انتقاد صریح مهدی کروبی، منتقدسیاسی در حصر، از آیتالله خامنهای رهبر ایران
مهدی کروبی یکی از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ که پس از اعتراضات به نتیجه انتخابات در حصر خانگی نگهداری به سر میبرد، در نامه سرگشادهای به علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی ایران از او خواست که با پذیرش مسئولیت اشتباهات خود در اداره کشور، انحراف نظام و حذف نیروهای اسلامی مخالف، قبل از آن که دیر شود زمینه اصلاحات ساختاری در نظام جمهوری اسلامی را فراهم کند.
مهدی کروبی که از اوایل اسفند ۱۳۸۹ در زندان خانگی است، در نامهاش به رهبر جمهوری اسلامی با عذرخواهی از مردم ایران و پذیرش سهمش در وضعیت فعلی کشور، با ذکر موارد گوناگونی از اعمال قدرت خلاف قانون اساسی علی خامنهای و حذف نیروهای منتقد از ساختار نظام، او را مسئول بخش اعظم بحرانهای به وجود آمده در جمهوری اسلامی و ریشه اصلی مشکلات کشور را در رویکرد حذفی و دوری از خواست و اراده مردم دانسته است.
در بخشی از نامه مهدی کروبی که سابقه چند دوره نمایندگی مجلس شورای اسلامی و یک دوره ریاست آن را درکارنامهاش دارد، با اشاره به حضور علی خامنهای در بالاترین مراتب قدرت طی دوران جمهوری اسلامی آمده است: «جنابعالی از میان اصحاب انقلاب یگانه فردی هستید که در ۳۸ سال گذشته همواره در بالاترین سطح قدرت حضور داشتید. ۸ سال در مقام ریاست جمهوری و قریب۲۹سال در جایگاه رهبری آنهم بعنوان حاکم و ولی مطلق. بنابراین باتوجه به میزان حضور و نفوذتان در بالاترین لایه قدرت نظام باید بپذیرید که وضعیت سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی امروز کشور نتیجه مستقیم سیاستهای راهبردی و اجرایی شماست.»
نامه مهدی کروبی که روز دهم بهمن ماه در وبسایت سحام نیوز منتشر شد، در پاسخ بخشی از سخنان علی خامنهای پس از اعتراضات سراسری نوشته شد که در آن از مسئولان کشور خواست در برابر مشکلات مسئولیت خود را بپذیرند و مانند اپوزیسیون انتقاد نکنند. مهدی کروبی در پاسخ علی خامنهای را متهم کرده که علیرغم قدرت مطلق و بیشترین نقش در اداره کشور، همیشه از جایگاه اپوزیسیون به خود گرفته است.
مهدی کروبی از علی خامنهای خواسته به جای انتقاد از دیگران پیش از آن که کشور در بحرانی عمیق فرو رود، مسئولیت خود را پذیرفته و زمینه پالایش و اصلاح نظام را فراهم کند: «از شما میخواهم به جای سخن گفتن از جایگاه اپوزسیون و انتقاد از دیگران بار مسئولیت سیاستهای سه دهه گذشته را پذیرا باشید و پس از آن در جهت پالایش و اصلاح ساختار به انحراف رفته نظام اقدامی عاجل مبذول فرمایید، چراکه در تأخیر آفت بسیار است و ممکن است کشور در آیندهای نزدیک در بحرانی عمیق فرو رود و خدا ناکرده هزینه بس سنگین بر ملک و ملت تحمیل شود.»
دخالت گسترده نظامیان و به ویژه سپاه پاسداران در امور سیاسی و اقتصادی، دخالت در حوزههای علمیه، حذف نیروهای انقلابی مسلمان و دخالت، اعمال نفوذ و یا تقلب علی خامنهای و فرزند و منسوبانش در انتخابات از جمله موضوعاتی است که مهدی کروبی در نامهاش به طور مفصل به آن پرداخته است.
این نامزد معترض انتخابات ۱۳۸۸ همچنین با محکوم کردن حصر خانگی و اتهاماتی که درتلویزیون جمهوری اسلامی به او و دیگر رهبران اعتراضات سال ۱۳۸۸ میزنند، اعلام آمادگی کرده که درباره حوادث سال ۱۳۸۸ حاضر به مناظره در تلویزیون است.
آقای کروبی در نامهاش تاکید کرده که با شرایطی مانند حذف نظارت استصوابی و دخالتهای قیممآبانه، همچنان به اصلاح نظام از طریق صندوق رای باور دارد: «من به اصلاح نظام در چارچوب آرمانهای انقلاب از طریق صندوق رأی باور دارم منوط بر آنکه تمامی ارکان نظام با اراده و رأی مستقیم و یا غیر مستقیم مردم، بدون نظارت استصوابی و دخالتهای قیممآبانه اعمال شود و همه از صدر تا ذیل نظام خود را در مقابل مردم، اصحاب رسانهها و نهادهای حقوقی کشور مسئول و پاسخگو بدانند. احدی هم حق نداشته باشد نهادهای قانونی را با اهرم قدرت بیخاصیت کند چراکه هیچکس فراتر از قانون نیست و ملاک باید برای همه قانون باشد.»
متن کامل نامه مهدی کروبی به علی خامنهای را میتوانید در سحام نیوز بخوانید.
واکنشهای موافقان و مخالفان؛ فقط روی شجاعت شیخ توافق وجود دارد
مهدی کروبی در نامهاش از چارچوب نظام جمهوری اسلامی و قانون اساسی آن فراتر نرفت و به ویژه درباره اعدامها و حذف سایر نیروهای انقلابی غیرخودی در سالهای رهبری روح الله خمینی سکوت کرد. آقای کروبی همچنین درباره نقش ساختار نظام و قانون اساسی در ایجاد بحرانهای جامعه ایران سکوت کرد و آن را تماما به اجرای بد و دخالتهای علی خامنهای و نزدیکانش نسبت داد.
این نامه در افکار عمومی جامعه ایران نیز با واکنشهای متفاوتی روبرو شد، بلافاصله پس از انتشار این نامه تصویر پیامکی در اینترنت منتشر شد که نشان میداد وزارت ارشاد روزنامهها و مطبوعات را از انعکاس نامه کروبی منع کرده است اما این مانع اظهار نظر شهروندان ایرانی در شبکههای اجتماعی و به ویژه توییتر نشد.
در حالی که اغلب سیاستمداران و احزاب اصلاحطلب واکنش چندانی به نامه مهدی کروبی نشان ندادند، بخشی از کاربران توییتر با ستایش از آقای کروبی، نوشتن نامه انتقادی از حصر خانگی را نشانه شهامت و شجاعت این روحانی اصلاحطلب دانستند. از جمله سیدعلی مجتهدی، وکیل دادگستری در توییترش نوشت: «هر چند نامه جناب اقای کروبی به مقام رهبری قطعا باعث سخت تر شدن شرایط محصورین خواهدشد ولی نمیتوان در برابر این میزان از شهامت و مردانگی سر تعظیم فرو نیاورد تا که حکم اندر کف رندانبود لاجرمذوالنون در زندان بود.»
اما تعدادی از فعالان سیاسی و کاربران نیز این نامه را ناکافی یا عقبتر از شرایط رادیکال جامعه ایران توصیف کردهاند. عمار ملکی یکی از فعالان سیاسی است که با ناامیدکننده توصیف کردن این نامه در توییترش نوشت که علی خامنهای تفاوت چندانی با روح الله خمینی رهبر سابق جمهوری اسلامی که در نامه کروبی از او تجلیل شده است، ندارد: «نامه مهدیکروبی ناامیدکننده بود! از شجاعت و صراحت همیشگی شیخ بامعرفت که بگذریم، ظاهراً او هم مانند مخاطب نامهاش پیام اعتراضات سراسری را درک نکرده. تجلیل کروبی از سیره و سنت امام و آنرا به رخ رهبر کشیدن واقعا دلسردکننده است. چرا نمیخواهید قبول کنید «خامنه ای٬ خمینی دیگر است.»
در مقابل کسانی که نامه یکی از رهبران اصلاحطلب در شرایط دلسردی مردم ایران از کلیت حاکمیت را تلاشی برای حفظ نظام میدانند بخشی از مدافعان نیروهای محافظهکار در ایران، نامه مهدی کروبی را برنامهای از سوی اصلاحطلبان برای تداوم اعتراضات خیابانی در ایران و جهتدهی آن به سمت مخالفت با علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی تفسیر کردند. مرتضی خلفیزاده روزنامهنگار اصولگرا در توییترش نوشت: «متاسفانه این نامه در حقیقت می تواند موتور محرکی برای تداوم اغتشاشات و جهت دهی آن علیه رهبری معظم انقلاب در کوتاه مدت به خصوص دهه فجر باشد.