بازگشت تلگرام پس از دو هفته فیلترینگ این پیام رسان با دستور مستقیم حسن روحانی
پس از دو هفته فیلترینگ، حسن روحانی رییس جمهور ایران در تاریخ ۲۳ دی ماه ۱۳۹۶ دستور رفع فیلتر اپلیکیشن تلگرام را صادر کرد. فیلتر کردن تلگرام انتقادات زیادی را متوجه دولت حسن روحانی کرده بود که بارها از آزادی دسترسی مردم به اینترنت سخن گفتهبود. این پیامرسان در حالی در سراسر ایران رفع فیلتر شد که سرویس تماس صوتی آن همچنان مسدود مانده است.
اپلیکیشن پیامرسان تلگرام در ۱۱ دی ماه و همزمان با آغاز تجمات اعتراضی مردمی در شهرهای مختلف در شروع تظاهراتهای سراسری در ایران فیلتر شده بود. رمضانعلی سبحانیفرد عضو کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه که مسوول مسدود کردن و رفع مسدودیت از سایتها، اپلیکیشنها و سرویسهای اینترنتی است، در تاریخ ۱۶ دی ۱۳۹۶ به خبرگزاری مهر در مورد علت فیلتر شدن آن گفت: «عده ای از شرایط و ظرفیت تلگرام سوءاستفاده کردند و شرایط خشونت و اغتشاش را به وجود آوردند که بر همین مبنا شورای عالی امنیت ملی تصمیم به فیلتر تلگرام گرفت.»
با وجود رفع فیلتر شدن تلگرام، کاربران ایرانی خبر از کند بودن سرعت ارسال و دریافت فایلهای تصویری و صوتی خبر میدهد. خبرگزاری ایلنا در واکنش به اعتراض کاربران این کندی را «بهدلیل هجوم کاربران برای مشاهده وضعیت دسترسی به حساب کاربری تلگرام و استفاده گسترده کاربران ایرانی تلگرام» عنوان کرد. با وجود این بررسی کمپین نشان میدهد از تاریخ ۲۳ دی ماه ۱۳۹۶ تا ۲۴ دی ماه ۱۳۹۶ اختلالهایی در ترافیک اپلیکیشن تلگرام به شکل از دست دادن پکتهای این اپلیکیشن در سرورهای شرکت ارتباطات زیرساخت وجود دارد که در حال کاهش است.
حسن روحانی، رییس جمهور ایران هم روز هیجدهم دی ماه در دیدار با مسئولان اقتصادی گفت در طول یک هفته فیلتر بودن «یکی از شبکهها» صد هزار نفر شغلشان را از دست دادهاند. حسن روحانی بدون ذکر افراد یا نهادهای مشخصی، خطاب به موافقان ادامه فیلترینگ گفت: «شبکهای به خاطر شرایط امنیتی کشور چند روزی بسته بود، بعد حالا میخواهید سوءاستفاده کنید؟ بگویید حالا که بسته بود، خیلی خوب بود؛ شب راحت خوابیدیم؛ برای ابد بسته باشد؟ تو راحت خوابیدی؛ ۴٠ میلیون نفر گرفتار بودند؛ فکر کردی تو هستی فقط؟ صد هزار نفر شغلشان را در این یک هفته از دست دادهاند؛ تو شغلت بهتر شده! باید به خواست و زندگی مردم توجه کنیم.»
رفع فیلتر تلگرام با استقبال نمایندههای اصلاحطلب رو به رو شد. محمود صادقی، نماینده مردم تهران با استقبال از دستور روحانی برای رفع فیلتر از تلگرام در تاریخ ۲۴ دی ۱۳۹۶ گفت: «رفع فیلتر تلگرام نشانگر توانایی روحانی در غلبه بر فشارهای بیرونی است.»
علیرضا رحیمی دیگر نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی با همانند خواندن فیلترینگ تلگرام و قانون منع استفاده از ماهواره در ایران گفت: «اساسا نباید به دلیل شبهات امنیتی حقوق مردم را نادیده گرفت و محدود کرد. فیلترینگ تلگرام و واکنش مردم قانون بدون عمل منع استفاده از ماهواره را تداعی کرد و نشان داد که در تصمیمات ملی انتخاب مردم نباید محدود شود.»
عبدالصمد خرمآبادی دبیر کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه در تاریخ ۲۲ دی ۱۳۹۶ ادعا کرد که مسدود کردن تلگرام باعث ریزش ۹۰ درصدی کاربران ایرانی این اپلیکیشن شده است.
پروانه مافی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی روز هفدهم دی با اشاره به ابهام در سرنوشت ۱۵هزارکسب وکار مجازی با مسدود شدن فیلترینگ تلگرام گفت محدودیت در دسترسی به پیام رسانها باید مرتفع شود و استفاده از راهکارهای سلبی در اولویت آخر قرار گیرد.
با وجود استقبال نمایندههای فراکسیون امید، مهدی محمدی یادداشت نویس روزنامه تندروی کیهان کیهان در کانال تلگرامی خود از رفع فیلتر تلگرام به شدت انتقاد کرد. مهدی محمدی در کانال تلگرام خود با اعلام این موضوع که «مسئولیت رفع انسداد آن مستقیما با آقای روحانی و جواد آذری جهرمی» است، نوشت: «در حالی که نقش تلگرام در آشوبها و خشونتهای اخیر ثابت شده و تلگرام نشان داده در حوزههای جرم خیز و آسیبرسان، از جمله سوء استفاده از اطلاعات مردم، مشارکت در طرح ریزیهای خارجی علیه امنیت کشور، ایجاد بستر امن برای شبکههای تولید خشونت، سوق دادن گروه های حساس مانند کودکان به سمت آسیبهای غیرقابل جبرانی مانند خودکشی و … به هیچ وجه متعهد و مسئولیت پذیر نیست، مسئولیت رفع انسداد آن مستقیما با آقای روحانی و جواد آذری جهرمی است. بویژه، این لحظه، در کارنامه وزیر ارتباطات که ظاهرا تصور می کند می تواند هم زمان در همه جبههها بازی کند، ثبت خواهد شد. امیدوارم لااقل از پاول دوروف اجازه دسترسی به سوابق دیجیتال جرائمی مانند قتل کودکان و توزیع مواد مخدر را گرفته باشد! و امیدوارم مسئولیت همه آنچه را که از این پس رخ خواهد داد نیز بپذیرد.»