دست کم پانزده کشته و صدها بازداشت تا روز پنجم اعتراضات خیابانی در ایران
همزمان با پنجمین روز اعتراضات خیابانی در شهرهای ایران در یازدهم دی ماه، اخبار از کشته شدن دست کم پانزده تن از معترضان حکایت دارد. در حالی که صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران کشته شدن ۱۳ نفر را در شهرهای درود، تویسرکان و شاهینشهر تایید کرده است، نماینده مردم ایذه نیز از کشته شدن دو معترض در اعتراضات روز یکشنبه دهم دی ماه خبر داد، منابع مختلف رسمی و غیررسمی اخباری از زخمی شدن تعدادی از معترضان و بازداشت صدها تن در شهرهای ایران از جمله ۱۵ دانشجوی دانشگاه تهران و فعالان صنفی این دانشگاه در جریان پنج روز اعتراض منتشر کردهاند.
شبکه خبر تلویزیون ایران روز دوشنبه یازدهم دی ماه در گزارشی درباره اعتراضات خیابانی، از کشته شدن ۱۳ تن خبر داد. بنا بر این گزارش شش نفر در اعتراضات در شهر تویسرکان استان همدان، سه تن در شاهینشهر از توابع اصفهان و چهار تن در شهر درود استان در جریان اعتراضات خیابانی کشته شدهاند. نماینده مردم شهر ایذه در مجلس نیز روز یازدهم دی ماه از کشته شدن دو تن در اعتراضات مردم این شهر خبر داد، اگرچه گزارش صدا و سیما از کشته شدن شش نفر در تویسرکان حکایت داشت اما سعید شاهرخی، معاون امنیتی استانداری همدان روز یازدهم دی ماه تنها کشته شدن سه نفر در اعتراضات شهرستان تویسرکان را تائید کرد. در شبکههای اجتماعی اخباری از کشته شدن دو معترض در شهر سنندج در روز یازدهم دی ماه نیز منتشر شد ولی هنوز از سوی منابع رسمی تایید نشده است.
اگرچه در همه این اخبار از زخمی شدن تعدادی از معترضان نیز صحبت به میان آمده ولی آمار دقیق زخمیها هنوز اعلام نشده است.
اخبار منابع رسمی همچنین از بازداشت گسترده معترضان در اغلب شهرها از جمله تهران، مشهد، اراک و گرگان حکایت دارد. معاون امنیتی انتظامی فرمانداری تهران در گفتگو با ایلنا از بازداشت ۲۰۰ نفر در تجمعات تهران در روز دهم دی ماه خبر داد، مقامات دولتی مشهد نیز اعلام کردهاند ۵۲ تن در پی اعتراضات روز هشتم دی ماه این شهر از سوی نیروهای امنیتی بازداشت شدهاند. خبرگزاری ایلنا تعداد بازداشت شدگان در شهر اراک را از قول یک مقام مسئول حدود هشتاد تن اعلام و اضافه کرد چهار نفر نیز در اعتراضات روز دهم دی ماه این شهر زخمی شدهاند. صدا و سیمای استان گلستان نیز از بازداشت چهل تن از معترضان در اعتراضات خیابانی گرگان خبر داد. منابع مطلع کمپین هم از بازداشت حدود صد تن در شهر نیشابور و دست کم بیست تن در سبزوار از شهرهای استان خراسان رضوی خبر دادهاند.
اگر چه آمار گزارش شده بازداشت شدگان از سوی رسانهها در پنجمین روز به مرز پانصد تن رسیده است ولی با توجه به ادامه تجمعات در اغلب شهرهای ایران و اختلال در اینترنت و سختی ارتباط و گزارشگری، آمار واقعی مشخص نیست. به عنوان مثال هنوز هیچ آماری از بازداشت شدگان اغلب شهرها و به ویژه شهرهایی مانند تویسرکان و ایذه و درود و شاهینشهر اعلام نشده است و این در حالی است که در اعتراضات این سه شهر تا کنون ۱۵ تن کشته شدهاند.
همزمان منابع مطلع کمپین از زندانهای اوین تهران و رجاییشهر کرج از انتقال تعداد زیادی از بازداشت شدگان روزهای اخیر به این دو زندان خبر دادهاند. یک منبع مطلع به کمپین گفت ریاست زندان اوین تهران، دستور تخلیه یکی از بندهای این زندان برای انتقال بازداشت شدگان جدید به آنجا را داده است. به گفته این منبع سالنی که از سوی مسئولان زندان اوین برای بازداشت شدگان جدید تخلیه شده است، بیش از دویست زندانی را در خود جای داده بود که اکنون به سایر بندهای زندان اوین منتقل شدهاند.
منابع کمپین همچنین گفتند یکی از سالنهای زندان رجاییشهر کرج واقع در استان البرز نیز به معترضان بازداشت شده در کرج اختصاص داده شده است. به گفته این منابع این سالن ظرفیت پذیرش بیش از صدوپنجاه زندانی را دارد.
بازداشت فعالان دانشجویی و صنفی و اعتصاب غذا در اوین
فعالان شورای صنفی دانشگاههای ایران اعلام کردند طی روزهای دهم و یازدهم دی ماه ۱۵ تن از دانشجویان دانشگاه تهران از سوی نیروهای امنیتی بازداشت شدهاند. نیروهای امنیتی همچنین چهار عضو شورای صنفی این دانشگاه را پس از جلسهای با ریاست دانشگاه بازداشت کردهاند.
شوراهای صنفی دانشگاههای ایران در اطلاعیهای نوشت اعضای شورای صنفی در اعتراض به این وضعیت و تا آزادی همکلاسیهایشان در همان محل منتظر خواهند ماند: «در پی برگزاری جلسه مشترک شوراهای صنفی دانشجویان دانشگاه تهران با ریاست دانشگاه که به منظور پیگیری آزادی دانشجویان بازداشت شده در جریان اعتراضات روزهای اخیر صورت گرفت ، پس از اتمام جلسه به محض خروج چهار عضو شورا از آن مکان، نیروی امنیتی دست به بازداشت آنان زده است. مابقی اعضای شوراهای صنفی دانشگاه تهران، با مطالبه آزادی دانشجویان دربند و اعتراض به عدم امنیت تک تک اعضای حاضر در جلسه، در همان مکان به انتظار نشسته اند.»
یک منبع مطلع به کمپین گفت یکی از بازداشت شدگان لیلا حسن زاده، دانشجوی علوم اجتماعی دانشگاه تهران است.
منابع کمپین همچنین از اعتصاب غذای چهار فعال دانشجویی بازداشت شده در زندان اوین خبر دادهاند. کسری نوری، فائزه عبدیپور، محمد شریفی مقدم و محمدرضا درویشی، روز نهم دی ماه و به هنگام عیادت یکی از دوستانشان در بیمارستانی در تهران، از سوی ماموران وزارت اطلاعات بازداشت و به بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل شدند.
یک منبع مطلع به کمپین گفت این چهار تن پس از بازداشت شدن گفتهاند از همین لحظه در اعتراض به بازداشت غیرقانونی دست به اعتصاب غذا میزنند.
کسری نوری دانشجوی فوق لیسانس حقوق بشر در دانشگاه تهران است، محمد شریفی مقدم از فعالان دانشجویی در دانشگاه صنعتی شریف تهران است و فائزه عبدی پور نیز در دانشگاه علامه تهران تحصیل میکند. هر چهار تن از اقلیت دراویش گنابادیاند که در سالهای گذشته بارها به شیوههای مختلف از سوی جمهوری اسلامی آزار و اذیت شدهاند. علیرضا نیکزاده و ابراهیم شریفی نیز از دیگر اعضای دراویش گنابادیاند که طی روزهای گذشته در شهرهای سمنان و اصفهان از سوی وزارت اطلاعات بازداشت شدهاند.
بسیج و سپاه پاسداران نیز به نیروی انتظامی پیوست
در حالی که از ابتدای اعتراضات اخبار زیادی از حضور نیروهای لباس شخصی در کنار پلیس ضد شورش منتشر میشد، سردار رمضان شریف، سخنگو و مسئول روابط عمومی سپاه پاسداران روز یازدهم دی ماه اعلام کرد قرارگاه ثارالله سپاه پاسداران مسئول امنیت تهران است و در برخی از شهرها نیز بسیج به کمک نیروی انتظامی آمده است.
شریفزاده گفت: «در برخی از شهرستانها درخواستهایی از بخشهایی از بسیج برای کمک به ناجا صورت گرفته است که از طریق سردار غیبپرور، رئیس محترم بسیج هماهنگیهای لازم صورت گرفت و به دوستان کمک کردند. اما تا این لحظه شرایط و درخواستی که نیازمند به ورود سپاه باشد، گزارش نشده است.
به گزارش «انتخاب»، رمضان شریف، سخنگوی سپاه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه «آیا سپاه برای آرام کردن اعتراضات به کمک نیروی انتظامی آمده است» گفت: «تاکنون اعلام نیاز خاصی از جانب نیروی انتظامی برای ورود سپاه نبوده و موارد بسیار کوچکتر از آن بوده است که نیاز به ورود سپاه باشد.»
مسئول روابط عمومی سپاه همچنین درباره اوضاع تهران و اینکه آیا سپاه برای آرام کردن اوضاع پایتخت وارد شده است گفت در تهران قرارگاه ثارالله مسئول برقراری امنیت است که تدابیر لازم از سوی آنها اندیشیده شده است.
اعتراضات مردم ایران به وضعیت اقتصادی و سیاسی کشور که از روز هفتم دی ماه در شهرهای مشهد و نیشابور آغاز شده است، تا آخرین ساعات روز یازدهم دی ماه نیز درشهرهایی مانند تهران، سنندج، لاهیجان و زنجان ادامه دارد، اگرچه به دلیل اختلال ایجاد شده در اینترنت از سوی حکومت امکان گزارش و انتشار اخبار و تصاویر آن به آسانی روزهای ابتدایی اعتراضات نیست.