دورخیز پلیس فتا برای بستن صفحات و برخوردی شدیدتر با کاربران اینستاگرام
رییس پلیس فتای نیروی انتظامی از مسدود کردن ۲۳ هزار کانال و گروه در تلگرام و تمرکز روی ۵۱ هزار صفحه به گفته او مستهجن و مبتذل در اینستاگرام خبر داد و گفت اقدامات پلیس فتا برای شناسایی ادمینهای این صفحات در حال پیگیری است.
سردار کمال هادیانفر، رییس پلیس فتا روز نهم اردیبهشت در نشست خبری همچنین از پیگیری برای کسانی خبر داد که به تعبیر او در ایران به «شاخهای اینستاگرامی» معروف شدهاند: «۵۱ هزار حساب اینستاگرامی در شناسایی شده که در این میان برخی از کاربران که به شاخهای اینستاگرامی نیز مشهور شدهاند، حضور دارند. این کانالها مطالب مبتذل و مستهجن را ترویج میکنند. بسیاری از این افراد در کشورهای دیگر به ویژه ترکیه مستقر هستند؛ اما مواردی هم بوده که نسبت به برخورد با آن اقدام شده است.»
کمال هادیانفر در عین حال اعتراف کرد که بخشی از فعالیتها در فضای مجازی که در ایران جرم انگاری شده، در سایر کشورها جرم نیست و به همین دلیل از طریق پلیس بین الملل نیز قابل پیگیری نیست.
شاخهای اینستاگرام در ایران به کاربرانی اطلاق میشود که دنبالکنندگان زیادی دارند و اغلب علاوه بر تولید محتوای طنز و سرگرمی، با گرفتن تبلیغات از این فضا به عنوان منبع درآمد استفاده میکنند. اغلب محتوای تولید شده از سوی این کاربران شامل ویدئو، تصویر و صدا منافات چندانی با عرف مردم ایران ندارد ولی مقامات قضایی ایران با اتهام «مستهجن و مبتذل» با آن برخورد میکنند.
اگرچه واژههای مبتذل و مستهجن ممکن است فعالیتهایی ماننده هرزهنگاری را تداعی کند ولی در ادبیات مقامات ایرانی اغلب صرف نداشتن روسری یا مشخص بودن بخشی از موها و آوازخوانی زنان و یا اختلاط مرد و زن در مهمانیها، با برچسبهایی مانند فساد اخلاقی و مستهجن و مبتذل به جرمی غیرقابل بخشش تبدیل میشود.
سردار هادیانفر همچنین با اعلام خبر شناسایی و مسدود شدن ۲۳ هزار کانال و گروه در شبکه پیامرسان تلگرام، به بینتیجه بودن بستن و فیلترینگ به این شیوه اعتراف کرد و گفت: «با اقدامات پلیس فتا، ۲۳ هزار کانال و گروه مجرمانه در این فضا از میان ۳۰ هزار و ۱۸۸ کانال مجرمانه، شناسایی شده و مسدود شد. متاسفانه در عرض کمتر از ۱۰ دقیقه بعد کانال مشابه که پیشتر تبلیغات آن تحت عنوان کانال پشتیبان انجام شده بود فعال شده و دوباره همان محتواها در فضای تلگرام بارگذاری میشود.»
رئیس پلیس فتا مطابق معمول مقامات ایرانی در چند سال اخیر، بار دیگر بر دفاع تمام قد از پیامرسانهای دخلی تاکید کرد و مدعی شد تمام پیامرسانهای خراجی اطلاعات خود را در اختیار آمریکا و اسرائیل قرار میدهند: « تاکید ما استفاده از پیامرسانهای داخلی است چرا که اطلاعات مردم در این شبکهها امنیت بیشتری دارد، تمام پیامرسانهای.»ی که میگویند اطلاعات ما امن است در واقع اطلاعات خود را در اختیار آمریکا و اسرائیل قرار میدهند و از این طریق درآمدزایی میکنند.»
سردار هادیانفر درعین تاکید بر امنیت پیام رسانهای داخلی از نظارت و امکان حضور پلیس در این فضا خبر داد و گفت: «مردم بدانند که در پیامرسانهای داخلی پلیس ممکن است در گروههای چت و گپ عمومی حضور داشته و نظارت داشته باشند، کما اینکه در پیامرسانهای خارجی نیز اینگونه است.»
این مقام انتظامی درباره چتهای دو نفره و خصوصی نیز گفت تنها با دستور مقام قضایی و آن هم برای جمعآوری ادله و رسیدگی به شکایات ممکن است پلیس در پیامرسانهای داخلی وارد این فضاها شود. مسئلهای که با توجه به تردید بخش قابل توجهی از ایرانیان درباره استقلال قوه قضائیه، میتواند به معنای دسترسی نهادهای امنیتی به گفتگوهای خصوصی کاربران باشد.
در عمل نیز علیرغم تبلیغات و صرف هزینههای کلان برای پیامرسانهای داخلی و محدود کردن پیامرسانهای خارجی، تاکنون به دلیل کیفیت پایین یا ناامنی این شبکهها استقبال چندانی از تولیدات داخلی در این حوزه نشده است.
پنج میلیارد تومان وام بدون بهره و بدون ضمانتنامه سخت یا سفته، تخفیف در قیمت اینترنت و پهنای باند به میزان یک سوم تعرفههای عادی، تنها بخشی از تلاش حمایتی مقامات ایرانی برای ترویج پیامرسانهای داخلی بوده که تاکنون موفقیت چندانی در پی نداشته است.
پلیس فتا مرجع رسیدگی به جرائم اینترنتی در ایران را به عهده دارد که بخش قابل توجهی از فعالیت آن را کنترل فعالیتهای سیاسی در فضای مجازی و بازداشت کاربران منتقد را تشکیل میدهد. نام پلیس فتا برای فعالان سیاسی در ایران ستار بهشتی، کارگر وبلاگنویس سی ساله را تداعی میکند که به اتهام ابراز عقیده در اینترنت بازداشت و در یکی از بازداشتگاههای پلیس فتا به شیوه مشکوکی جان باخت و پیگیریهای خانواده و وکلایش نیز به جایی نرسید.