برخورد انظباطی با ژیمناست ۱۰ ساله به دلیل نداشتن حجاب در تمرینات خارج از کشور
خبرگزاری تسنیم روز چهارم دی ماه در خبری ادعا کرد دختر ۱۰ ساله ژیمناست ایرانی «بدون حجاب اسلامی» در رقابتهای کشور مالزی شرکت کرده که به نوشته این خبرگزاری «عکسهای نامناسب او در شبکههای اجتماعی پخش شده است.» به دنبال آن رییس فدارسیون ژیمناستیک ایران اعلام کرد به دلیل اینکه شرکت او با پوشش نامناسب «اقدامی شایسته برای جمهوری اسلامی و دختر ایرانی نیست» با او برخورد انظباطی میشود اما تاکنون مشخص نیست برای این کودک ژیمناست چه برخورد انظباطی منظور شده است.
خبرگزاری تسنیم وابسته به سپاه پاسداران روز چهارم دی ماه نوشت: «اخیرا تصاویری از حضور یک ژیمناست دختر ایرانی در رقابتهایی به میزبانی شهر کوالالامپور در کشور مالزی منتشر شده که در آنها حجاب و پوشش مناسبی از سوی این دختر نوجوان دیده نمیشود. لباس مخصوص ژیمناستیک این ورزشکار دختر درست مانند همان لباسی است که ورزشکاران غیرمسلمان در زمان مسابقه بر تن میکنند.»
بلافاصله زهرا اینچه درگاهی، رییس فدارسیون ژیمناستیک در همان روز چهارم دی ماه با تکذیب اینکه این اعزام از سوی فدراسیون صورت نگرفته، گفت: «این سفر توسط خانواده او انجام شده است و پدرش او را در این سفر همراهی کرده است.»
او با اظهار اینکه این دختر «خودسرانه» و بدون هماهنگی با متولیان ژیمناستیک به این مسابقات رفته است، گفت: «این اقدام حرکتی شایسته برای جمهوری اسلامی و دختر ایرانی نیست.»
خانم اینچه درگاهی با اظهار اینکه با ژیمناست ۱۰ ساله برخورد انظباطی میشود، گفت: «متاسفانه مجبور هستیم با این قضیه برخورد انظباطی کنیم و با تصمیم کمیته انظباطی کاری که باید انجام شود را به وزارت ورزش و جوانان ابلاغ خواهیم کرد.»
همچنین محسن سلیمانی، دبیر فدراسیون ژیمناستیک با اظهار تاسف از چنین اتفاقی اعزام این دختر ژیمناست به مالزی را از سوی فدارسیون رد کرد و گفت: «ما چنین اعزامی در برنامههای خود نداشتهایم. با این حال پیگیری لازم درباره این موضع را انجام خواهیم داد.»
پدر ژیمناست ۱۰ ساله: عکسهای دخترم از گوشیام دزدیده و پخش شده است
پس از انتشار این خبر در همان روز پدر این دختر ۱۰ ساله ژیمناست ایرانی در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا گفت اصلا دخترش به مسابقات ژیمناستیک مالزی نرفته و عکسها مربوط به تمرینانی در ارمنستان بوده است.
فرشید عبدیپور پدر این کودک روز چهارم دی ماه گفت: «این عکسها مربوط به مسابقه کوالالامپور نیست و دختر من به تمرینانی در کشور ارمنستان رفته بود. این سفر ما به ارمنستان خانوادگی و با حضور همسرم، دختر و پسرم انجام گرفت.» او همچنین گفت که قرار بوده دخترش در مسابقات مالزی شرکت کند اما به دلایلی از رفتن به این مسابقه منصرف شدهاند.
فرشید عبدیپور با اظهار اینکه عکسهای منتشر شده از گوشی او دزدیده شده است، گفت: «میخواهند من را به این موضوع وصل کنند. عکسها را از گوشی من برداشتهاند و من نمیدانم چه عکسهایی منتشر شده است. دختر من اصلا به مالزی نرفته و میتوانم با پاسپورتش آن را ثابت کنم.»
او درباره سفر خانوادگیشان به ارمنستان و تمرین دخترش در آنجا نیز گفت: «تمرینات ارمنستان به صورت مجزا و در دو سالن برگزار شد و این عکسها بعد از پایان تمرینات و با حضور مربیان خارجی گرفته شده است.»
خانمهای ورزشکار کار خود را سخت نکنند
یک روز بعد زهرا اینچه درگاهی، رییس فدارسیون ژیمناستیک روز پنجم دی ماه به رادیو تهران گفت فردی که عکسهای دختر ژیمناست را با «پوشش نامناسب» پخش کرده از «کارکنان پیشین این فدراسیون» بوده است. رییس فدارسیون همچنین با انتقاد از فضای مجازی گفت: «برخی رفتارها در فضای مجازی و رسانهها باعث تشدید این موضوع شد.»
خانواده این کودک ژیمناست روز پنجم دی ماه به فدراسیون احضار شدند. رییس فدارسیون با اظهار اینکه خانواده این کودک امروز در فدراسیون بودهاند، گفت:: «از قرار معلوم این عکسها بدون اجازه پدر این ورزشکار از تلفن همراه او برداشته و پخش شده است که یک شکایت نامه هم از سوی خانواده این ورزشکار تنظیم شده و قرار است امروز به دستگاه قضایی تحویل داده شود.»
با این حال هنوز مشخص نشده دقیقا سفر این کودک ژیمناست به مالزی بوده یا به ارمنستان. آیا او در مسابقهای شرکت کرده و یا در تمرینات. آنچه مهم شد نداشتن حجاب اسلامی او بود.
زهرا اینچه درگاهی، رییس فدارسیون ژیمناستیک ایران مجددا با تاکید بر اینکه فدراسیون از اعزام او خبری نداشته، گفت: «این ژیمناست در هر مسابقهای شرکت کرده، با تصمیم خانواده او بوده است.»
رییس فدارسیون ژیمناست با اظهار اینکه امیدوار هستند تیم ملی دختران از سال ۹۷ شروع به کار کند، گفت حتما پس از آن مسابقاتی با «پوشش کاملا اسلامی» برگزار خواهد شد. او در ادامه با تهدید دختران ورزشگار برای شرکت نکردن در مسابقات خارجی بدون آگاهی فدراسیون گفت: «برای خانمها در دو بخش اعزام برون مرزی خواهیم داشت، فقط توصیه میکنیم ورزشکاران کمی صبور باشند و کار خود را سخت نکنند.»
محرومیت زنان ورزشکار به دلیل «پوشش نامناسب اسلامی» در مسابقات خارجی
برخورد با زنان ورزشکار ایرانی به دلیل «عدم رعایت شئونات اسلامی» در مسابقات خارج از کشور پیش از بارها اتفاق افتاده است. دهم فروردین ۹۶ در خبرها اعلام شد چند بیلیاردباز زن شرکتکننده در مسابقات بیلیارد آزاد چین به دلیل آنچه «عدم رعایت شئونات اسلامی» خوانده شد از سوی کمیته انظباطی فدراسیون بولینک، بیلیارد و بولس به مدت یک سال از شرکت در هرگونه مسابقه ورزشی محروم شدند.
پیشتر درسا درخشانی، شطرنجباز ۱۸ ساله که در مسابقات شطرنج قهرمانی جوانان جهان در سال ۲۰۱۵، نفر ششم در جهان را به نام خود ثبت کرد، به دلیل اینکه بدون حجاب در مسابقات آزاد شطرنج جبل الطارق شرکت کرده بود از سوی مقامات ایران از لیست شطرنج بازان ایرانی خارج شد. خانم درخشانی اما در زمان بازیها ساکن ایران نبود و در اسپانیا دانشجو بود. خانم درخشانی فقط در زمان ثبتنام ملیت خود را ایرانی عنوان کرده بود.
اما برخوردها با زنان ورزشکار فقط در مسابقات محدود نمیشود بلکه حتی برای نحوه حجابشان در شبکههای مجازی نیز بازخواست و احضار شدهاند. در مهرماه ۱۳۹۵، دو نفر از زنان بدنساز به دلیل انتشار «تصاویر نیمه عریان» خود در شبکههای مجازی به دادسرای فرهنگ و رسانه احضار شدند. خبرگزاری میزان وابسته به قوه قضاییه با این ادعا که «بانوان ایرانی هیچگونه رغبتی به این ورزش نشان نمی دهند» گفته بود این زنان بدنسازی که عکسهای خود را از مسابقاتی در خارج از ایران منتشر کردهاند، تا انجام مراحل تحقیقات و بازپرسی «ممنوع الفعالیت و ممنوع الخروج» هستند.
اما مخالفتها با حضور زنان ورزشکار فقط و همیشه در مسابقات خارجی صورت نمیگیرد بلکه حتی با داشتن پوشش کامل اسلامی هم گاهی حضورشان بحث برانگیز و در نهایت حذف میشوند. نخستین ماراتن بیناللملی تهران با عنوان «ماراتن پارس» صبح ۱۸ فروردین ۹۶ در حالی برگزار شد که زنان از شرکت در مسیر اصلی این مارتن علیرغم قولهای قبلی منع شدند. بسیاری از زنان از کشورهای دیگر هم برای شرکت در ماراتن به تهران سفر کردند. دو روز قبل از شروع مسابقه در روز چهارشنبه ۱۶ فروردین ماه خبرگزاری ایسنا اعلام کرد مسیر این مسابقات تغییر کرده و زنان از رقابت در مسیر اصلی محروم شده اند. طبق این خبر زنان باید بعد از ظهر جمعه و تنها در اطراف دریاچه آزادی بدوند. مردها نیز در مسیر ورزشگاه آزادی، دهکده المپیک و برعکس بدوند.
اقدام عجیب تر از آن در مسابقات فوتبال ایران و سوریه که در ورزشگاه آزادی در روز چهاردهم شهریور ۹۶ برگزار شد، افتاد. در این مسابقه از ورود زنان ایرانی برای تشویق جلوگیری شد اما زنان هوادار سوریه اجازه حضور در ورزشگاه و تماشای بازی را یافتند.
حسن روحانی، رییسجمهور ایران نیز که با شعار احقاق حقوق شهروندی کار خود را آغاز کرد بارها از رعایت عدالت در ورزش سخن گفته و خواستار فراهمسازی شرایط مناسب برای ورزش زنان شده است. همچنین معاونت امور زنان و خانواده بارها در دورههای مختلف از تلاش دولت برای ورود زنان به وررزشگاهها و تماشای مسابقات در کنار مردان سخن گفتند اما تاکنون اتفاق تازهای نیفتاده و هنوز با حضور زنان در ورزشگاهها و ورزشکاران زن مخالفت میشود.