دستور ممنوعیت فعالیت خیریه فاطمه کروبی توسط وزارت اطلاعات دولت حسن روحانی
محمدتقی کروبی، فرزند مهدی کروبی در مصاحبه با کمپین حقوق بشر در ایران گفت که مجتمع خیریه و مذهبی مادرش، فاطمه کروبی در شهر الیگودرز واقع در استان لرستان توسط وزارت اطلاعات پلمپ شده است.
آقای کروبی به کمپین گفت که هیچ یک از پیگیریهای خانم کروبی برای رفع پلمپ و محدودیتهای ایجاد شده، به نتیجه نرسیده و او ناچار شده است در نامهای علنی به وزیر اطلاعات نسبت به این موضوع اعتراض کند.
فاطمه کروبی، نماینده سابق مجلس و همسر مهدی کروبی روز ۱۵ مهر در نامهای به محمود علوی، وزیر اطلاعات اعلام کرده است که نیروهای امنیتی مانع از فعالیت مجتمع خیریه و مذهبی او در شهر الیگودرز شدهاند. محمدتقی کروبی به کمپین گفت که منظور خانم کروبی از نیروهای امنیتی، وزارت اطلاعات زیرمجموعه دولت حسن روحانی است.
خانم کروبی در نامه به وزیر اطلاعات نوشته است: «از بدو شروع فعالیتهای مان نیروهای امنیتی با هماهنگی و اصرار امام جمعه و به بهانههای واهی مانع انجام فعالیتهای عام المنفعه مجتمع حضرت زهرا شدند و در نهایت این مجتمع را در تاریخ ۹ دی ۱۳۹۴ با دستور قضایی پلمپ کردند.»
الیگودرز در شرق استان لرستان، زادگاه فاطمه کروبی و همسرش، مهدی کروبی است.
محمدتقی کروبی، فرزند مهدی و فاطمه کروبی در مصاحبه با کمپین گفت: «این محدودیت جدید نیست. اتفاقا یک داستان قدیمی است و مادر من معتقد بود که به هرحال نباید در فعالیتهای اجتماعی و خیریهای خدشهای ایجاد شود. چند سال پیش یک مکانی را ساختند و راه اندازی کردند که هدفشان بیشتر جنبه آموزشی و فرهنگی برای فرزندان بیسرپرست در آن منطقه که منطقه محرومی است بود. اصل کارشان هم درباره مسائل آموزشی و همچنین قرآن بود اما الان نزدیک دو سال و نیم است به بهانههایی که اصلا روشن هم نیست این مرکز را بستهاند و حتی ایام محرم حکومتی که به نام دین حکومت میکند و بسیاری از مشکلات را به نام دین بر مردم تحمیل کرده از برگزاری یک مراسم سوگواری که جزو ایین و اصول ما است در این مرکز جلوگیری کردند.»
۲۵ بهمن ۱۳۸۹ فاطمه کروبی به همراه مهدی کروبی و همزمان با میرحسین موسوی و زهرا رهنورد تحت حصر خانگی قرار گرفتند. هرچند خانم کروبی پس از مدتی آزاد شد، اما مهدی کروبی و موسوی و خانم رهنورد همچنان در حصر خانگی هستند.
به گفته محمدتقی کروبی پی گیری های قانونی خانم کروبی برای رفع پلمپ از این خیریه نتیجهای نداشته است. محمدتقی کروبی به کمپین گفت: «تمام راههای قانونی را رفتند که این مشکل رفع شود و باز کنند. کوچکترین کار سیاسی در این مرکز انجام نمیشد. تمام مسیر را رفت و نتیجه نگرفت و مساله را علنی کرد که شاید علمای کشور کمک کنند فشارهای سیاسی فقط در مسائل سیاسی باشد نه در مسائل فرهنگی و خیریه. اصلا ایشان تمایلی نداشت حتی بیان کند اما دیگر چارهای نداشت و طبیعی است وقتی که نتوانید از جاهای قانونی نتیجهای بگیرید باید علنی بیان کنید که شاید کسانی عاقل تر بشنوند و کمک کنند. حاج خانم کارد به استخواناش رسید که مطرح کرد.»
به گفته محمدتقی کروبی، کارهای خیریه مهدی کروبی هم از طریق مادر او پیگیری میشود. او به کمپین گفت: «دفتر پدرم که پلمپ شد همه وسایلی که در دفتر بود را بردند. پدرم در ایام نوروز و رمضان تعداد زیادی بن برای یکسری خانوادههای نیازمند تهیه میکرد. وقتی دفتر پلمپ شد چند تن برنج و چیزهای دیگر در دفتر بود که همه را بردند و معلوم هم نشد که چی شد. سالها بعد دفتر که اجارهای بود رفع پلمپ شد ولی هیچ یک از اجناس را پس ندادند. از زمان حصر هم این بخش از فعالیت پدرم که فعالیتی خیریه است متوقف نشد بلکه از طریق مادرم پیگیری و انجام میشود که حالا خیریه خود او را هم بستهاند.»
آنطور که فاطمه کروبی در نامه خود خطاب به وزیر اطلاعات نوشته است دامنه آزار و اذیت و ایجاد محدودیت خانواده کروبی شامل فعالیتهای فرهنگی و مذهبی و خیریهای آنان نیز میشود.
محمد تقی کروبی به کمپین گفت: «محدویتها از زمانی که اعمال شده در همه چیز اعمال شده است. به طور مثال من سال ۱۳۸۹ مقالهای در دومین کنگره اخلاق در ایران داشتم. مقاله من به اتفاق یکی از اعضای هیات علمی دانشگاه بود. به زبان انگلیسی هم بود و من باید ارائه میکردم اما وقتی اسم را اعلام کردند اسم مرا نگفتند و گفتند شما نباید صحبت کنید. گفتند که به ما گفتهاند ارائه کننده شما نباید باشید. کنفرانس علمی و عنوان، اخلاق زیستی در ایران بود. به انگلیسی و مخاطب ایرانی هم نداشت اما از نام بردن از ما هم پرهیز میکردند. از سوی دیگر من که عضو هیات علمی دانشگاه بودم نه اخراج شدهام نه هنوز پروندهام بسته شده، تعلیق هستم همچنان. یعنی نه اجازه میدهند فعالیت علمی بکنیم نه خیریه و نه هیچ چیز دیگری. فعالیت خیریهای مادر من در یک شهر محروم بود حتی در تهران هم نبود. و این نشان دهنده محدودیتهای بیحصر و حدی است که بر خانواده ما و خانواده میرحسین موسوی تحمیل کردهاند.»
محمدتقی کروبی درباره وضعیت مهدی کروبی در حصر خانگی به کمپین گفت: «از نظر جسمانی بهتر هستند اما سن و سال پدر ما که چند روز پیش ۸۰ سال شان شد قلب شان هم با باطری کار میکند و چندین عمل جراحی داشته شرایط جسمیاش به شدت آسیب دیده. اما از زمانی که مامورین امنیتی از منزل خارج شدهاند آرامش بیشتری یافتهاند.»
مهدی کروبی در اعتراض به روند غیرقانونی حصر و بیتوجهی مسوولان به درخواست او برای تشکیل دادگاه علنی و حضور ماموران امنیتی در منزلش طی شش سال و نیم حصر، روز ۲۵ مرداد ماه پس از نماز صبح دست به اعتصاب غذای خشک زد. او ساعت یک بامداد روز ۲۶ مرداد ماه پس از وخامت حالش به بیمارستان شهید رجایی منتقل شد.
محمد تقی کروبی چند ساعت پس از انتقال پدرش به بیمارستان در توییتی خبر داد پور فلاح، معاون وزیر اطلاعات و حسن قاضیزاده هاشمی، وزیر بهداشت با حضور در بیمارستان و ملاقات با پدرش قول خروج نیروهای امنیتی را از منزل مهدی کروبی دادهاند. او در توییت دیگری نوشت: «اعتصاب غذا پایان یافت. بنا شد دولت تمام تلاش خود را برای تحقق شرط دوم محاکمه علنی به کار بندد.»
محمدتقی کروبی به کمپین گفت: «بحثی که حاج آقا در بیمارستان مطرح کرد خروج نیروهای امنیتی از منزل بود که دولت به وعدهاش عمل کرد و ماموران امنیتی از خانه خارج شدند و در یک کانتینر بیرون از منزل مستقر شدند. الان هیچ مامور امنیتی درون منزل حضور ندارد و کنترل از بیرون انجام میشود. در ارتباط با خواسته دوم ایشان که اگر رفع حصر صورت نگیرد، محاکمه علنی صورت بگیرد، دولت وعده داده از طریق دکتر هاشمی که اگر ماجرای حصر در آینده نزدیک پایان نپذیرد دولت تمام توان خود را به کار میگیرد مقامات ارشد کشور را مجاب کند که محاکمهای علنی صورت بگیرد. این مورد را ما انتظار داریم که دولت خود را متعهد به آن دانسته و دنبال کند. درحال حاضر باید منتظر ماند و دید رفع حصر اتفاق میافتد یا محاکمه علنی انجام میشود و حکومت کیفرخواست اعلام میکند و ایشان هم دفاعیات خود را و مردم که باید در جریان امور باشند در حزئیات مساله قرار میگیرند.»
مهدی کروبی و میرحسین موسوی، دو نامزد انتخابات ریاستجمهوری سال ۱۳۸۸ بعد از برگزاری انتخابات بحثبرانگیز آن سال، با اعتراضهای گسترده مردمی که معتقد به تقلب در شمارش آرا بودند، همراهی کردند. اعتراضهای مردمی پس از گذشت ماهها همچنان ادامه داشت و حدود یک سال و نیم بعد و در بهمن سال ۱۳۸۹ با فراخوان دوباره رهبران جنبش سبز، راهپیمایی جدیدی در تهران برگزار شد که در نهایت به حبس خانگی مهدی کروبی و همسرش فاطمه کروبی و میرحسین موسوی و همسرش زهرا رهنورد انجامید. فاطمه کروبی همسر مهدی کروبی پس از مدتی آزاد شد، اما زهرا رهنورد همسر میرحسین موسوی همچنان در حصر ماند. حبس خانگی رهبران معترضان در ایران، بدون محاکمه و بدون طی مراحل قانونی انجام شد و تا کنون ادامه دارد. آنان نه در دادگاهی حاضر شدند و نه فرصت دفاع از خود یافتند.
خواسته آیتالله خامنهای و نزدیکان او آن بود که این افراد عذرخواهی کنند، و حتی رهبر جمهوری اسلامی این موضوع را در یکی از سخنرانیهای خود آشکارا اعلام کرد. با این همه رهبران جنبش سبز حاضر به عذرخواهی نشدند.
حسن روحانی در تبلیغات انتخاباتی خود در سال ۱۳۹۲ وعده رفع حصر میرحسین موسوی، مهدی کروبی و زهرا رهنورد، رهبران جنبش سبز ایران را که از ۲۵ بهمن ۱۳۸۹ در حصر خانگی قرار دارند، داد و در جمع دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف در زمان تبلیغات انتخاباتی گفت: «به نظر من مشکل نیست شرایطی را در یک سال آینده بشود فراهم کرد که نه تنها آنهایی که در حصرند آزاد شوند بلکه حتی آنهایی که به خاطر سال ۸۸ در زندان هستند هم آزاد شوند.» او در مبارزات انتخاباتی سال ۹۶ مجددا قولهایش را برای رفع حصر تکرار کرد.