پشتکردن کشاورزان اصفهانی به امامجمعه؛ حکومت ناتوان در پاسخگویی به مطالبات کارگری
کشاورزان اصفهانی روز ۲۵ اسفند با حضور در محل نماز جمعه شهر اصفهان و اقدام نمادین پشت کردن به تریبون، اعتراض خود را به سیاستهای توزیع منابع آبی در این استان نشان دادند، کشاورزان هنگام پشت کردن به منبر و خطیب جمعه، با سر دادن شعار «پشت به دشمن، رو به میهن» از همدستی و یا سکوت مراجع قدرتمندی مانند ائمه جمعه نسبت به مشکلات موجود انتقاد کردند.
در تصاویری که از نماز جمعه اصفهان در روز ۲۵ اسفند در اینترنت منتشر شد، کشاورزان با حضور در محل و سر دادن شعارهایی مانند «تکلیف ما معلوم شه، نماز جمعه شروع شه.» مانع شروع شدن خطبههای نماز جمعه میشوند. کشاورزان همچنین با پشت کردن به قبله و تریبون خطیب نماز جمعه و شعار کنایی «پشت به دشمن، رو به میهن» خطیب و یا کلیت تریبون نماز جمعه را به دشمن تشبیه میکنند.
کشاورزان اصفهانی و عمدتا شرق این استان، ضمن اعتراض به انتقال آب رودخانه زایندهرود به استان یزد که موجب کاهش منابع آبی آنان برای کشاورزی شده، به پرداخت نشدن حقابه و مبالغی که قرار بوده در عوض این انتقال به کشاورزان داده شود نیز معترض هستند. تجمع اعتراضی این کشاورزان در هیجدهم اسفند ماه ۱۳۹۶ به دخالت پلیس و پرتاب گاز اشک آور و زخمی و بازداشت شدن تعدادی از کشاورزان معترض منجر شد اما نتوانست مانع ادامه اعتراضات کشاورزان خشمگین شود.
تعدادی از تصاویر و ویدیوهای تجمع روز هیجدهم اسفند پلیس را در حال پرتاب گاز اشک آور و یا کشاورزان را زخمی و با دستبند در بیمارستان نشان میدهد.
ایران از نظر جغرافیایی با معضل خشکسالی و کمآبی روبرو است اما افکار عمومی و بخش قابل توجهی از متخصصان سدسازیهای بیرویه، هدر دادن منابع آبی و به طور کلی سیاستهای دولتی غلط تولید و توزیع آب را عمیقتر شدن این معضل مقصر میشناسند. در سالهای اخیر علاوه بر اصفهان اعتراضات مشابهی نسبت به سیاستهای توزیع آب در سایر استانهای ایران مانند خوزستان و کرمان نیز جریان داشته است.
مجتبی میردامادی، امام جمعه موقت اصفهان نیز ضمن اعتراف به این که تصمیمات غلط برخی مسوولان کشور درگذشته، باعث بی عدالتی و غصب شدن حق کشاورزان شده است، از آنان خواست برای حفظ امنیت و آسایش کشور «غذا بر سر سفره دشمن» نگذارند، او در واکنش به شعارها و اعتراضات و خطاب به کشاورزان معترض گفت: «خداوند صدای ناله کشاورزان را خواهد شنید و با بارش رحمت الهی شما را سیراب خواهد کرد.»
با شدت گرفتن اعتراضات کارگری در ایران، تعدادی از آنان در ماههای اخیر تریبون نماز جمعه را برای نشان دادن اعتراض خود انتخاب کردهاند. کارگران فولاد اهواز در استان خوزستان نیز روز چهارم اسفند و در اعتراض به دریافت نکردن چند ماه حقوق خود، با حضور در نماز جمعه شعار «مرگ بر کارگر، درود بر ستمگر» سر دادند، شعار کنایی که ابتدا از اعتراضات کارگران هپکو اراک شروع و سپس فراگیر شد. کارگران فولاد اهواز که قصد داشتند در نماز جمعه هفته بعد نیز حضور پیدا کنند با ممانعت نیروهای امنیتی اجازه ورود به مصلی و برگزاری نماز را پیدا نکردند.
نماز جمعه یکی از مهمترین تریبونهای حکومتی نظام جمهوری اسلامی در شهرهای سراسر ایران است، خطبای نماز جمعه مستقیما از سوی رهبر جمهوری اسلامی انتخاب میشوند و وظیفه ابلاغ سیاستهای نهاد «بیت رهبری» را به عهده دارند.
حضور اعتراضی کارگران در نماز جمعه که به امید شنیده شدن صدای آنان از سوی یکی از قدرتمندترین نهادهای جمهوری اسلامی آغاز شده بود، با سکوت و بیتوجهی و اخراج آنان از محلهای برگزاری اینک به جایی رسیده است که کارگران به دلیل همدستی این نهاد در سیاستهایی که به آن اعتراض دارند و یا به دلیل سکوت این نهاد در برابر این سیاستها، با پشت کردن، آن را دشمن و نقطه مقابل میهن و منافع ملی تلقی میکنند، اعتراضی نمادین که میتواند گویای عمیقتر شدن شکاف طبقاتی و شکاف بین حکومت جمهوری اسلامی با منافع کارگران باشد.