اعتراض گزارشگر ویژه سازمان ملل به آزار و اذیت کارکنان بیبیسی و ادامه بازداشت نرگس محمدی
عاصمه جهانگیر، گزارشگر سازمان ملل روز سوم آبان ماه گزارشی خود از شش ماه اول سال ۲۰۱۷ میلادی را در جمع نمایندگان ایران و دیگر کشورها ارائه کرد. او طبق این گزارش از افزایش آمار اعدام، نقض حقوق اقلیتهای قومی و دینی و بازداشت بیرویه خبرنگاران و وضعیت زندانیان سیاسی و امنیتی و دوتابعیتیها ابراز نگرانی کرد. او تاکید کرد گزارش خود را بر پایه اطلاعات از افراد داخل و خارج ایران تهیه کرده و در درستی آن شکی نیست. با این حال مقامات ایران ساعتی پس از گفتههای او گزارش او را مانند گزارشهای پیشین غیرمتعبر و مغرضانه خواندند.
خانم جهانگیر با ابراز نگرانی از افزایش اعدامها ، از اعدام ۴۳۵ نفر در سال گذشته در ایران خبر داد و گفت حداقل ۸۶ نوجوان در ایران با حکم اعدام مواجه هستند و منتظر اجرای آن هستند. او از مقامات ایران خواست تا به اعدام کودکان پایان دهد. گزارشگر سازمان ملل همچنین به حکم اعدام محمدعلی طاهری، بنیان گذار عرفان حلقه اشاره کرد و گفت او تحت فشار مجبور به اعترافاتی شده است.
خانم جهانگیر با ذکر نام نرگس محمدی، فعال حقوق بشر که در زندان اوین به سر میبرد گفت تعداد کسانی که به دلیل فعالیت حقوق بشری در ایران در زندان هستند، کم نیست. همچنین از عدم دسترسی زندانیان سیاسی و امنیتی به امکانات پزشکی اعتراض کرد و گفت دسترسی نداشتن به این امکانات تبدیل به بخشی از آزار و اذیت آنها شده است.
گزارشگر سازمان ملل همچنین در بخش دیگری از صحبتهایش به بازداشت بیرویه خبرنگاران در سال ۲۰۱۷ اشاره کرد و گفت حداقل ۱۲ خبرنگار و ۱۴ وبلاگنویس به دلیل فعالیتهای مدنیشان بازداشت شدهاند. او همچنین با اشاره به گزارشهای که از داخل ایران دریافت کرده، گفت این تعداد روزنامهنگار تحت شکنجه قرار گرفتهاند.
خانم جهانگیر در ادامه از خبرنگاران شبکه بی بی سی فارسی اشاره کرد و گفت او با تعداد بسیاری از این روزنامهنگاران در سفری که به بریتانیا داشته ملاقات کرده است «آنها توضیح دادند که چطورتوسط ماموران دولت ایران مورد آزار و اذیت قرار گرفتند. در بعضی از موارد متوجه شدم که حتی برخی از آنها به محل کارشان بازنگشتهاند. من همچنین گزارشهای دریافت کردم که اعضای خانواده آنها تهدید شدهاند اگر اعضای خانوادههاش به کار در بی بی سی ادامه دهند، بازداشت میشوند. همچنین اموالشان در ایران مسدود شده و برای مثال قادر به فروش ملک خود نیستند.
خانم جهانگیر همچنین از دو زندانی دوتابعیتی به نامهای نازنین زاغری، شهروند ایرانی– بریتانیایی که به پنج سال حبس محکوم شده و مجددا نیز به سه اتهام جدید متهم شده است و همچنین به احمدرضا جلالی پزشک مقیم سوئد اشاره کرد که اوایل این هفته به اتهام محاربه به اعدام محکوم شده، اشاره و از شرایط غیرقانونی آنها ابراز نگرانی کرد.
گزارشگر سازمان ملل اما در بخشی از سخنان خود گفت نمایندگان جمهوری اسلامی برای پاسخ به پرسشهای او همکاری کرده و جواب دادهاند. او گفت: وضعیت حاضر حقوق بشر در ایران به شدت از زوایا مختلف نگران کننده است اما من نشانههای از بهتر شدن میبینم و امیدوارم که در آینده نزدیک این اتفاق بیفتد. من امیدم را به بهتر شدن وضعیت حقوق بشر با تلاشهای دولت ادامه میدهم.
پاسخهای منفی مقامات ایرانی به گزارش جدید عاصمه جهانگیر
با این حال مقامات ایرانی به او نیز مانند احمد شهید، گزارشگر سابق سازمان ملل اجازه ورود به ایران را برای بازدید از وضعیت حقوق بشر و زندانها نداده است.
بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه گزارش عاصمه جهانگیر را غیرعادلانه و غیرمنصفانه مبتنی بر اهداف و اغراض سیاسی و بدخواهانه خواند و در نتیجه آن را «فاقد مشروعیت و اعتبار» دانست.
قاسمی با اشاره به پاسخ رسمی کشور ایران به گزارش خانم جهانگیر گفت: «پاسخ رسمی ما به گزارش ارائه و به عنوان سند مجمع عمومی ثبت شده و علاوه بر آن، نماینده کشورمان هم در اجلاس کمیته سوم بیانیه کشورمان در ارتباط با این گزارش را قرائت کرده است.»
محمد حسنینژاد پیرکوهی، نماینده جمهوری اسلامی در سازمان ملل گزارش خانم جهانگیر را به علت اینکه از منابع غیرمتعبر و موارد خلاف واقع استفاده کرده، به رسمیت نمیشناسد، گفت: «تاسفبرانگیز است که وی درگیر بازیهای سیاسی شده است که هیچ ارتباطی با وضعیت حقوق بشری ندارند.» او در ادامه صحبتهای شگفت جاهنگیر جنایتهای رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی در منطقه را ندید گرفته است: اگر تنها یک دلیل نیاز باشد تا ثابت شود که کمیته سوم سازمان ملل متحد در رسیدگی به وضعیت خاص کشورها، تا چه اندازه بیاعتبار شده است، اشاره به مداخله سعودیها (در یمن) کافی است.
پیرکوهی گفت: «اعدام رقبای سیاسی، تبعید جمعی اقلیت شیعه و تخریب گسترده خانههای آنها، تبلیغات نظاممند ضد شیعه و خفهکردن صدای حامیان دمکراسی در داخل کشور و سطح منطقه، تنها بخشی از کارنامه حقوق بشری عربستان سعودی است. این نماینده ایران گفت ایران زمانی گزارشگر حقوق بشر را میپذیرد که دیگر اعضای سازمان ملل هم گزارشگر ویژه داشته باشند.»