«وزارت اطلاعات صریحا و مستندا اعلام کرد هیچ دلیلی برای جاسوسی فعالان محیط زیست نیافته است»
محمود صادقی نماینده مجلس روز ۱۹ اردبیهشت ماه گفت وزیر اطلاعات ایران در دیدار با نمایندگان مجلس اعلام کرده این وزارتخانه هیچ دلیلی برای جاسوسی فعالان محیط زیست بازداشت شده نیافتهاند. محمود صادقی در توییتر خود نوشت وزیر اطلاعات «صریحا، مستدلا و مستندا اعلام کردند هیچ دلیلی بر جاسوسی آنها نیافتهاند.»
محمود صادقی در توییترش با اشاره به جلسه روز ۱۸ اردبیهشت ماه نمایندگان مجلس نوشت: «در جلسه دیروز کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، کارشناسان ضدجاسوسی واجا در پاسخ به نمایندگان اصولگرا، که از وزیر اطلاعات درباره علت عدم برخورد با فعالان محیط زیستی سوال کرده بودند، صریحا مستدلا و مستندا اعلام کردند هیچ دلیلی بر جاسوسی آنها نیافتهاند.»
این در حالی است که بیش از سه ماه از بازداشت هفت نفر از آنها میگذرد و طی دو روز ۱۷ و ۱۸ اردبیهشت ماه تعداد دیگری از فعالان محیط زیست و حتی اعضای خانوادهشان را بدون علت مشخص در بندر لنگه و روستاهای اطرافش بازداشت کرده و تاکنون هیچ توضیحی جز اتهامات بزرگ مانند جاسوسی بدون ارائه مستندات منطقی عنوان نکردهاند.
از سوی دیگر سازمان حفاظت سپاه که مسوول بازداشت حدود ۵۰ فعال محیط زیست از اواخر بهمن ماه ۹۶ تاکنون است هیچ توضیحی درباره علت بازداشت وسیع آنها و حتی اعضای خانوادهشان و وضعیت آنها نداده است. همچنین کمیته چهار نفرهای که به دستور رییس جمهور ایران برای بررسی علت مرگ کاووس سیدامامی فعال محیط زیست و بازداشتهای فعالان محیط زیست تشکیل شد تاکنون هیچ پاسخی به افکار عمومی نداده است.
مژگان جمشیدی خبرنگار باسابقه حوزه محیط زیست روز ۱۹ اردبیهشت ماه در توییتر خود با اظهار اینکه تعداد بازداشتها به ۵۵ نفر رسیده نوشت: تداوم #بازداشت گسترده فعالان #محیط زیست؛ شمار بازداشتیها به ۵۵نفر رسید آذر صداقتی؛ فعال محیط زیست: طی۲روز گذشته ۴۰نفر از فعالان محلی و محیطبانان بندر لنگه بازداشت شدند ۱۰روز قبل هم #محمد_صالح_احمدی فعال محیط زیست شهر #جناح در #هرمزگان بازداشت شد و تاکنون خبری از او نیست.
پیام درفشان وکیل خانواده کاووس سید امامی در گفتوگوی به کمپین در تاریخ ۱۷ اردبیهشت ۹۷ گفته بود این کمیته حتی تاکنون قادر به تشکیل جلسه با مسوولان سپاه پاسداران نبوده است. به گفته پیام درفشان «تنها کاری که این کمیته تاکنون انجام داده این است که خانم جنیدی معاون حقوقی رییس جمهور با همسر کاووس سیدامامی ملاقات کرده که حاوی شنیدن خاطرات و گریه بوده است. اما اصلا جلسهای با ماموران سپاه که مسوول بازداشت کاووس سیدامامی و بقیه فعالان محیط زیستی هستند تشکیل نشده است که بدانند علت مرگ و بازداشتها چه بوده است.»
یکی از موارد جاسوسی آنها استفاده از دوربینهای ۵۰ متری عنوان شده بود اما عیسی کلانتری، رییس سازمان حفاظت محیط زیست روز ۲۵ بهمن ماه گفت: «این دوربینها برای رصد یوزپلنگها هستند و دید آنها بیشتر از ۵۰ متر نیست و حداکثر برد این دوربین ها ۵۰ متر است.»
پیش از این فیروزآبادی مشاور عالی نظامی فرمانده کل قوا روز ۲۴ بهمن ماه مدعی شده بود برخی از جاسوسان حتی به کمک مارمولک، سوسمار و افتابپرست در حوزه اتمی ایران جاسوسی میکردند.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست در برابر سوال یکی از خبرنگاران که آیا حیواناتی مانند مارمولک میتوانند تشعشعات اتمی را جذب کنند، گفت: «من در این زمینه اطلاعی ندارم و باید متخصصان امر پاسخگو باشند.»
کاووس سیدامامی، سام رجبی، هومن جوکار، نیلوفر بیانی، مراد طاهباز، طاهر قدیریان، امیرحسین خالقی و سپیده کاشانی، کارکنان و مدیران سابق و فعلی موسسه «حیات وحش میراث پارسیان» هستند که که چهارم و پنجم بهمن ماه بازداشت شدند. دفتر میراث حیاتوحش پارسیان نیز پس از بازداشت کاووس سیدامامی و همکارانش در تاریخ چهارم بهمن ماه پلمب شد.
پس از مدتی علیرضا فرهادزاده، عکاس و مستندساز حوزه محیط زیست و مرتضی آریانژاد، فعال حوزه حفاظت از طبیعت، محمود صالح احمدی فعال محیط زیست، عبدالرضا کوهپایه، کوهنورد و عکاس طبیعت، حسن راغ، عارف زارغ و محمد زارع همیاران محیط زیست در منطقه بندر لنگه و بستک که فعال در حفاظت از قوچ و میش لارستان بودند نیز بازداشت شدند.
علاوه بر این طی دو روز ۱۷ و ۱۸ اردبیهشت ماه ۹۷ تعداد دیگری از فعالان محیط زیست به اضافه تعدادی از اعضای خانواده آنها در شهرهای لاوردین، بندرلنگه، جناح و بستک در جنوب ایران بازداشت شدند. در میان بازداشتیها پدر محمد و عارف زارع نیز وجود دارند.