درخواست بیش از ۱۰۰ سینماگر از روحانی برای رفع ممنوعیت کاری هنرمندان قبل از انقلاب و بهروز وثوقی
بیش از ۱۰۰ سینماگر و هنرمند ایرانی در نامهای به حسن روحانی، رییس جمهور ایران خوستار رفع محدودیتها برای هنرمندان قبل از انقلاب و اجازه بازگشت سالمشان به کشور شدهاند. در این نامه که از سوی رسانههای رسمی کشور در تاریخ نهم خرداد ماه منتشر شده است، آنها از رییس جمهور خواستهاند تا محدودیتهای هنرمندانی مانند «بهروز وثوقی» بازیگری که همراه با انقلاب مجبور به ترک ایران شد پس از چهل سال رفع شود.
این نامه به امضا فیلمسازان، بازیگران و تهیهکنندگانی مانند جعفر پناهی، پرویز پرستویی، لیلا حاتمی، فاطمه معتمدآریا، محمدرسول اف، کیانوش عیاری، تهمینه میلانی، علی مصفا، باران کوثری، مهدی پاکدل، پرستو گلستانی، مهناز افشار ، نازنین فراهانی، عاطفه رضوی و جهانگیر کوثری رسیده است.
در طی ۴۰ سال گذشته بسیاری از بازیگران و کارگردانهای ایرانی که قبل از انقلاب فعال بودند اجازه کار نیافتند، مجبور به ترک وطن شدند و در خارج از ایران فعالیت هنری خود را ادامه دادند و یا در داخل ایران در سکوت مجبور به روی آوردن به شغلهای دیگر شدند. همچنین فیلمهای قبل از انقلاب ممنوع و هرگز در صداوسیما پخش نشد و حتی افراد در دهه ۶۰ و ۷۰ به جرم داشتن فیلمهای پیش از انقلاب در منزل بازداشت و جریمه میشدند.
انتشار این نامه یک روز پس از رد دعوت مهمانی افطاری رییس جمهور توسط جمعی از سینماگران و همچنین چند روز پس از فوت ناصر ملک مطیعی بازیگر سینمای قبل از انقلاب که هرگز اجازه حضور در تلویزیون و سینما را پیدا نکرد صورت گرفته است.
بیش از ۱۰۰ سینماگر و هنرمندی در ابتدای نامه از حسن روحانی با این عنوان که او «حافظ حقوق شهروندی و مسئول اجرای قانون اساسی» خواستهاند تا خواستهشان را عملی کند.
آنها با این عنوان «ما، جمعی از هنرمندان، فیلمسازان و نویسندگان و دستاندرکاران امور فرهنگی» خطاب به حسن روحانی نوشتهاند: «از شما میخواهیم، یک بار برای همیشه تدبیری صورت گیرد تا هنرمندانی که صرفا به جهت کار هنری و فرهنگی با ممنوعیت خروج و ورود و ممنوعیت کار روبرو هستند، بدون ایجاد مزاحمت بتوانند به وطن خود، رفت و آمد داشته و از حق طبیعی کار و فعالیت بهرهمند شوند،»
این هنرمندان در انتهای نامه خود با ذکر نامه ستاره سینمای پیش از انقلاب نوشتهاند: «از آن جمله خواهان رفع محدودیتهای غیر قانونی برای هنرمند گرانمایه آقای بهروز وثوقی هستیم.»
بهروز وثوقی ستاره سینمای پیش از انقلاب در فیلمهای ماندگار در تاریخ سینمای ایران مانند «قیصر، گوزنها، داش آکل، سوتهدلان و رضا موتوری» بازی کرد اما پس از انقلاب مجبور به ترک ایران شد. او نه تنها در چهار دهه گذشته اجازه فعالیت در ایران نداشته بلکه ورودش به ایران نیز با تضمینی مواجه نبوده است.
در مراسم خاکسپاری ناصر ملک مطیعی روز پنجم خرداد ماه صدای بهروز وثوقی در میان جمعیت کثیری از مردم که برای تشیع پیکر ملک مطیعی به خیابان رفته بودند پخش شد. در این مراسم مردم ناراضی شعارهای بسیاری علیه حکومت و محدودیتهای او نیز دادند.
در همین روز همزمان با انتشار نامه هنرمندان به حسن روحانی، کانون کارگردانان سینمای ایران نیز به طور جداگانه طی نامهای دیگر به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خواست تا به ممنوعیت سینماگران قبل از انقلاب پایان دهد.
در این نامه به مرگ ناصر ملک مطیعی که ایرانیان زیادی بازیهای او را در فیلمهای پیش از انقلاب دوست داشتند و در تشیع پیکیرش صدها نفر شرکت کردند اشاره شده «اندوه بزرگ ما و بسیاری از مردم بیش از هر چیز از این پرسش حاکی بود که آیا آنچه بر پیرمرد با شکوه دلشکسته گذشت؛ عادلانه بود؟»
در این نامه از عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد خواسته شده: «ما اعضای شورای مرکزی کانون کارگردانان به نمایندگی از خانواده بزرگ و مفتخر سینمای ایران از شما درخواست میکنیم به ممنوعیت کار سینماگرانی که قبل از انقلاب این “هنر” و “پیشه” میپرداختهاند، خاتمه داده شود.»
آنها با اشاره به زخم چهل ساله سینمای ایران در پایان نامه خود نوشتهاند که رفع سریع این ممنوعیتها »میتواند التیامی به زخم چهل ساله این پیشکسوتان و ماندگاری نامی نیک برای حضرتعالی باشد.»
در اوایل انقلاب بازیگران و کارگردانهای نظیر نادر رجبپور، شهره آغذاشلو و سوسن تسلیمی مجبور به ترک کشور شدند و در حال حاضر در کشورهای اروپایی و آمریکا به کار حرفهای خود مشغول هستند. در سالهای اخیر بازیگران جوان دیگری مانند شبنم طلوعی، بهمن قبادی و گلشیفته فراهانی نیز به گروه هنرمندان در تبعید پیوستهاند.