شبکهملی اطلاعات علیه کاربران؛ از مدار خارج کردن سرورهای شبکه تحویل محتوای تلگرام
حکومت ایران با از مدار خارج کردن سرورهای شبکه تحویل محتوا(CDN) اپلکیشن پیامرسان تلگرام باعث ایجاد اختلال و کندی دسترسی به محتوای درون این اپلیکیشن شد. مقامات ایرانی اظهار داشتهاند که در اختیار قرار دادن سرورهای شبکه تحویل محتوا محصول یک توافق با شرکت تلگرام بوده است و مدعی شدند چون تلگرام به تعهدات خود عمل نکرده است، این توافق عملا پایان یافته است.
اگر چه توضیحی داده نشده است در خصوص این که تعهدات شرکت تلگرام در توافق با دولت ایران چه بوده است، اما پیش طی ماههای گذشته شرکت تلگرام بارها اعلام کرده بود که به درخواستهای دستگاههای دولتی ایران مبنی بر سانسور محتوا و مواردی که از نظر این شرکت نقض آزادی بیان محسوب میشده، جواب رد داده است.
تاکنون شرکت تلگرام به اقدام و اظهارات مقامات ایرانی پاسخی نداده است.
اقدام ایران در لغو مجوز استفاده از سرورهای شبکه تحویل محتوا تلگرام، در واقع به منزله استفاده از زیرساختهای شبکه ملی اطلاعات، برای هزینهدار کردن استفاده از پیامرسان تلگرام برای کاربران ایرانی به شما میرود. طی هفتههای گذشته، دستگاههای دولتی، به اشکال مختلف تلاش کردهاند که کاربران ایرانی را برای مهاجرت به سمت پیامرسانهای داخلی مشابه تلگرام سوق دهند. این اقدامات ابتدا با متوقف کردن فعالیتهای رهبر ایران و دیگر مقامات مسوول و دستگاههای دولتی بر روی تلگرام آغاز شد و هم اکنون با این اقدام ، اقدامات گام به گام برای مهیا کردن شرایط فیلتر کردن تلگرام یا حداقل مهیا ساختن شرایط بهتر برای پیامرسانهای داخلی در رقابت با تلگرام در داخل کشور ، آن هم در یک شرایط غیررقابتی، وارد مرحله تازهای شده است.
برای اعمال فشار به کاربران ایرانی است تا مجبور به مهاجرت از پیامرسان تلگرام به نسخههای بومی ایرانی شوند.
وبسایت شرکت ارتباطات زیرساخت در تاریخ ۶ اردیبهشت ۱۳۹۷ با انتشار اطلاعیهای اعلام کرد بر اساس دستور دبیر شورای عالی فضای مجازی «مجوز قانونی صادره آن مرکز در سال ۱۳۹۵ در خصوص استقرار سرورهای شبکه توزیع محتوای پیام رسان تلگرام(CDN) در ایران لغو و باطل اعلام شده است.»
از مدار خارج کردن این سرورها نه تنها باعث کندی دسترسی کاربران به محتوای چندرسانهای مانند فایلهای صوتی و تصویری خواهد شد، بلکه با توجه به آنکه ایران از آذر ماه ۱۳۹۶ با نقض بیطرفی شبکه، قیمت ترافیک جهانی را دو برابر ترافیک داخلی کرده است، عملا باعث خوهد شد تا ۴۰ میلیون کاربر فعال این اپلیکیشن، برای انجام کارهای روزانه خود، برای همان مقدار دادهای که قبلا مصرف میکردند، دو برابر بیشتر هزینه اینترنت پرداخت بکنند.
حکومت ایران از بعد از راه اندازی شبکه ملی اطلاعات، ترافیک داخلی و خارجی را جدا کرده و برای ترافیک داخلی هزینهای کمتر از ترافیک جهانی را دریافت کند، به این ترتیب ایران با استفاده از زیرساختی که برای شبکه ملی اطلاعات ایجاد کرده است تلاش دارد تا کاربران را وادار کند تا مطابق نظر و میل حکومت رفتار کنند.
شرکت ارتباطات زیرساخت که تنها تامین کننده اینترنت تمام ایران است و همچنین تنها درگاه ورود و خروج اینترنت از ایران به خارج است در ادامه این بیانیه آورده است: «از این پس، ترافیک این پیام رسان تنها از طریق “ارتباطات بین الملل کشور” راهیابی خواهد شد.» زیرساخت اضافه کرد: «اجرای این ابلاغیه مرکز ملی فضای مجازی[شورای عالی فضای مجازی]، ممکن است کاهش کیفیت استفاده از این پیام رسان را در پی داشته باشد.»
یک کاربر ساکن تهران در گفتگو با کمپین ضمن تایید کاهش کیفیت این پیامرسان گفت: « برای من کاملا متفاوت است، فایلها از یک کانال خیلی خوب و از یک کانال خیلی کند دانلود میشوند.» او افزود: «الان مثلا از کانال وحید آنلاین یک ویدیوی ۳.۷ مگی دو دقیقه طول کشید و همین الان هم یک ویدیوی دیگر که ۹.۸ مگی بود هم ۲ دقیقه طول کشید.»
حسامالدین آشنا مشاور رسانهای حسن روحانی در واکنش قطع سرورهای شبکه تحویل محتوا اپلیکیشن تلگرام در ایران در حساب توییتر خود با اشاره به «توافق مشروط» با این شرکت نوشت: «مجوز استقرار سرورهای شبکه توزیع محتوای پیام رسان تلگرام(CDN) در ایران لغو شده است و ترافیک این پیام رسان تنها از طریق «ارتباطات بین المللی کشور» راهیابی خواهد شد. این تسهیلات حاصل یک توافق مشروط بود حالا که موسس تلگرام به تعهداتش عمل نکرده است دلیلی برای ادامه آن باقی نمی ماند.» آشنا توضیح نداد که چه توافقی با شرکت تلگرام صورت گرفته و تعهدات مورد اشاره او چه مواردی را شامل میشود.
حکومت ایران طی هفتههای گذشته با صادر کردن بخشنامههای متعددی فعالیت سازمانها و نهادهای دولتی را در این شبکه پیامرسان ممنوع کردند. روزنامه شرق در گزارشی که در تاریخ کانال تلگرام خود منتشر کرد خبر از سفر مقامات ایرانی به روسیه برای مذاکره در مورد مسدود کردن اپلیکشن پیامرسان تلگرام داد. شرق در کانال تلگرام خود نوشت: «اطلاعات دریافتی حاکی است که ماده واحده پیشنهادی ساماندهی پیامرسانها در مجلس مطرح شده که در صورت تصویب تمامی پیامرسانها باید برای فعالیت در داخل کشور مجوز بگیرند و در غیر این صورت مسدود خواهند شد.» به گزارش کانال تلگرامی روزنامه شرق در راستای ادامه فشار برای مجبور کردن کاربران ایرانی به ترک تلگرام، مجلس ایران طرحی را در دست بررسی دارد که بر اساس آن در صورت فیلتر شدن تلگرام ایجاد کانال در آن نیز عملی مجرمانه خواهد بود. شرق نوشت بر اساس این طرح «در صورت مسدود شدن یک پیامرسان، ایجاد کانال در آن پیامرسان نیز جرم تلقی خواهد شد.»
کمپین در تاریخ ۵ مرداد ۱۳۹۶ با انتشار بیانیهای نسبت به سو استفاده ایران از وجود سرورهای شبکه تحویل محتوا اپلیکیشن تلگرام در ایران هشدار داد و گفت: «کمپین به طور خاص درباره محتوای سی.دی.ان در داخل ایران صحبت میکند و اختلالهای بالقوهای که ممکن است اتفاق بیفتد.»