عیسی سحرخیز: در حاکمیت دوگانه، دولت ناتوانترین نهاد در حفظ حقوق شهروندان است؛ حقوق معترضان را تضمین کنید
عیسی سحرخیز، روزنامه نگار سرشناس و از بنیانگذاران انجمن دفاع از آزادی مطبوعات در مصاحبه با کمپین حقوق بشر در ایران از دولت و نمایندگان مجلس خواست که با ارائه یک لایحه یا طرحی سه فوریتی، اجرای بند ۲۷ قانون اساسی مبنی بر آزاد بودن تجمعات را تضمین کنند.
آقای سحرخیز به کمپین گفت نمایندگان مجلس باید وضعیت بازداشتشدگان اعتراضات اخیر را پیگیری و از حقوق آنها دفاع کنند.
عیسی سحرخیز، مدیر کل مطبوعات داخلی وزارت ارشاد در دولت اصلاحات و مدیر مسئول روزنامه توقیف شده «اخبار اقتصاد» و ماهنامه توقیف شده «آفتاب» است که طی سالهای گذشته بارها زندانی شده و در حال حاضر ممنوع الخروج است. او به کمپین گفت که در حاکمیت دوگانه جمهوری اسلامی، دولت ناتوان ترین نهاد در حفظ حقوق شهروندان است.
از آغاز اعتراضات در شهر مشهد در تاریخ ۸ دیماه ۱۳۹۶، ناآرامیها به سرعت به سراسر کشور تسری یافته است. نیروهای امنیتی با خشونت کشنده روزافزون به این اعتراضات پاسخ داده اند و اخبار از کشته شدن دست کم ۲۲ تن از معترضان و بازداشت بیش از هزار نفر حکایت دارد.
عیسی سحرخیز، روزنامه نگار باسابقه و زندانی سابق سیاسی در مصاحبه با کمپین گفت: «نمایندگان مجلس و مقامهای حکومتی از حقوق مردم دفاع میکنند ولی در سطح همین صحبت میماند که مردم حق تجمع و حق اعتراض دارند و براساس قانون اساسی میتوانند تجمعات مسالمتآمیز را داشته باشند ولی در عمل هیچ کاری نمیکنند. اگر واقعا برای آنها این مساله جدی است چه نمایندگان مجلس در قالب طرح سه فوریتی و چه دولت در قالب لایحه مصوبهای بدهند که اجرای این بند قانون اساسی که تجمعات و اعتراضات قانونی است را تضمین کنند. بیایند یک مکانی مثلا یکی از استادیومها یا مکانهای عمومی را اختصاص دهند که مردم بروند انجا حرف شان را آزادانه بزنند و مطالباتشان را مطرح کنند.»
براساس اصل ۲۷ قانون اساسی ایران «تشکیل اجتماعات و راه پیماییها، بدون حمل سلاح، به شرط آن که مخل به مبانی اسلام نباشد آزاد است.» اما بیش از هزار نفر از معترضان که طی روزهای گذشته در اعتراض به سیاستهای اقتصادی و سیاسی حکومت تجمع کردهاند بازداشت شدهاند.
عیسی سحرخیز به کمپین گفت: «مردم وقتی خیابان میروند و تجمع میکنند حکومت برخورد میکند. آنها را دستگیر و زندانی میکنند و در زندان هم که شرایط خوبی نیست. نه اجازه می دهند با وکیل تماس بگیرند و نه با خانوادههایشان. معترضان را میاندازند سلول های انفرادی و ممکن است حادثه ای مثل کهریزک هم اتفاق بیفتد. جایگاه قانونی و حقوق شهروندی رعایت نمی شود. خانواده ها میروند جلوی اوین و کسی جواب نمیدهد. حتی بعضی از خانوادهها نمیدانند که فرزندانشان کجا هستند و این مساله را باید نمایندگان مجلس پیگیری کنند. باید از حقوق مردم معترض دفاع کنند.»
به گفته آقای سحرخیز«در شرایطی که فضا شفاف و روشن نیست و نوع برخوردها قانونی نیست، حقوق افراد معترض چه در هنگام اعتراض و تجمع، چه هنگام دستگیری، چه هنگامی که در بازداشت هستند و چه زمان برگزاری دادگاه، رعایت نمی شود. حتی طرف قاتل و جانی هم باشد حق و حقوقی دارد که باید محترم باشد. اینجا ما افراد معترضی داریم که مطالباتی دارند و بیان می کنند اما با خشونت و زندان پاسخ میگیرند. سال ۸۸ هم مردم اعتراضشان را بیان کردند اما سرکوب شدند و حالا ثابت میشود همان کسی که میگفت شما بصیرت ندارید اوست که بصیرت نداشت.»
عیسی سحرخیز در مورد نقش دولت در پیگیری و تضمین حقوق معترضان به کمپین گفت:«ما در کشوری زندگی میکنیم که حاکمیت دوگانه وجود دارد و شاید بتوان گفت دولت ناتوان ترین فرد در حفظ حقوق شهروندان خودش است. می بینیم حتی رئیس جمهور در سفرهای خارجی در پاسخ به سوال درباره زندانیان سیاسی می گوید قوای ما مستقل هستند و من نمی توانم دخالت کنم. در صورتی که براساس قانون اساسی، رئیس جمهور حافظ اجرای قانون اساسی است ایشان نمیتواند دلیل اش این است که در این ساختار سیاسی خاص ایران و حاکمیت دوگانه حاکم بر جمهوری اسلامی، در جایگاهی نیست که بتواند حرف اول و آخر را بزند. آقای روحانی حق و حقوقی برای مردم قائل است اما مقایسه کنید با سخنان آیت الله خامنهای که از دید او همه معترضان خارجی هستند و تمام این جوانان لشکر بیکاران که برای مساله معیشتی میآیند جاسوس خارجی و با توطئه خارجی بیرون میآیند.»
علی خامنهای، رهبر اسلامی روز سه شنبه ۱۲ دی ماه در واکنش به اعتراضات مردمی در یک سخنرانی عمومی گفته است «در قضایای چند روز اخیر، دشمنان ایران با ابزارهای گوناگون در اختیارشان از جمله پول، سلاح، سیاست و دستگاه امنیتی همپیمان شدند تا برای نظام اسلامی مشکل ایجاد کنند.»
آقای سحرخیز به کمپین گفت:«در قانون اساسی ایران هم موارد بسیار خوب درباره حقوق مردم و هم مواردی وجود دارد که یکسری افراد خاص براساس ان می توانند هرکاری دلشان می خواهد بکنند. در این شرایط تا وقتی که رئیس جمهور این اختیار برای اجرای قانون اساسی را نداشته باشد طبیعی است میتوانند خود شخص رئیس جمهور را هم زیرسوال ببرند کماکان که می بینیم نشریه صبح صادق مطرح کرده طوماری دارند جمع می کنند که حسن روحانی کفایت لازم ندارد و باید کنار گذاشته شود و انتخابات دوباره برگزار شود. از رئیس جمهوری که از حقوق خودش نمیتواند دفاع کند چطور میتوانیم انتظار داشته باشیم؟»
عیسی سحرخیز در عین حال به کمپین گفت که «حسن روحانی باید با مردم مستقیم و صادقانه حرف بزند.» او گفت: «آقای روحانی در همین حدی که قدرت دارد، باید به مردم بگوید پنج سالی که بودم چه قول ها و وعدههایی به مردم دادم و آنجایی که نتوانستم انجام دهم به چه دلیل بوده؟ از جمله ایجاد اشتغال و رشد اقتصادی و توسعه همه جانبه که باعث شده وضعیت معیشت مردم پایین بیاید. درست است که بخشی از شاخص های اقتصادی خوب بوده ولی در اصل، معترضان لشکر بیکاران هستند، عمدتا هم جوان هستند که حق و حقق خودشان را می خواهند. رفاه و آسایش و امنیت می خواهند و از همه مهمتر اینکه در ساختار تصمیمگیری و تصمیمسازی مملکت نقش داشته باشند. این حقوقشان گرفته شده و اگر بخواهیم قانون را اعمال و حقوق مردم را تضمین کنیم اولین کاری که دولت می تواند انجام دهد ترمیم کابینه و تغییر سیاست های اقتصادی است. به جای سیاستهای انقباضی، سیاستهای انبساطی را مدنظر قرار دهند که شغل ایجاد شود. یا کسانی که مقابل برجام هستند را معرفی کند. چون الان مملکت به گونهای است که کوچکترین سرمایهگذاری خارجی نمیشود انجام داد و بدون سرمایهگذاری خارجی، هیچگونه گشایشی در اقتصاد ما و چرخش کارخانههای ما نمیشود.»
آقای سحرخیز هشدار داد که یک جریانی در حاکمیت میخواهد فضا را ببندد. او به کمپین گفت: «میخواهند از فضای فعلی سواستفاده کنند و فضا را ببندند. همانطور که دیدیم، تلگرام را بستند و میخواهند آزادیها را بیشتر محدود کنند و اگر بتوانند وضعیت فوق العاده اعلام کنند یا دولت را ساقط کنند. وضعیت فعلی مثل یک قیچی میماند. یک بخش نارضایتی و ناامیدی وجود دارد و یک بخش هم جریانی که می خواهد دولت را سرنگون کند که بتواند خواستههای خود را عملی کند. به یک معنا جریانی که در سال ۸۸ توانسته خود را در کف خیابان به مردم تحمیل کند حالا خود را در مقابل جریان برآمده از صندوقهای رای می بیند. یک سوی ماجرا میخواهد قانون اساسی و مبانی حقوق بشر اجرا وخواسته های مردم و حقوق مردم تامین شود و یکی دیگر چون میداند در انتخابات پیروز نمی شود سعی میکند فضا را متشنج شود که بتواند از آب گلآلود ماهی خود را بگیرد یعنی سرنگونی دولت. در چنین شرایطی مردم و توده مردم بین دو سنگ آسیاب قرار گرفتند و در هر چرخشی بیشتر له میشوند و حقوق قانونی، شهروندی و اساسی مردم تضییع میشود.»