پرسش و پاسخ با گروه آبجیز درباره ویدیو کلیپ «استادیوم» و حمایت از حضور زنان در ورزشگاهها
گروه موسیقی آبجیز، در تکآهنگ جدیدی به نام ورزشگاه، از مردان می خواهدتا از مبارزه زنان ایرانی برای پایان دادن به ممنوعیت آنها برای حضور در استادیومهای ورزشی حمایت کنند. در ویدیو کلیپی که بر روی این آهنگ و با حمایت کمپین حقوق بشر در ایران ساخته شده است، ملودی و صفورا صفوی با استفاده از این ویدیو کلیپ، تلاش میکنند تا از فعالیتهای زنان در ایران برای بازگشت به ورزشگاهها حمایت کنند.
صفورا صفوی به کمپین گفت: «موسیقی و اجرای آن روی صحنه، ابزار قدرتمندی برای ارتباط برقرار کردن با مخاطب است. ما معتقدیم که از طریق میتوانیم مردمی که درباره مسائل مختلف نظرات متفاوتی دارند، دور هم جمع کنیم. این موسیقی هم الهام بخش و هم مسیرها و راههای جدیدی را برای فکر کردن و زندگی کردن پیش رو میگذارد.»
گروه جهانی پاپ آبجیز، که توسط دو خواهرا ایرانی به نام صفورا و ملودی صفوی هدایت میشود، طی سالهای گذشته با طرح مسائل مختلف اجتماعی در ایران و جهان، حساسیتها و نگرانیهای خود را از طریق موسیقی با مخاطبان در میان میگذارند. این گروه که تاثیر گرفته از تلفیقی از سبکهای رگه، فلامینکو، سکا و راک است. این باند دو نفره از سال ۲۰۰۷[۱۳۸۶] سه آلبوم در استدیو منتشر کرده است که هر کدام شامل چندین اهنگ است.
این مصاحبه را در زیر میخوانید:
کمپین حقوق بشر در ایران: «ورزشگاه» در مورد چیست و چه چیزی باعث شد این موزیک ویدیو را بسازید؟
ملودی: پس از انقلاب اسلامی سال ۱۳۵۷ زنان از رفتن به استادیومهای فوتبال در ایران منع شدند. این موزیک در مورد حق آنها از رفتن به استادیوم به عنوان هواداران فوتبال در کنار هواداران مرد است.
صفورا: این ویدیو یک زن و یک مرد را نشان میدهد که پیراهن تیم فوتبال ایران را پوشیدهاند و یک رقص آکروباتیک را همراه با یک ترانه از آبجیز در استادیوم فوتبال اجرا می کنند. شعر این ترانه از مردان ایرانی دعوت میکند تا از زنان ایرانی درگرفتن حق خود برای ورود به استادیومهای ورزشی حمایت کنند. آنها همچنین از برابری عدالت در عرصه های دیگر جامعه ایران سخن میگویند.
ملودی: ما قبلا دو آهنگ دیگر- همه باید بدانند و مرسی تیم ملی – در حمایت از تیم فوتبال ایران ساختهایم. این آهنگها مورد استقبال مخاطبان ما قرار گرفت و بلافاصله بعد از آن برخی از فعالان حقوق زنان ایران با ما تماس گرفتند و از ما خواستند آهنگی در مورد حق زنان برای تماشای بازی های فوتبال در استادیوم های ایران بسازیم.
کمپین: زن و مردی که در ویدیوی شما، در پیراهن فوتبال ملی ایران درحال رقصیدن هستند، نماد چه هستند؟
ملودی و صفورا: آنها نماد برابری، قدرت، وحدت، همکاری و اشتیاق هستند. واقعیتی که برای ایران میبینیم.
کمپین: آیا شما وقتی ایران بودید تبعض جنسیتی را تجربه کردید؟
ملودی: بله. به محض اینکه مدرسه ابتدایی را شروع کردم، پسران و دختران از هم جدا شدند و قانون حجاب اجباری تصویب شد. بنابراین مجبور شدیم درمدرسه مقنعه بپوشیم. بسیاری از فعالیتهای سرگرم کننده که برای پسران قابل قبول بودند برای ما دختران مناسب نبودند.
صفورا: من در سوئد بزرگ شدم و تجربه دیگری داشتم چون در یک جامعه بازتر و برابرتری بزرگ شدهام. با این حال، به عنوان یک بزرگسال، من میتوانم الگوهای تبعیض جنسیتی را ببینم که مانند سایه ما را دنبال میکنند و حتی در جوامع پیشرفتهتر مانند سوئد هم وجود دارند.
کمیپن: آیا فرقی بین تبعیضهای جنسیتی در داخل ایران و سایر کشورهایی که شما در آن زندگی کردید وجود دارد؟
ملودی: بله، ما به اندازه کافی خوش شانس بودهایم که زندگی را به عنوان زن در جوامع مختلفی مانند ایران، هند، سوئد، نروژ، بریتانیا، اسپانیا و آمریکا تجربه کنیم. متأسفانه، تبعیض جنسیتی در همه این جوامع رخ میدهد اما در اشکال و سطوح متفاوت. برای مثال، در ایران، حقوق زنان به شدت محدود میشود.از جمله آزادیهای اساسی مانند انتخاب لباس، آوازخوانی عمومی، ارث و شرکت در رهبری سیاسی. اما در کشورهای مدرن “غربی”، تبعیض غیرمحسوستر است، مثلا شما میتوانید آن را در دستمزد (نابرابر برای کار یکسان) و بهره برداری از زنان در مد و رسانه ببینید.
صفورا: همانطور که ملودی گفت، تبعیض در کشورهای دیگر کمتر قابل مشاهده است یا شاید در باورهای محدود کنندهای که در فرهنگ و تاریخ هر جامعه وجود دارد پنهان شدهاند. ما کورکورانه این باورهای محدود کننده را میپذیریم. بنابراین مهم است که به طور مداوم برای پیشبرد و تحقق پتانسیل خود به عنوان انسان آموزش ببینیم و خود را به چالش بکشیم.
کمپین: کار قبلی شما هم درمورد حقوق بشر وعدالت اجتماعی بود. چرا این مسائل را در موسیقی خود دخیل میکنید؟
صفورا: میتوان گفت که این مسائل از دلایل اصلی کار ما است. برای ما موسیقی و اجرا ابزار قدرتمند ارتباط هستند. ما بر این باوریم که موسیقی میتواند مردم را با نظرات متفاوت در کنار هم جمع کند، میتواند متحد و الهام بخش روشهای جدید تفکر و زندگی باشد.
کمپین: مردمی که خارج از ایران هستند چگونه میتوانند از جنبش زنان ایرانی حمایت کنند؟
صفورا: با حمایت از حقوق برابری جنسیتی در تمام سطوح و با همصدا شدن با کسانی که برای شنیدن صدایشان مبارزه میکنند.
کمپین: آیا نسبت به آینده زنان ایرانی امیدوار هستید؟
ملودی: بله. زنان ایرانی در خط اول اعتراضات هستند. آنها بسیار قوی، شجاع و خلاق هستند.
صفورا: سوال این است که آیا مردان حاضرند؟