بیاطلاعی از وضعیت محمود معصومی پس از بازداشت و شرح شکنجههای او در اعتراضات دی ماه
یکی از نزدیکان محمود معصومی فعال مدنی که از روز ۱۲ بهمن ماه از سوی ماموران وزارت اطلاعات بدون علت مشخصی بازداشت شده و تاکنون در سلول انفرادی بند ۲۰۹ زندان اوین است است به کمپین حقوق بشر در ایران گفت از زمان بازداشت تاکنون فقط یک بار در تاریخ ۲۴ بهمن ماه فرزندش با خانه تماس کوتاه تلفنی داشته است. محمود معصومی پیش از این در جریان اعتراضات سراسری دی ماه در تاریخ ۱۲ دی ماه بازداشت شده و به مدت ۸ روز در زندان اوین بود.
لیلا فرجی با اعتراض به بازداشت محمود معصومی بدون اتهام مشخصی گفت: «بازداشت او غیرقانونی است، او پس از آنکه در تاریخ ۱۹ دی ماه آزاد شد حتی از خانه بیرون هم نمیرفت. آنقدر او را کتک زده و ترسانده بودند که میترسید دیگر بیرون برود. مشخص نیست به چه اتهامی او مجددا بازداشت شده و تا الان حتی اجازه ملاقات ندادهاند.»
خانم فرجی گفت: «ما از مرجع بازداشت کننده او که وزارت اطلاعات است تضمین امنیت جانی او را میخواهیم. ما از روز ۲۴ بهمن که با خانه تماس کوتاهی داشت نمیدانیم زنده است یا نه. آنها مسوول سلامتی و جانش هستند.»
محمود معصومی، متولد ۱۳۷۴ و دانشجوی سابق دانشگاه ساها در رشته مکانیک هواپیما است. او برای اولین بار در اردبیهشت ۹۵ بازداشت و با چهار اتهام به ۱۲ سال حبس محکوم شد که دادگاه تجدیدنظر این حکم قرار است در تاریخ ۹ اسفند ماه برگزار شود. بار دوم نیز در تاریخ ۱۲ دی ماه ۹۶ در جریان اعتراضات سراسری بازداشت و پس از هشت روز آزاد شد. او بار سوم در تاریخ ۱۲ بهمن ماه در منزلش بازداشت شد. مادر محمود معصومی چند سال پیش فوت کرده و او با خانم لیلا فرچی که نقش مادرش را دارد زندگی میکند.
لیلا فرجی درباره نحوه بازداشت محمود به کمپین گفت: «روز ۱۲ بهمن ماه ماموران وزارت اطلاعات از در پشتی به خانه وارد شدند. وقتی وارد شدند مثل جانیها ما را پرت کردند روی مبل. حتی اجازه هیچ حرفی به ما ندادند. اول تمام خانه را بهم ریختند و وسایلی را که متعلق به محمود و حتی من بود مانند موبایلهایمان، لپتاپ و کتابهایش را داخل کیسههای ریختند و ضبط کردند. پس از آن تازه حکم بازداشت او را آن هم فقط به خودش نشان دادند اما در حکم اتهام او مشخص نبوده. ما نمیدانیم به چه علتی بازداشت شده است.»
خانم فرجی در ادامه گفت: «حتی ماموران من را هم تهدید کردند که حکم بازداشت من را هم دارند اما گفتند شما را نمیبریم اما حواست باشد که صحبت نکنی و بیرون شما را نبینیم و در تجمعات شرکت نکنید.»
لیلا فرجی با اظهار اینکه از زمان بازداشت تاکنون او فقط یک بار تماس کوتاه تلفنی داشته گفت: «از زمان بازداشت تا الان ققط یک بار روز ۲۴ بهمن ماه تماس تلفنی کوتاهی گرفت و فقط گفت حالم خوب است و مشکلی ندارم. اما معلوم بود حالش خوب نیست، مشخص بود که اذیت شده، صدایش آرام و ناتوان بود.»
لیلا فرجی درباره پیگیریهای بیجوابش نیز گفت: «من هر روز به دادسرا و زندان اوین میروم اما هیچکس جوابگو نیست. فقط به من گفتند پروندهاش سنگین است. وقتی میگویم یعنی چی، مگر چه کرده، به چه جرمی بازداشت شده، هیچ جوابی جز توهین و تحقیر نمیدهند.»
محمود معصومی جوان بازداشت شده پیش از این در روز ۱۲ دی ماه نیز به دلیل شرکت در اعتراضات سراسری از سوی ماموران امنیتی در خیابان بازداشت و روز ۱۹ دی ماه با قرار وثیقه ۲۰۰ میلیونی آزاد شد.
به گفته لیلا فرجی او طی هشت روز که در بازداشت بوده مورد ضرب و شتم شدید از سوی بازجویانش در زندان اوین قرار گرفته است :«او را به شدت کتک زده بودند. آثار کبودی و شوکرهای زیادی که به او زده شده بود پس از آزادی روی بدنش مشخص بود. چیزهای که برای من تعریف کرد وحشتناک بود. میگفت بازجویش اسلحهای روی پای او گذاشته و گفته تا حالا روی پایت تیر خالی شده؟ بعد ماشه را کشیده اما خالی از گلوله بوده یا مثلا با چاقو او را تهدید کرده، چاقو را بالا برده و محکم آورده پایین تا روی تنش وارد کند اما با پشت چاقو ضرب را زده، همه اینها برای ترساندنش بوده است. غیر از این رفتارها، حرفهای خیلی زشتی به او زدند که شنیدنش روح و روان آدم را بهم میریزد.»
لیلا فرجی در ادامه گفت: «محمود پس از اینکه آزاد شد اینقدر ترسیده بود که حتی بیرون هم نمیرفت. میترسید بیرون برود کسی از پشت او را بکشد. حالش خیلی بد بود. الان ما نمیدانیم برای چه او دوباره دستگیر شده چون هیچ فعالیتی نداشت و شب و روز خانه بود.»
خانم فرجی در پاسخ به این سوال که آیا برای فشارهای دوران بازجویی به نهادی شکایت کرده گفت: «ما میترسیدیم که شکایت کنیم. اصلا به کجا شکایت میکردم، مگر شکایت میکردم بازجویانش قبول میکردند که او را کتک زدهاند. نمیخواستم بچهام دوباره گرفتار شود. ترسیدیم و سکوت کردیم. من او را مثل بچه خودم دوست دارم.»
پیش از این اخبار زیادی مبنی بر شکنجه بازداشتشدگان اعتراضات دی ماه در رسانهها منتشر شد. کمیته پیگیری بازداشتهای ۹۶ اعلام کرده بود بازداشتشدگان مورد ضرب و شتم و خشونت فیزیکی و کلامی در اوین قرار گرفتهاند و در میان آنها به شکل گسترده و خلاف ضوابط قرصهای متادون پخش شده است. در اعتراضات سراسری دی ماه دست کم ۲۵ تن کشته شدند، سه نفر در زندانهای ایران جان دادند و به گفته مسوولان ۴۵۳۴ نفر در سراسر کشور بازداشت شدند.
اللهیار ملکشاهی ریییس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس که با تیمی برای بازدید از زندان اوین در تاریخ ۱۰ بهمن رفته بود، در گفتگوگو با روزنامه مشرق گفت که از تعداد ۴۵۳۴ بازداشت شده در سراسر کشور، همچنان ۴۳۸ نفر در بازداشت به سر میبرند. همچنین اصغر جهانگیر رییس سازمان زندانها در آن دیدار به نمایندگان گفته بود از میان بازداشت شدگان اعتراضات اخیر فقط چهار نفر در زندان اوین باقی ماندهاند و بقیه آزاد شدهاند.
از تاریخ ۱۰ بهمن ماه تاکنون مشخص نیست آیا افرادی از این تعداد آزاد شدهاند یا خیر. همچنین نمایندگانی از زندان اوین بازدید کردند در اظهارنظرهای کوتاه خود اشارهای به بازدید از این زندانیان نکردند. در گزارشهای منتشر شده از این بازدید آمده بود که نمایندگان دو بند چهار و ۲۰۹ زندان اوین، قرنطینه و آشپزخانه زندان ملاقات کردهاند.
محمود معصومی، متولد ۱۳۷۴ و دانشجوی سابق دانشگاه ساها در رشته مکانیک هواپیما است. او برای اولین بار در تاریخ ۲۶ اردبیهشت ماه ۹۵ از سوی ماموران دفتر حفاظت اطلاعات سپاه به دلیل شرکت در تجمعات اعتراضی مانند لاستیک دنا (در اعتراض به بازداشت زندانیان عقیدتی و سیاسی) در منزلش بازداشت شد. معصومی پس از یک ماه بازداشت با قرار وثیقه ۲۰۰ میلیون تومانی آزاد شد. به گفته مادر آقای معصومی در این یک ماه او مدتی در بند دو الف سپاه نگه داشته شده و پس از آن به زندان فشافویه منتقل شد.
دادگاه او در تاریخ ۱۰ تیرماه ۹۶ در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب با چهار اتهام «توهین به مقدسات، اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی، توهین به رهبری و تبلیغ علیه نظام» برگزار شد. پس از آن در شهریور ماه ۹۶ حکم ۱۲ سال حبس برای این چهار اتهام به او ابلاغ شد. دادگاه تجدیدنظر این حکم قرار است نهم اسفند ماه برگزار شود.
لیلا فرجی درباره مستندات این چهار اتهام سنگین گفت: «او برای شرکت در تجمعات لاستیک دنا بازداشت شد اما پس از بازداشت وقتی تلفن همراه او را گرفتند متوجه شدند که عضو یک گروه تلگرامی است که درباره شرکت در تحصنها و مسایل سیاسی بحث میکردند. اتهامات او از محتوای مطالب همین کانال تلگرامی و شرکت در تحصنها شکل گرفت. هیچ مدرک دیگری غیر از اینها برای پروندهاش وجود نداشت.»
محمود معصومی در آن دوره دانشجوی ترم سوم رشته مکانیک هواپیما دانشگاه ساها بوده که پس از آزادی با فشار حراست دانشگاه مجبور به ترک تحصیل شده است. لیلا فرجی در این باره گفت: «پس از آزادی مرتب از سوی حراست دانشگاه احضار میشد. آنقدر او را تحت فشار قرار دادند که بالاخره دانشگاه را رها کرد.»
معصومی بار دوم در تاریخ ۱۲ دی ماه به دلیل شرکت در اعتراضات سراسری بازداشت و پس از ۸ روز در ۱۹ دی ماه، مجددا با قرار وثیقه ۲۰۰ میلیون تومانی آزاد شد. بار سوم او ۱۲ بهمن ماه با هجوم ماموران امنیتی به منزل مادرخواندهاش بازداشت شد و تاکنون در بند ۲۰۹ زندان اوین تحت بازجویی است.