صادق زیباکلام: آبروریزی است که یک استاد دانشگاه را به خاطر اندیشهاش زندانی کنند
صادق زیباکلام، تحلیلگر سیاسی و استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران در مصاحبه با کمپین حقوق بشر در ایران گفت که اتهام تبلیغ علیه نظام، تخطئه آزادی بیان است و رویکرد قوه قضائیه در جهت نفی آزادی بیان است.
آقای زیباکلام به کمپین گفت که حکم ۱۸ ماه زندان و دو سال محرومیت برای او که از سوی شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب صادر شده حکمی کاملا سیاسی است.
صادق زیباکلام، نویسنده، تحلیلگر سیاسی و استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران است که روز چهارشنبه، دوم اسفند ماه در داسرای رسانه تفهیم اتهام شده بود. او به کمپین گفته بود در مصاحبهای در خصوص ناآرامیهای دی ماه گفتهام که اگر رفراندوم شود تعداد قابل توجهی از مردم به جمهوری اسلامی رای نمیدهند و شاید فقط ۳۰ درصد به جمهوری اسلامی رای بدهند. این مصاحبه را دادستان، مصداق تبلیغ علیه نظام و تضعیف نظام گرفته و شعبه دوم بازپرسی دادسرای فرهنگ و رسانه مرا احضار کرد.
آقای زیباکلام، روز سه شنبه ۲۲ اسفند ماه به کمپین گفت: «پرونده من به شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب فرستاده شد و آقای قاضی صلواتی مرا به ۱۸ ماه زندان و دو سال محرومیت از فعالیت سیاسی و اجتماعی و محرومیت از حضور و فعالیت در فضای مجازی محکوم کرده است. من فکر میکنم با توجه به سرعتی که این پرونده داشت از بازپرسی تا صدور حکم داشت و با توجه به اینکه همواره با اساماس خبر میدادند و این بار تلفنی تماس میگرفتند، یک تصمیم و عزم و اراده جدی وجود داشته که سریع حکم داده و برخورد کنند.»
او به کمپین گفت: «حکم مرا براساس ماده ۵۰۰ قانون مجازات اسلامی دادهاند که میگوید تبلیغ علیه نظام از سه ماه تا یک سال مجازات دارد. اما برای من ۱۸ ماه حکم دادهاند. گفتهاند سابقهدار هستی و ۶ ماه را اضافه دادهاند. علاوه بر این قبلا هم دیده بودیم که حکم محرومیت سیاسی و اجتماعی بدهند اما برای من، حکم محرومیت دو ساله از حضور و فعالیت در فضای مجازی هم دادهاند.»
براساس ماده ۵۰۰ قانون مجازات اسلامی هر کس علیه نظام جمهوری اسلامی ایران یا به نفع گروهها و سازمانهای مخالف نظام به هر نحو فعالیت تبلیغی نماید به حبس از سه ماه تا یک سال محکوم خواهد شد.
صادق زیباکلام به کمپین گفت: «نکتهای که وجود دارد این است که اصلا جرمی تحت عنوان تبلیغ علیه نظام در هیچ جامعه توسعه یافته و جامعهای که قانون حاکم باشد وجود ندارد. اینکه حکومت جمهوری اسلامی چون یک نظام ایدئولوژیک است و نظراتی دارد، اگر کسی این نظرات را نداشته باشد جرم تلقی میشود و باید زندان برود؟ در حکمی که برای من انشا شده و روز دوشنبه اجازه دادند بخوانم و از روی آن بنویسم، قاضی صلواتی نوشته علیرغم اینکه مسوولین نظام میگویند فتنه ۸۸ کار اسراییل و امریکا بوده شما میگویید نبوده است. یا جای دیگری در حکم نوشته که در مصاحبه با دویچهوله گفتهاید تظاهرات دی ماه ۹۶ خودجوش بوده در حالیکه مسوولین نظام میگویند توسط عوامل نفوذی دشمن صورت گرفته. اصلا فرض بگیریم حق با آقای صلواتی باشد و کسانی که دی ماه تظاهرات کردند توسط اسراییل و امریکا و انگلستان برنامهریزی شده باشد حالا من این نظر را ندارم چرا باید جرم و گناه تلقی شود و مجازات شوم؟ چه حقی را من پایمال و چه قانونی را من نقض کردهام؟»
استاد دانشگاه تهران، اتهام تبلیغ علیه نظام را تخطئه آزادی بیان دانسته و به کمپین گفت: «یعنی اگر مثل حکومت فکر نکنیم جرم است. این مغایر با آزادی بیان است. دیگر چگونه میتوانند آزادی بیان را تخطئه و نقض کنند؟ حکمی که برای من صادر شده صراحتا میگوید چرا مثل حکومت فکر نمیکنی. در حکم گفته شما گفتهاید در خوشبینانهترین حالت یک سوم مردم ممکن است به جمهوری اسلامی رای بدهند و این تبلیغ علیه نظام است. سوال من این است که اگر یک نفر معتقد باشد که همه مردم از حکومت متنفر هستند چرا باید جرم تلقی شود؟ این رفتار و این رویکرد در عمل به معنای نفی آزادی بیان است و بهتر از این نمیتوانند آزادی بیان را جمع کنند و رسما و علنا بگویند آزادی بیان وجود ندارد و هرچیزی که مطابق باور حکومت است فقط میتواند گفته شود.»
صادق زیباکلام به کمپین گفت که وکیل ندارد. او گفت: «من وکیل ندارم چون معتقد هستم که مبنای پرونده من، اساسا حقوقی نیست و به امر قضا و امر حقوق کاری ندارد. کاملا سیاسی است. اینکه من مطابق حکومت فکر نکنم جرم سیاسی است، جرم حقوقی نیست که وکیل بگیرم. وکیل در دادگاه چی بگوید؟ من در هیچ کدام از محاکمات از وکیل استفاده نمیکنم چون معتقدم صورت مساله به هیچ عنوان قضایی و حقوقی نیست.»
او همچنین از اعتراض به حکم محکومیت اش خبر داد و گفت: «من به حکم اعتراض میکنم و با توجه به اصراری که داشتند ظرف چند روز پرونده جمع شود، فکر میکنم در خوش بینانهترین حالت، ۱۸ ماه زندان تبدیل به جزای نقدی خواهد شد اما دو سال محرومیت سر جای خود خواهد ماند چون اصلا تحمل آزادی بیان را ندارند. توییتر من ۹۰ هزار نفر دنبال کننده دارد کانال تلگرامیام ۱۰۰ هزار نفر و اینستاگرام من به ۷۰۰ هزار نفر میرسد و این را برنمیتابند. این واقعا باعث آبروریزی است که یک استاد دانشگاه را به خاطر اندیشهاش زندانی یا محروم کنند. من دو هفته پیش ۴ میلیون تومان به قوه قضائیه پرداخت کردم ۴ سال پیش هم پرداخت کرده بودم.»
صادق زیباکلام، مهرماه ۱۳۹۶ به دلیل مصاحبهای درباره حسین فریدون، برادر حسن روحانی به توهین به قوه قضاییه و تشویش اذهان عمومی متهم و به جریمه نقدی محکوم شده بود. او به کمپین گفت: «شعبه ۱۰۵۷ دادسرای کارکنان دولت مرا به اتهام تشویش اذهان عمومی به ۴ میلیون تومان جریمه محکوم کرده بود که اعتراض کردم و شعبه ۶۷ دادگاه تجدیدنظر بهمن ماه بدون اینکه من حضور پیدا بکنم و به دفاعیات من توجه بکند حکم را تایید کرد.» او به گفته خود این ۴ میلیون تومان جریمه را به حساب قوه قضائیه واریز کرده است. آقای زیباکلام در سال ۱۳۹۳ هم متهم به تبلیغ علیه نظام و تشویش اذهان عمومی و محکوم به ۱۸ ماه زندان شده بود. او به کمپین گفت: «آن زمان درباره برنامه هستهای پرسیده بودم به جز هزینه، چه نفعی برای منافع ملی داشته؟ اتهام تبلیغ علیه نظام و هم تضعیف نظام زدند و درنهایت به ۶ میلیون تومان جریمه محکوم کردند که پرداخت کردم. بازپرس به من گفته بود اگر پرداخت نکنی مجبور هستم بازداشتت کنم.»