اظهارات مبهم و تناقض آمیز سخنگوی دولت و قوه قضاییه درباره حصر علیرغم وضعیت نامناسب سلامتی موسوی و کروبی
محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت روز ۱۴ شهریور ماه در مورد موضوع حصر میرحسین موسوی، مهدی کروبی و زهرا رهنورد گفت: «این مشکل در دولت قبلی بوجود آمده است نه در دولت فعلی» او همچنین با اظهار اینکه «همه میدانید ما چه موضعی نسبت به حصر داریم» در پاسخ به اظهارنظرهای روزهای اخیر درباره مواققت رییس جمهور با ادامه حصر گفت: ««همه از نظر قاطع رییسجمهور در مورد حصر اگاه هستند»
سخنگوی دولت به طور غیرمستقیم تصمیم را منتهی به رهبر ایران دانست و گفت: «بگذارید حل این مساله از طربق مسیر خود پیش برود. جایگاه رفیع رهبری برای ما محترم و امنیت کشور برای ما مهم است.»
در روزهای گذشته سخنگوی قوه قضاییه بار دیگر برای ادامه حصر گفت و اینکه هیچ تغییری در این تصمیم صورت نخواهد گرفت و از سوی دیگر آن را تصمیم شورای عالی امنیت ملی که زیر مجموعه دولت است، منتسب کرد. همچنین محمد ضرغامی، رییس پیشین صداوسیما در یک برنامه زنده تلویزیونی گفت حسن روحانی موافق با ادامه حصر است. این در حالی است که محمدباقر نوبخت از مخالفت دولت و رییس جمهور از ادامه حصر گفته و غیر مستقیم تکلیف حصر را منوط به تصمیم رهبر ایران دانسته است.
محمدباقر نوبخت با اظهار اینکه «همه میدانید ما چه موضعی نسبت به حصر داریم» درباره اظهارنظرهای روزهای اخیر درباره موافقت رییس جمهور با ادامه حصر گفت: «درست است که رییس جمهور، رییس شورای عالی امنیت ملی است اما جایگاه این ریاست با جایگاه ریاست بر هیات وزیران فرق میکند. در شورای عالی امنیت ملی غیر از اعضای دولت، فرماندهان ارتش و سپاهان و روسای سایر قوا به حضور دارند بنابراین این جایگاه به جایگاه رییس هیات دولت متفاوت است. حل این مساله به اجماع سازی و تعدیل کردن نظرات اعضا نیازمند است، زیرا غیر از اعضای دولت، شورای عالی امنیت ملی اعضای دیگری هم دارد.»
دو روز پیش از این صحبتها، غلامحسین محسنی اژهای، سخنگوی قوه قضاییه گفته بود، حصر همچنان ادامه خواهد داشت و این تصمیم مصوبه شورای عالی امنیت ملی است. او همین طور با تهدید مردم گفت: «هیچکس حق مخالفت با آن را ندارد، همانطور که حق مخالفت با یک قانون را ندارد.»
سخنگوی قوه قضاییه گفت شورای عالی امنیت ملی تصمیم حصر را در سال ۸۹ گرفته: «شورای عالی امنیت ملی در اسفند سال ۸۹ تشکیل جلسه داد و مصوبه ۵۴۴ در این رابطه بود و تعجب میکنم که بعضی از این آقایان که میگویند حصر نیست خودشان عضو و در متن هستند.»
پیش از این محمدباقر نوبخت روز هفتم شهریور ماه، در روزی که ماموران وزارت اطلاعات منزل کروبی را تخلیه کردند، خبر از بررسی حصر در جلسه شورای عالی امنیت ملی داد و گفت: «اینکه دادگاهی تشکیل شود در حوزه اختیارات قوه قضاییه است.» او غیرشفاف جملاتش را اینطور کامل کرد: «اما من در جلسه شورای عالی امنیت ملی حضور داشتم که مباحث خوب و دقیقی آنجا مطرح شد که البته جمع بندی آن را دبیر شورا گزارش خواهد کرد.»
اما عزتالله ضرغامی، عضو شورای عالی فضای مجازی روز پس از اظهارات سخنگوی دولت در روز ۱۲ شهریور ماه در یک مصاحبه زنده تلویزیونی گفت که حسن روحانی موافق با حصر بوده است. او گفت در جلسه شورای امنیت ملی حصر به عنوان یک «راهحل» انتخاب شده تا «درگیریهای خیابانی» ختم شود. او همچنین اظهار کرد که خودش حصر را «مجازات» نمیداند و همین طور با برگزاری محاکمه قضایی کروبی و میرحسین موسوی نیز مخالفت است: «من جز کسانی هستم که با محاکمه موافق نیستم چون سلامت مردم را میخواهم.»
او در انتهای صحبتش هم گفت حصر در جلسه شورای عالی امنیت ملی مطرح شده «همه آقایان هم بودند معمولا وقتی که چیزی مورد اتفاق همه آقایان است رایگیری نمیشود. بعضی جاها شبه میکنند که رایگیری شد یا نشد.» او در جواب سوال مجری برنامه که از او میپرسد آیا روحانی هم در جلسه بوده جواب مثبت داد و مجددا تکرار کرد همه آقایان نظرشان مثبت بوده است.
بحث خاتمه دادن با رفع حصر سران جنبش سبز مهدی کروبی و میرحسین موسوی و همسر او «زهرا رهنورد» که از اسفند ماه ۸۹ تاکنون در حصر خانگی به سر میبرند پس از وخیم شدن وضعیت مهدی کروبی و انتقال او به بیمارستان مجددا مطرح شد و بسیاری از نمایندگان مجلس و شخصیتهای سیاسی و اجتماعی درخواست آزادی حصر را از رییس جمهور ایران داشتند.
مهدی کروبی پس از انتقالش از بیمارستان به منزل در اعتراض به حضور شش سال و نیم ماموران امنیتی در خانهاش و عدم برگزاری دادگاه و انجام روال قانونی در تاریخ ۲۶ مرداد ماه دست به اعتصاب غذا زد که نیمه شب با وخیم شدن حالش به بیمارستان مجددا منتقل شد. محمد تقی کروبی چند ساعت پس از انتقال پدرش به بیمارستان در توییتی خبر داد پور فلاح، معاون وزیر اطلاعات و حسن قاضیزاده هاشمی، وزیر بهداشت با حضور در بیمارستان و ملاقات با پدرش قول خروج نیروهای امنیتی را از منزل مهدی کروبی دادهاند و به همین دلیل پدرش به اعتصاب خود پایان داده است.
با این حال دو روز پس از آن، غلامسحین محسنی اژهای در تاریخ ۲۹ مرداد ماه خروج نیروهای امنیتی از منزل مهدی کروبی را «دروغ محض» خواند. پس از این اظهارات، محمد اسحاق جهانگیری، معاون رییس جمهور در رد حرفهای سخنگوی دولت گفت درخواست اولیه مهدی کروبی مبنی بر خروج نیروهای امنیتی تامین شده است.
چند روز پعد محمد تقی کروبی، فرزند مهدی کروبی اعلام کرد تمام نیروهای امنیتی ر شامگاه هفتم شهریور ماه از منزل پدرش خارج و ادامه حصر در بیرون از خانه ادامه خواهد داشت و روز هشتم شهریور ماه نیز پدرش از بیمارستان به خانه بازگشته است. محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت نیز در همان روز هفتم شهریور ماه با تایید این خبر ، از اتمام حصر اظهار امیدواری کرد.
مهدی کروبی و میرحسین موسوی، دو نامزد انتخابات ریاستجمهوری سال ۱۳۸۸ بعد از برگزاری انتخابات بحثبرانگیز آن سال، با اعتراضهای گسترده مردمی که معتقد به تقلب در شمارش آرا بودند، همراهی کردند. اعتراضهای مردمی پس از گذشت ماهها همچنان ادامه داشت و حدود یک سالونیم بعد و در بهمن سال ۱۳۸۹ با فراخوان دوباره رهبران جنبش سبز، راهپیمایی جدیدی در تهران برگزار شد که در نهایت به حبس خانگی مهدی کروبی و همسرش فاطمه کروبی و میرحسین موسوی و همسرش زهرا رهنورد انجامید. فاطمه کروبی همسر مهدی کروبی پس از مدتی آزاد شد، اما زهرا رهنورد همسر میرحسین موسوی همچنان در حصر ماند. حبس خانگی رهبران معترضان در ایران، بدون محاکمه و بدون طی مراحل قانونی انجام شد و تا کنون ادامه دارد. آنان نه در دادگاهی حاضر شدند و نه فرصت دفاع از خود یافتند.