نماینده سابق زرتشتیان در مجلس: مساله سپنتا نیکنام را مشمول مرور زمان میکنند
کورش نیکنام، نماینده سابق زرتشتیهای ایران در مجلس شورای اسلامی در مصاحبه با کمپین حقوق بشر در ایران گفت که در صورت پافشاری نمایندگان مجلس بر مصوبه خود درخصوص نامزدی اقلیتهای دینی در انتخابات شوراهای شهر و روستا، مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره سرنوشت اقلیتهای دینی در این انتخابات تصمیم گیری خواهد کرد.
نمایندگان مجلس ایران در طرحی که در روز سه شنبه ۲۱ آذرماه ۱۳۹۶ به رای گذاشته شد، تصویب کردند که اقلیتهای دینی میتوانند نامزد انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستای محل اقامت خود شوند. تبصره ماده یک این طرح که با ۱۵۲ رأی موافق، ۴۱ رأی مخالف و ۱۳ رأی ممتنع از مجموع ۲۳۱ نماینده حاضر به تصویب رسیده میگوید که اقلیتهای دینی شناخته شده در قانون اساسی به جای اسلام باید به اصول دین خود اعتقاد و التزام عملی داشته باشند.
ماده ۴ این طرح هم که با ۱۳۰ رأی موافق، ۳۰ رأی مخالف و ۱۹ رأی ممتنع از مجموع ۲۲۳ نماینده حاضر تصویب شد، این قانون را از زمان برگزاری انتخابات دوره پنجم شوراهای اسلامی شهر و روستا لازم الاجرا دانسته است. براساس این ماده، مفاد این مصوبه شامل سپنتا نیکنام، عضو زرتشتی شورای شهر یزد هم می شود که عضویتش با حکم دیوان عدالت اداری به دلیل مخالفت شورای نگهبان به تعلیق در آمده است. در رأی دیوان عدالت اداری عنوان شده که دلیل تعلیق عضویت سپنتا نیکنام، نظر احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان در مخالفت با عضویت اقلیتها در شوراهای شهر است.
کورش نیکنام، نماینده سابق زرتشتیهای ایران در مجلس و عموی سپنتا نیکنام در مصاحبه با کمپین حقوق بشر در ایران گفت: «این مصوبه براساس قانون به شورای نگهبان ارجاع داده خواهد شد اما با توجه به مخالفت فقهای شورای نگهبان با عضویت اقلیتهای دینی در شوراهای اسلامی شهر و روستا، مصوبه مجلس رد خواهد شد.»
آقای نیکنام به کمپین گفت: «شورای نگهبان این مصوبه را رد میکند اما پس از رد، باید به مجلس بازگرداند. نمایندگان مجلس اگر مجددا بر مصوبه خود پافشاری کنند این بار مصوبه به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع خواهد شد و این مجمع خواهد بود که درباره سرنوشت اقلیتهای دینی در انتخابات شوراها تصمیمگیری خواهد کرد.»
مصوبه مجلس مشابه ماده ۲۶ قانون انتخابات شوراهای شهر و روستا است که در سال ۱۳۷۵ در مجلس تصویب و از سوی شورای نگهبان تایید شده بود. براساس این قانون، نامزدهای انتخابات شوراهای شهر و روستا میبایست پیرو مذهب رسمی کشور باشند اما براساس تبصره یک این ماده: «اقلیتهای دینی شناخته شده در قانون اساسی به جای اسلام باید به اصول دین خود اعتقاد و التزام عملی داشته باشند.»
بر اساس اصل ۶۴ قانون اساسی، پنج کرسی نمایندگی در مجلس شورای اسلامی به اقلیتهای به رسمیت شناخته شده در قانون اساسی اختصاص دارد. اصل ۱۳ قانون اساسی «ایرانیان زرتشتی، کلیمی و مسیحی» را بهعنوان تنها اقلیتهای دینی در ایران به رسمیت میشناسد.
احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان اما با درج ابلاغیهای در روزنامه رسمی کشور در ۲۹ فروردین ماه ۱۳۹۶ با استناد به یک سخنرانی آیت الله روح الله خمینی در مهرماه سال ۱۳۵۸ خواستار توقف اجرای تبصره یک ماده ۲۶ قانون انتخابات شوراها شده بود و پس از آن بود که سپنتا نیکنام، عضو زرتشتی شورای شهر یزد در پیشکایت یک کاندیدای شکست خورده شورای شهر یزد از فرمانداری و هیئت نظارت بر انتخابات این شهر، با حکم شعبه ۴۳ دیوان عدالت اداری از عضویت در این شورا معلق شد. او تا پیش از حکم تعلیق، رییس کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر یزد بود. آقای نیکنام همچنین رییس انجمن زرتشتیان یزد است.
کورش نیکنام، عموی سپنتا نیکنام به کمپین گفت: «عضویت سپنتا در شورا همچنان معلق است. عضویت او لغو نشده اما نامهای که به او داده اند از سوی شورا و هیات نظارت مرکزی این است که ما از طریق مجلس و مجمع تشخیص مصلحت نظام پیگیری میکنیم. واقعیت این است که ممکن است این پروسه پیگیری تا آخر دوره فعلی شوراها طول بکشد و همین طور دست به دست بکنند تا دوره شورا تمام شود و مساله مشمول مرور زمان شود.»
علیرغم ابلاغیه احمد جنتی در فروردین ماه، سپنتا نیکنام در خردادماه ۹۶، از سوی مردم یزد مجددا به عنوان عضو شورای شهر یزد انتخاب شد. مدتی بعد علیاصغر باقری، کاندیدا شورای شهر یزد که نتوانست در انتخابات رای بیاورد به استناد ابلاغیه احمد جنتی و این که یک غیرمسلمان صندلی شورای شهر یزد را اشغال کرده به دیوان عدالت اداری شکایت کرد.
در تاریخ ۱۳ شهریور ۹۶ از سوی شعبه ۴۵ دیوان عدالت اداری حکم تعلیق موقت سپنتا نیکنام از عضویت در شورای شهر یزد صادر شد. پس از انتقادهای فراوان به حکم دیوان عدالت اداری، کمیته سه نفره حقوقی هیات نظارت بر انتخابات شورای اسلامی شهر و روستا در استان یزد تشکیل جلسه داد و مجددا صلاحیت نیکنام را تایید کرد. اما عضویت سپنتا نیکنام به دلیل مخالفت فقههای شورای نگهبان همچنان در حالت تعلیق است.
کوروش نیکنام، نماینده سابق زرتشتیهای ایران در مجلس شورای اسلامی در مصاحبه با کمپین حقوق بشر در ایران گفته بود که مساله حذف سپنتا نیکنام از شورای شهر یزد از دوره چهارم شوراها، با اعلام مخالفت پسر عمومی محمدرضا مدرسییزدی، یکی از فقههای شورای نگهبان نسبت به حضور آقای نیکنام در شورا آغاز و با اعمال نفوذ او که از ائمه جماعات استان یزد است بر این عضو فقیه شورای نگهبان، در این دوره از شوراها عملی شده است.
آقای نیکنام به کمپین گفت که در صورت اعمال نظر شورای نگهبان مبنی بر ممنوعیت کاندیدا شدن اقلیتهای دینی در شهرهایی که اکثریت با مسلمانان است عملا اقلیتهای دینی امکان حضور در شوراها را نخواهند داشت، چون در هیچ شهری در اکثریت نیستند و به این شیوه از مشارکت اجتماعی در این عرصه محروم میشوند.