تعیین قرار وثیقه ۱۵۰ میلیون تومانی برای شاپرک شجریزاده و ادامه اعتصاب غذا در زندان کاشان
به روز شده: شاپرک شجریزاده روز ۲۶ اردبیهشت ماه با قرار وثیقه ۱۰۰ میلیون تومانی از زندان کاشان آزاد شد. نسرین ستوده با تایید این خبر به کمپین گفت پرونده او نیز به تهران فرستاده شده است.
نسرین ستوده وکیل شاپرک شجریزاده که به دلیل افتادن روسری از سر در تاریخ ۱۸ اردبیهشت ماه در باغ فین کاشان بازداشت شد به کمپین حقوق بشر در ایران گفت صبح ۲۴ اردبیهشت ماه قرار وثیقه «سنگین» ۱۵۰ میلیون تومانی برای او صادر شده اما موکلش قادر به تهیه آن نیست و در زندان باقی مانده است. همچنین به گفته این وکیل دادگستری اتهامات خانم شجریزاده «تظاهر به بدحجابی» و «تشویق به فساد» عنوان شده است.
همچنین به گفته خانم ستوده شاپرک شجریزاده از زمان صدرو بازداشت موقت در تاریخ ۱۸ اردبیهشت ماه تاکنون دست به اعتصاب غذا خشک زده است: «فقط آب میخورد.»
نسرین ستوده به کمپین گفت: «وقتی برای خانم شجریزاده قرار بازداشت موقت صادر شد او به آن اعتراض کرد و در ادامه این قرار لغو شد. اما امروز من مطلع شدم که برای موکلم قرار وثیقه سنگین ۱۵۰ میلیون تومان صادر شده که شاپرک قادر به تهیه این مبلغ سنگین نیست.»
خانم ستوده گفت: «شاپرک میگوید بار پیش به حجاب اجباری اعتراض داشته ولی این بار هیچ حرکت اعتراضی نداشته و در فین کاشان به همراه پسر داشته قدم میزده که روسری از سرش افتاده است. موکلم میگوید اتهاماتش را اصلا قبول ندارد چون حرکت مجرمانهای مرتکب نشده است.»
نسرین ستوده با اشاره به اینکه امروز متوجه اتهامات موکلش «تظاهر به بدحجابی» و «تشویق به فساد» شده به کمپین گفت: «مدارکی که مبنای اتهامات او عنوان شده، عکسهایی است که او در صفحه اینستاگرامش گذاشته است. اما طبق قانون به هیچ عنوان عکس مدرکی برای اثبات جرم محسوب نمیشود. همچینن عملی که شاپرک انجام داده با دو اتهامی که برای او صادر شده مطابقت ندارد و عکس در فضای مجازی هم نمیتواند مبنای قانونی برای اثبات جرم باشد. من دفاعیه خودم را چند روز دیگر به دادگاه میدهم و امیدوارم که تاثیری داشته باشد و خانم شجریزاده آزاد شود.»
شاپرک شجریزاده یکی از دختران خیابان انقلاب است که اوایل اسفند ماه ۹۶ نیز به دلیل برداشتن روسری خود در خیابان قیطریه بازداشت و روز نهم اسفند ماه با قرار وثیقه آزاد شد. خانم شجریزاده متهم به «تظاهر به بدحجابی» و «تشویق به فساد» شده است. به گفته نسرین ستوده، وکیل او، دادگاه شاپرک شجریزاده برای این پرونده قرار است روز ۲۰ خرداد ماه در شعبه ۱۰۸۹ دادگاه کیفری استان تهران برگزار شود. او در حالی که یک ماه به برگزاری دادگاهش باقی مانده مجددا به اتهام بیحجابی در شهر کاشان بازداشت شد و مجددا به همین دو اتهام از سوی شعبه سوم بازپرسی دادسرای کاشان متهم شد. او اکنون در زندان کاشان به سر میبرد.
نسرین ستوده وکیل شاپرک شجریزاده با اظهار اینکه بازداشت سریع موکل او به همراه پسر ۹ سالهاش از مصادیق خشونت است گفت: «من نمیدانم ایشان کشف حجاب کرده یا نکرده. اما سوالم این است که چرا فوری زنی به علت عدم رعایت حجاب یا بدحجابی یا لباس تنگ یا کوتاه یا داشتن روژلب بازداشت میشود اما در جرمهای مانند قتل و دزدی هم به این سرعت فرد مشکوک بازداشت نمیشود. سوالم این است که چرا زنان روزانه باید به این شکل بازداشت شوند. این رفتارها از مصادیق خشونت علیه زنان است. »
طی هفتههای اخیر و پس از اعلام برائت مقامات و رسانههای حکومتی ایران از کنش اعتراضی دختران خیابان انقلاب، حمله به معترضان به حجاب اجباری بیشتر شده است، علاوه بر پلیس و نیروهای امنیتی، در مواردی لباس شخصیها یا عابران مذهبی نیز به معترضان به حجاب اجباری حمله کرده اند. معترضان در اغلب موارد از دوربین تصویربرداری به عنوان یک سلاح دفاعی استفاده کردهاند و با ضبط و انتشار ویدئوهای خشونت پلیس و لباس شخصیها و گاه احراز هویت واقعی آنها، تلاش کردهاند هزینه این حملات را برای مهاجمان بالا ببرند.
ویدا موحد اولین دختری است که در اوایل دی ماه ۱۳۹۶ پیش از اعتراضات سراسری بر بالای صندوق برقی در خیابان انقلاب رفت در حالی که روسریش را به چوب بسته بود. او دقایقی در سکوت به این شکل بر بالای صندوق برق ایستاد و پس از پایان آمدن از سوی نیروی انتظامی بازداشت شد. او با این کار به دختر خیابان انقلاب معروف شد. یک روز پس از آزادی موقت او از زندان، دختران دیگر بر بالای صندوقهای برق خیابان انقلاب و بلندیهای دیگر شهر با روسریهای به دست رفتند. تا به حال دخترانی مانند نرگس حسینی، اعظم جنگروی، شیما بابایی، شاپرک شجریزاده و مریم شریعتمداری از سوی نیروی انتظامی بازداشت شدهاند.
نرگس حسینی و مریم شریعتمداری در دادگاه انقلاب با حکمهای روبه رو شده و منتظر رای دادگاه تجدید نظر هستند و خانم شاپرک شجریزاده نیز اولین جلسه دادگاهش در تاریخ ۲۰ اسفند ماه برگزار خواهد شد. هر سه آنها متهم به «تشویق به فساد» شدهاند با این حال اتهام تشویق به فساد مطابق تعریف قانون هم ردیف با دایر کردن خانه فساد و فحشا است.
دادستان تهران ۱۶ اسفند ۹۶ در نشست خبری خود با تهدید ادامه بازداشتها، از ماده ۶۳۸ قانون مجازات اسلامی و بند یک اصل سوم قانون اساسی در قانونی جلوه دادن برخورد با دختران خیابان انقلاب گفت و تاکید کرد که برخورد نیروهای پلیس همچنان ادامه خواهد داشت.
طبق تبصره ماده ۶۳۸ قانون مجازات اسلامی ایران زنانی که بدون حجاب شرعی در معابر و انظار عمومی ظاهر شوند به حبس از ده روز تا دو ماه و یا از پنجاه هزار تا پانصد هزار ریال جزای نقدی محکوم خواهند شد. بااین حال نرگس حسینی طبق حکم دادگاه بدوی به دو سال حبس محکوم شده است.