فیلترینگ
فیلترکردن سایتها و محتوای اینترنتی در ایران قدمتی به اندازه سالهای حضور اینترنت در کشور دارد. اگر چه فیلترینگ محتوای اینترنت در دوره چهار سال حسن روحانی با یک تحول اساسی روبرو شد. به این ترتیب که با راه اندازی شبکه ملی اطلاعات، عملا با ایجاد جستجوگر ملی، فیلترینگ از حالت موردی به صورت فراگیر اعمال میشود.
محمود واعظی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، در تاریخ ۱۶ خرداد ۱۳۹۶ با حضور در مجلس شورای اسلامی اعلام کرد که درسه سال آخر دولت حسن روحانی «۷ میلیون وبسایت و ۱۲۱ نرم افزار و فیلترشکنهای مهم» مسدود شدهاند. واعظی در این جلسه هیچ اشارهای به فهرست و دلایل مسدود کردن این وبسایتها نکرد و مشخص نیست این تعداد زیاد از وبسایتها و نرمافزارها شامل چه نوع محتوایی هستند که باید مسدود میشدند.
همچنین در تاریخ ۱۹ آذر ۱۳۹۶ سردار بخشعلی کامرانیصالح فرمانده انتظامی شهر همدان اعلام کرد که ۸۰۰ هزار سایت به گفته او «غیرمجاز» مسدود شده است.
به علاوه در زمان دولت حسن روحانی، علاوه بر فیلترکردن وبسایتها، فیلترکردن اپلیکیشنهای پیام رسانی که به صورت اند-تو-اند پیامهای خود را رمزگذاری میکنند، اعمال شد. این اپلیکیشنهای پیامرسان، از معدود ابزارهایی هستند که عملا دستگاههای امنیتی و دولتی نمیتوانند با استفاده از روشهای متدوال، آنها را شنود کنند و یا بر ارتباطات کاربران کنترل داشته باشند.
به علاوه پروژه موسوم به فیلترینگ هوشمند که در دوره ریاست جمهوری محمود احمدینژاد آغاز شده بود، در دوره حسن روحانی ادامه پیدا کرد.
فیلترینگ هوشمند پروژهای است که با هدف مسدود کردن بخشی از سایتها و محتوای اینترنتی راه اندازی شد تا دیگر نیازی نباشد کل یک وبسایت اینترنتی مسدود و فیلتر شود. پس از گذشت بیش از ۹ سال از عمر این پروژه و صرف هزینهای معادل ۱۱۰ میلیارد تومان هنوز مشخص نیست دقیقا تا چه میزان موفق بوده است اما بررسیهای کمپین نشان میدهد با توجه به اینکه بخش عمده محتوای اینترنت به صورت رمزنگاری شده و با استفاده از گواهینامههای امنیتی اساسال بین کاربر و سرورها نقل و انتقال پیدا میکند و عملا امکان نظارت و کنترل این محتوا را غیرممکن میکند، عملا چنین نوعی از فیلترینگ برای طراحان آن نمیتواند نتیجه موفقی به همراه بیاورد.
پس از راه اندازی پروژه «فیلترینگ هوشمند» فیلتر کردن سایتها و اپلیکیشنها دیگر در درگاه ورودی اینترنت به کشور اعمال نمیشود بلکه توسط خود شرکتهای ارایه دهنده اینترنت صورت میگیرد. به نظر میرسد دلیل چنین اقدامی به منظور جلوگیری از کاهش سرعت شبکه در داخل کشور انجام شده باشد چرا که نیازی نیست تمام ترافیک اینترنت کشور برای مسدود کردن فهرست مورد نظر مسوولین ایرانی در درگاه ورودی اینترنت به کشور بررسی شود و این کار را شرکتهای ارایه خدمان اینترنتی به صورت جداگانه انجام میدهند.
از طرف دیگر چنین اقدامی، این امکان را برای شرکتهای ارایه دهنده اینترنت فراهم میکند تا آنها بتوانند سیاستهای خود را نیز برای اعمال فیلترینگ در نظر بگیرند. به همین علت است که طی دو سال گذشته در بسیاری از شرکتهای ارایه دهنده اینترنت وبسایت توییتر فیلتر نیست اما در برخی دیگر همچنان فیلتر است.
با وجود آنکه هیچ ارزیابی دقیقی از موفقیت سیستم فیلترینگ هوشمند وجود ندارد اما سیستم فیلترینگ همچنان به همان روش قبلی در حال فعالیت است. در دوره چهار ساله ریاست جمهوری حسن روحانی با وجود آنکه وی مانع از فیلتر شدن اپلیکیشن پیام رسان واتزاپ شد اما بسیاری از اپلیکیشنهای امن پیامرسان، بازیهای محبوب و موتورهای جستجوی امن، فیلتر و از دسترس کاربران خارج شدند و که هیچ توضیحی برای مسدود کردن این سرویسها از طرف مسوولین امر به کاربران ارایه نشده است.