندان ها می باشد.»
خانوادههای زندانیان در این نامه نوشتهاند که انتقال زندانیان سیاسی به بند جدید توام با ضرب و شتم بوده است: «در روز یکشنبه هشتم مرداد زندانیان سالن ۱۲ زندان رجایی شهر کرج بدون اطلاع قبلی و به صورت ناگهانی با روش های به دور از کرامت انسانی و حقوق زندانی از قبیل دستبند زدن با روش نامتعارف، کشاندن عده ای در کف سالن ها و ضرب و شتم و بازرسی های نامتعارف به سالن جدیدی که فاقد هر گونه امکانات اولیه بود منتقل شدند این زندانیان حتی اجازه به همراه داشتن وسایل شخصی، داروهای ضروری را نداشتند.»
خانوادههای زندانیان سیاسی و عقیدتی کرج با انتقاد از بیتوجهی مسئولان به اعتراضات زندانیان و خانوادههایشان و ابراز نگرانی نسبت به سلامت جسمی زندانیان در حال اعتصاب غذا، از ریاست سازمان زندانها خواستار رسیدگی عاجل شدهاند: « با توجه به نقض موارد اخیر در حقوق زندانیان که مغایر با آیین نامه سازمان زندانها و حقوق و کرامات انسانی زندانیان و خانواده های آنها می باشد، اعتراضات متعددی توسط زندانیان و خانواده هایشان به صورت کتبی و شفاهی به مسئولین ذی ربط صورت گرفته است که متاسفانه تاکنون برای رفع مشکلات اقدامی صورت نگرفته و نهایتا زندانیان به نشانه اعتراض به شرایط موجود تصمیم بر اعتصاب غذای دسته جمعی گرفته اند که این موضوع موجب نگرانی فزاینده خانواده ها گردیده است که به ویژه با وخامت حال جسمی زندانیان اعتصابی و عدم رسیدگی های پزشکی به آنها این نگرانی ها تشدید شده است.»
طبق ماده ۱۶۱ آییننامه سازمان زندانها، «اعتراض، شکایات و تقاضای ملاقات به صورت دسته جمعی و اعتصاب زندانیان به کلی ممنوع است.» اما تعداد زیادی از زندانیان و به ویژه زندانیان سیاسی و مدنی طی سالهای گذشته ناچار شدهاند به نشانه اعتراض به نقض حقوقشان توسط نهادهای امنیتی و قضایی دست به اعتصاب غذا بزنند. هدی صابر، روزنامهنگار و فعال سیاسی منتقد حاکمیت ایران، در بیست و یک خرداد ۱۳۹۰ در حالی که در اعتصاب غذا بود، جان خود را به دلیل ضرب و شتم و عدم رسیدگی پزشکی از دست داد. فعالان صنفی و مدنی زیادی مانند رضا شهابی، اسماعیل عبدی، جعفر عظیمزاده، محمود بهشتی، آتنا دائمی، آرش صادقی و … نیز در سالهای گذشته در زندانهای تهران و کرج در اعتراض به نقض حقوق فردی و سیاسیشان دست به اعتصاب غذا زدهاند.