حکم دو سال حبس برای یکی از دختران خیابان انقلاب و تهدید زنان با توسل به قانون کیفری
دادستان تهران روز ۱۶ اسفند ماه در نشست خبری خود از حکم ۲۴ ماه زندان برای یکی از دختران خیابان انقلاب خبر داد و همچینن اولین دختری که در خیابان انقلاب روسری از سر برداشته را دارای مشکل روحی خواند که باید برای «مدت طولانی تحت نظر روانپزشک» باشد. عباس جعفری دولتآبادی دادستان تهران در این روز با ذکر آیاتی از قرآن و اشاره به قانون اساسی و حقوق کیفری ایران از جایز بودن برخورد با کشف حجاب و بدحجابی گفت و تاکید کرد برخورد نیروی پلیس با بدحجابی ادامه خواهد داشت.
دادستان تهران بدون اینکه نامی از متهم ببرد از حکم ۲۴ ماه زندان یکی از دختران خیابان انقلاب به اتهام «تشویق مردم به فساد از طریق کشف حجاب در مرئی و منظر عام و تظاهر به عمل حرام و ظاهر شدن در اماکن عمومی بدون حجاب شرعی» خبر داد.
او همچنین از اینکه قاضی این پرونده، ۲۱ ماه از حکم صادره را به مدت پنج سال به حالت تعلیق در آورده گله کرد و گفت دادستانی تهران تعلیق این حکم را خلاف قانون میداند و «پیگیر نقض این حکم» خواهد بود. دادستان تهران گفت: «تعلیق حکم دادگاه در امور منافی عفت برخلاف بند پ. ماده ۴۷ قانون مجازات اسلامی است» و از این رو آنها پیگیر نقض این حکم خواهند بود.
ماده ۴۷ قانون مجازات اسلامی صدور حکم و اجرای مجازات در شش مورد را «قابل تعویق و تعلیق» نمیداند. بند پ این ماده به این شکل نوشته شده است: «قدرتنمایی و ایجاد مزاحمت با چاقو یا هر نوع اسلحه دیگر، جرایم علیه عفت عمومی، تشکیل یا اداره مراکز فساد و فحشا» اما هیچکدام از دختران خیابان انقلاب اقدامی جدی علیه عفت عمومی یا مبادرت به مرکز فساد و فحشا را نکردند. آنها فقط روسریهای خود را برای دقایقی از سر برداشتهاند.
از میان دختران خیابان انقلاب که بازداشت شدهاند تاکنون برای نرگس حسینی دادگاه تشکیل شده و اکنون در انتظار حکمش است. نرگس حسینی ۳۲ ساله، اهل کاشان، دانشجوی فوق لیسانس علوم اجتماعی و شاغل در اداره دولتی است که روز نهم دی ماه در حرکتی اعتراضی در خیابان انقلاب تهران روسری خود را برداشت و آن را بر سر چوب بالا برد. او همانجا از سوی نیروی پلیس دستگیر و به زندان قرچک ورامین منتقل شد و سرانجام ۲۹ بهمن ماه با قرار وثیقه ۶۰ میلیون تومانی آزاد شد.
نرگس محمدی پیش از این به اتهام تشویش به فساد متهم شده بود با این حال این اتهام سنگین در دادگاه او مطرح نشده بود. خانم محمدی پس از برگزاری دادگاهش در گفتوگویی با کانون زنان ایرانی گفته بود در دادگاه دو اتهام «تظاهر به عمل حرام» و «عدم رعایت حجاب شرعی» برای او مطرح شده و از اتهام «تشویش به فساد» که پیش از این علیه او مطرح شده بود در روز دادگاهی صحبتی نشده است.
عباس جعفری دولتابادی همچنین درباره وضعیت اولین متهمی که به دلیل درآوردن روسری خود در خیابان انقلاب بازداشت شد گفت او «نیازمند درمان دارویی طولانی مدت تحتنظر روانپزشک است.»
ویدا موحد اولین دختری است که در اوایل دی ماه ۱۳۹۶ پیش از اعتراضات سراسری بر بالای صندوق برقی در خیابان انقلاب رفت در حالی که روسریش را به چوب بسته بود. او دقایقی در سکوت به این شکل بر بالای صندوق برق ایستاد و پس از پایان آمدن از سوی نیروی انتظامی بازداشت شد. او با این کار به دختر خیابان انقلاب معروف شد. یک روز پس از آزادی موقت او از زندان دختران دیگر بر بالای صندوقهای برق خیابان انقلاب و بلندیهای دیگر شهر با روسریهای به دست رفتند.
دادستان تهران برداشتن روسری از سر را «ناشی از تبلیغات شبکههای ماهوارهای و شبکههای اجتماعی معاند نظام» دانست و گفت آنها با «برداشت نمادین حجاب در معابر، به طور عمد درصدد القا این مطلبند که حجاب در جامعه ایران مورد پذیرش نیست.»
دادستان تهران از ماده ۶۳۸ قانون مجازات اسلامی و بند یک اصل سوم قانون اساسی در قانونی جلوه کردن برخورد با دختران خیابان انقلاب گفت و تاکید کرد که برخورد نیروهای پلیس همچنان ادامه خواهد داشت.
او درباره بند یک از اصل سوم قانون اساسی گفت: «از وظایف دولت ایجاد محیط مساعد برای رشد فضایل اخلاقی براساس ایمان و تقوا و مبارزه با کلیه مظاهر فساد و تباهی قرار داده است و لذا این نظر که جامعه را به حال خود رها کرد، قابل پذیرش نیست.»
طبق تبصره ماده ۶۳۸ قانون مجازات اسلامی ایران زنانی که بدون حجاب شرعی در معابر و انظار عمومی ظاهر شوند به حبس از ده روز تا دو ماه و یا از پنجاه هزار تا پانصد هزار ریال جزای نقدی محکوم خواهند شد اما با توجه به صدور قرار وثیقه سنگین پانصد میلیون تومانی برای نرگس حسینی، یکی از زنان معترض بازداشت شده، به نظر میرسد قوه قضائیه قصد دارد معترضان به حجاب اجباری را به اقدام علیه امنیت ملی متهم کند، اتهامی که میتواند پنج سال زندان را برای آنان به همراه داشته باشد.
خبرگزاری تسنیم ۱۲ بهمن ماه از بازداشت ۲۹ نفر به دلیل کشف حجاب خبر داده بود. از آن تاریخ تاکنون آمار بازداشتیها به روز نشده و مشخص نیست چند نفر دیگر به این تعداد اضافه شدهاند. در خبرهای رسمی نام دخترانی که تاکنون به دلیل کشف حجاب در خیابان بازداشت شدند به این ترتیب اعلام شده: آیدا موحد، نرگس حسینی، اعظم جنگروی، شیما بابایی، شاپرک شجریزاده و مریم شریعتمداری. اما دختران و زنان زیاد دیگری در تهران و شهرهای دیگر به دلیل برداشتن روسری بازداشت شدهاند که نام آنها مشخص نیست.
ناهید تاجالدین، نماینده اصفهان در مجلس روز جمعه ۱۳ بهمن در توییتر خود مطلبی را نوشت که باعث استقبال شدیدی از سوی کاربران قرار گرفت: «دختران خیابان انقلاب، همان دخترانی هستند که سالهاست برای سهمیه قبولی کنکور، برای اشتغال، برای مشارکت سیاسی، برای تصدی پستهای مدیریتی، برای حضور در ورزشگاهها، برای اجرای موسیقی زنده بر روی سن و … پشت دروازههای تبعیض جنسیتی ماندهاند. از ماست که بر ماست.»
ژیلا بنییعقوب روزنامهنگار روز ۱۶ اسفند در توییتر خود خبر از آزادی مریم شریعتمداری با قرار وثیقه ۵۰ میلیون تومانی از زندان قرچک داد. فیلم لحظه دستگیری مریم شریعتمداری که با حمله مامور نیروی انتظامی از بلندی به زمین پرتاب شده بود در شبکههای اجتماعی و رسانهها به صورت گسترده منتشر شد و واکنشهای شدیدی را از جانب مردم به عملکرد نیروی انتظامی در پی داشت. مامور نیروی انتظامی مریم شریعتمداری را که بر بلندی صندوق برق ایستاده و روسریش را از سر برداشته بود از پشت سر به پایین پرتاب کرد که در جریان آن ژانویش زخمی و چند بخیه خورد.
شیرین عبادی: قوانین کیفری مصادیق برخورد با حجاب را مسکوت گذاشته است
شیرین عبادی حقوقدان در واکنش به گفتههای روز ۱۶ اسفندماه دادستان تهران درباره برخورد و مجازات زنان برای برداشتن روسری از سر به استناد قانون اساسی و حقوق کیفری ایران به کمپین حقوق بشر در ایران گفت: «در قانون اساسی مساله مهم این است که قوانین باید براساس شریعت باشد و شریعت هم البته همان چیزی است که یک نفر یعنی ولی فقیه و نمایندگان او یعنی شش نفر فقههای شورای نگهبان میگویند. طبق تفسیر ولیفقیه و شورای نگهبان حجاب برای زنان واجب است اما از سوی دیگر بسیاری از فقهها خلاف این عقاید را دارند و معتقدند که حجاب یک امر اختیاری است و هیچ حکومتی حق مجازات زنان را ندارد.»
خانم عبادی با اظهار اینکه در قوانین کیفری مصادیق برخورد با حجاب مسکوت گذاشته شده، گفت: «در قوانین کیفری راجع به حجاب به صورت کلی صحبت شده ولی اینکه مصادق آن چیست مسکوت گذاشته است و به نظر من مسکوت گذاشتن این مساله تعمدی است برای اینکه دست دادگاه را باز بگذارد که هر طور میخواهد زنان را مجازات کند.»
توقیف ۳۱۳۰ اتومبیل بدحجاب
دادستان تهران با تاکید بر اینکه برخوردهای نیروی انتظامی با بدحجابان در سطح شهر ادامه پیدا میکند، اعلام کرد: «ظرف دو ماه گذشته ۳۱۳۰ دستگاه اتومبیل در رابطه با کشف حجاب، مزاحمت نوامیس، آلودگی صوتی و مانند آن توقیف شده است.»