بازداشت تعدادی دیگر از فعالان محیط زیست در جنوب ایران توسط اطلاعات سپاه
بیش از ۴۰ نفر از فعالان محیط زیست در شهرهای لاوردین، بندرلنگه، جناح و بستک در جنوب ایران بازداشت شدهاند. یک منبع آگاه به کمپین حقوق بشر در ایران گفت که طی دو روز گذشته یعنی روزهای دوشنبه و سه شنبه، ۱۷ و ۱۸ اردیبهشت ماه ۱۳۹۷ فعالان محیط زیست، محیطبانان و اعضای خانواده برخی از فعالان محیط زیست بازداشت شدهاند و با گذشت دو روز هیچ خبری از محل نگهداری، علت بازداشت و وضعیت آنها در دست نیست.
این منبع آگاه به کمپین گفت: «اکثر بازداشت شدهها از فعالان محلی هستند و تقریبا هرکسی که با پروژه حفاظت از قوچ و میش لارستان ارتباط داشته را بازداشت کردهاند. این پروژه یکی از پروژههای موسسه «حیات وحش میراث پارسیان» بود و البته برخی اعضای خانوادههای اعضای «موسسه حافظان طبیعت لاوردین» هم جزو بازداشت شدهگان هستند.»
این منبع اگاه به کمپین گفت: «هنوز اسامی دقیق بازداشت شدهها اعلام نشده و خانوادههای بازداشت شدهها با توجه به بازداشت پدر محمد و عارف زارع از هرگونه اطلاعرسانی هراس دارند. اما تا اینجا میدانیم که پدر محمد و عارف زارع، آقای کشاورز از جناج، علی و محمد حسننژاد و حمید قصوریان از فعالان محیط زیست و باقر زارع جزو بازداشت شدگان هستند.»
به گفته این منبع آگاه «ماموران اطلاعات سپاه که خانه های این افراد را تفتیش کردهاند همه لپ تابها و هاردهای کامپیوتر و موبایلهای اعضای دیگر خانوادهها را هم با خود بردهاند. مدارک شناسایی و کتابها و دست نوشتههای بسیاری را بردهاند و عملا همه وسایل ارتباطی خانوادهها را ضبط کردهاند.»
روز چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت ماه ۱۳۹۷، آذر صداقتی، فعال محیط زیست در صفحه اینستاگراماش از بازداشت حدود چهل نفر از افراد محلی و دو نفر از محیطبانان بندرلنگه و روستاهای اطراف طی دو روز گذشته خبر داده و نوشت که منازل همه تفتیش شده وسایل ارتباطی بازداشتشدهها و حتی کسانی که بازداشت نشدهاند نیز جمعآوری شده است.
پست اینستاگرام خانم صداقتی ساعاتی بعد حذف شد اما یک منبع آگاه در مصاحبه با کمپین حقوق بشر در ایران گفت که «بازداشتها توسط اطلاعات سپاه و در شهرهای لاوردین، بندرلنگه، جناح و بستک بوده و برخی از بازداشتشدگان هیچ ارتباطی با موسسه میراث پارسیان و پروژههای این موسسه نداشته اند مثل آقای باقر زارع، پدر عارف و محمد زارع که طی دو روز گذشته در حالی بازداشت شده که از فرزندانش از ۷ اسفند ۹۶ که بازداشت شدهاند هیچ اطلاعی هم نداشت و عارف و محمد در تمام این مدت حتی یک تماس کوتاه هم نگرفته بودند.»
علیرضا فرهادزاده عکاس و مستندساز و فعال حوزه مدرسه طبیعت، مرتضی آریانژاد فعال حوزه حفاظت از طبیعت، عبدالرضا کوهپایه کوهنورد و عکاس طبیعت، حسن راغ، عارف زارع و محمد زارع همیاران محیط زیست در منطقه بندر لنگه و بستک در رابطه با حفاظت از قوچ و میش لارستان از هفتم اسفند ماه ۱۳۹۶ بازداشت شدهاند. علیرضا فرهادزاده روز دوشنبه ۱۷ فروردین ماه با خانواده اش ملاقات کرده اما از سایر بازداشت شدگان در جنوب ایران هیچ خبری در دست نیست و خانوادههای شان در بی خبری مطلق به سر میبرند.
محمد صالح احمدی، فعال محیط زیست شهر جناح در هرمزگان هم روز نهم اردیبهشت ماه بازداشت شده و از محل نگهداری و وضعیت او خبری در دست نیست.
با بازداشت بیش از ۴۰ نفر از فعالان محیط زیست و برخی اعضای خانوادهها، تعداد بازداشتشدگان پرونده محیط زیست به بیش از ۵۵ نفر رسید. این بازداشتها در حالی صورت گرفته که کمپین اطلاع پیدا کرده وزارت اطلاعات درباره پرونده بازداشت شدگان محیط زیست، نظر کارشناسی داده که به هیچ عنوان هیچ از بازداشت شدگان جاسوس نیستند و اتهام جاسوسی را که از سوی مسولان قضایی متوجه آنها شده رد کرده است. سازمان اطلاعات سپاه اما که بازداشتها توسط این سازمان صورت گرفته نظر کارشناسی وزارت اطلاعات را رد کرده است.
طاهر قدیریان، دانشمند جوان «انسان و کره مسکون» یونسکو، کارشناس پروژه حفاظت از قوچ و میش لارستان بود که از پنجم بهمن ماه ۱۳۹۶ در بازداشت به سر میبرد و تنها یک بار روز دهم اردیبهشت ماه با مادرش ملاقات داشته است. ملاقاتی یک دقیقهای که به گفته یک منبع آگاه کمپین ناتمام مانده است. این منبع آگاه به کمپین گفت: «فقط به مادر طاهر اجازه ملاقات دادند و گفته بودند که فقط میتوانید با هم دست بدهید و روبوسی هم حق ندارید بکنید. تا دست دادهاند ظاهر خم شده دست مادرش را ببوسد که همان لحظه او را برده اند بیرون و اجازه ندادهاند ملاقات کنند.»
میرحسام خالقی، برادر امیرحسین خالقی در توییتر شخصیاش نوشته است که «در دو روز گذشته حدود چهل نفر از افراد محلی و همچنین دو نفر از محیطبانان بندر لنگه و روستاهای اطراف بازداشت و وسایل ارتباطی همه حتی کسانی که بازداشت نشدن هم بردند.»
خبر بازداشت فعالان محیط زیست که به دلیل فشارهای امنیتی بر خانوادههایشان مسکوت مانده بود با جان باختن کاووس سیدامامی در زندان اوین، اسامی بازداشت شدگان به رسانهها راه یافت. هومن جوکار مدیر پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی، طاهر قدیریان دانشمند جوان «انسان و کره مسکون» یونسکو، سام رجبی کارشناس محیط زیست، امیرحسین خالقی و نیلوفر بیانی، کارشناسان حیات وحش، سپیده کاشانی همسر هومن جوکار و سرپرست فعالیتها و مشاور سابق برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد و مراد طاهباز از همکاران موسسه پارسیان هستند.
پس از مرگ مشکوک کاووس سیدامامی در زندان، نمایندگان مجلس خواستار روشن شدن وضعیت سریع آنها از قوه قضاییه شد و برخی از نمایندگان دیدارهای با خانوادههای بازداشت شدگان داشتند. با این حال یک منبع مطلع به کمپین گفت: «مدتهاست که نمایندگان عکسالعملی نشان نمیدهند. بعضی از آنها فقط میگویند انشالله درست میشود و حتی بعضیها هم به خانوادههایشان میگویند شما نمیدانید آنها جاسوس هستند.»
همچنین کمیته چهار نفرهای که حسن روحانی برای پیگری مرگ کاووس سیدامامی و وضعیت فعالان محیط زیست تشکیل داد تاکنون هیچ گزارشی در این باره منتشر نکرده است.
کاووس سیدامامی، سام رجبی، هومن جوکار، نیلوفر بیانی، مراد طاهباز، طاهر قدیریان، امیرحسین خالقی و سپیده کاشانی، کارکنان و مدیران سابق و فعلی موسسه «حیات وحش میراث پارسیان» هستند که که چهارم و پنجم بهمن ماه بازداشت شدند. خبر بازداشت آنها به دلیل فشارهای امنیتی بر خانواده های شان مسکوت ماند اما با جان باختن کاووس سیدامامی در زندان اوین، اسامی بازداشت شدگان به رسانه ها راه یافت. هومن جوکار مدیر پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی، طاهر قدیریان دانشمند جوان «انسان و کره مسکون» یونسکو، سام رجبی کارشناس محیط زیست، امیرحسین خالقی و نیلوفر بیانی، کارشناسان حیات وحش، سپیده کاشانی همسر هومن جوکار و سرپرست فعالیتها و مشاور سابق برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد و مراد طاهباز از همکاران موسسه پارسیان هستند.
کاووس سید امامی، استاد جامعهشناسی، عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق و مدیر عامل موسسه «حیات وحش میراث پارسیان» است که طبق نوشته فرزندش، در تاریخ چهارم بهمن ماه بازداشت شده و در تاریخ ۱۹ بهمن ماه خانواده مطلع از مرگ او با عنوان «خودکشی» شدهاند. با این حال مشخص نیست که کاووس سیدامامی تحت چه شرایطی مورد بازجویی قرار گرفته و تحت چه شرایط فیزیکی و روانی در زندان اوین نگهداری شده و چگونه برای فردی که از صحت کامل جسمی و روانی برخوردار بوده است چنین اتفاقی افتاده است. مسالهای که نگرانیها درباره وضعیت سایر بازداشت شدهها را دامن زده است.
دفتر میراث حیاتوحش پارسیان نیز پس از بازداشت کاووس سیدامامی و همکارانش در تاریخ چهارم بهمن ماه پلمب شد. بعد از انتشار خبر فوت کاووس سیدامامی در زندان اوین، دادستان تهران اتهامات سنگینی را متوجه او و بقیه بازداشتشدگان کرد. اگر چه تا کنون قوه قضاییه از ارائه اسناد و مدارکی که چنین ادعاهایی را ثابت کند، خودداری کرده است.