اعتراض نسبت به عضویت اجباری در پیامرسان بومی سروش و وعده وزیر برای پیگیری
تعدادی از کاربران ایرانی طی روزهای ۵ خرداد تا ۸ خرداد ۱۳۹۷ در شبکه اجتماعی توییتر با انتشار تصاویری از حساب کاربری که به نام آنها در پیامرسان بومی سروش، ساخته شده است، اعلام کردند که در این پیامرسان دارای حساب نیستند و مسوولین این پیامرسان بدون اجازه آنها حسابهایی با شماره تلفن و نام آنها در این پیامرسان ایجاد کردهاند.
در پاسخ به این اعتراضات که در شبکههای مجازی مطرح شد، محمدجواد آذریجهرمی وزیر ارتباطات و فنآوری اطلاعات در تاریخ ۹ خرداد ۱۳۹۷ در پاسخ به پرسش خبرنگاران در مورد عضو کردن بدون اجازه شهروندان در این پیامرسان گفت: «در مورد ابهاماتی که در خصوص عضویت بیاختیار در پیام رسان سروش به وجود آمده، مرکز ملی فضای مجازی در حال بررسی است.»
این اظهارات در حالی مطرح میشود که وبسایت خبری انتخاب نزدیک به اصولگرایان میانهرو در گزارشی که در تاریخ ۱ خرداد ۱۳۹۷ منتشر کرد از درخواست سیدمیثم سیدصالحی مدیر شرکت سروش، از دولت برای آنچه که او «پایگاه کاربری ۱۰ میلیونی» نامید خبرداد. انتخاب به نقل از سیدصالحی در سخنرانی او در دانشگاه الزهرا نوشت: «آقای وزیر [ارتباطات] ادعا میکنند ما پهنای باند دادیم به پیام رسانهای داخلی. این پهنای باند الان به چه درد من میخورد؟ مگه من مصرف پهنای باندم چقدر است؟ من الان پایگاه کاربری میخواهم. اگر راست میگویید که قرار است آن انحصار بزرگ شکسته بشود بیایید یک کاری کنید من آن پایگاه کاربری ۱۰ میلیونی که تلگرام در کشور داشته رو داشته باشم.»
با وجود آنکه سیدصالحی در همان روز این خبر را تکذیب کرد و وبسایت انتخاب را تهدید به شکایت کرد، اما وبسایت انتخاب با انتشار ویدیوی سخنان او اعلام کرد که مدیر پیامرسان سروش «از دولت خواسته ۱۰ میلیون کاربر به این پیام رسان دهد.»
پنج روز پس از اعلام درخواست مدیر پیامرسان سروش که مشخص نیست پاسخ دولت به این درخواست چه بود، کاربران ایرانی در شبکه توییتر شروع به اعتراض در مورد عضو شدنشان در پیامرسان سروش کردند، در حالی که آنها عضو این پیامرسان نیستند.
به دلیل دسترسی نداشتن به سرورها و کدهای سروش و همچنین به دلیل آنکه هیچ گروه و یا فرد مستقلی امنیت، حریم خصوصی و تنظیمات این اپلیکیشن را بررسی نکرده است، نمیتوان مشخص کرد که علت رخ دادن چنین موضوع یک مشکل نرمافزاری(باگ) است و یا این که شمارههای تلفن به صورت دستی و با هدف بالابردن تعداد کاربران این پیامرسان به آن اضافه شدند.
مهدی رنجبر مهندس نرمافزار در حساب توییتر خود ضمن انتشار تصویری از حساب کاربری در پیامرسان تلگرام سروش نوشت: «من حتی نمیدونم لوگوی سروش چه شکلیه ولی دوستم این اسکرین رو برام فرستاده که نشون میده من تو سروش عضوم، آنلاین هم هستم! احتمالا پیام بدید جواب هم میدم:))) فکر کنم همینجوری همه مون رو عضوش کردن که رسیدن به ۲۵ میلیون عضو!
مدیر سروش هم یه چیزی میدونست که درخواست ۱۰ ملیون عضو داده بود!»
آخرین فعالیت من در سروش مال قبل انقلاب بوده! مشخصه که دیتا همینطوری وارد شده. من به کجا میتونم شکایت کنم؟
از این سایت کمک بگیرید: https://t.co/IULxGPVEXk pic.twitter.com/5ZxPOkEuNO— Abbas Malek Hosseini (@AbbasMHosseini) May 29, 2018
عباس ملکحسینی فعال در زمینه تجارت الکترونیکی نیز با انتشار تاریخ آخرین فعالیت خود در پیامرسان سروش نوشت: «آخرین فعالیت من در سروش مال قبل انقلاب بوده! مشخصه که دیتا همینطوری وارد شده. من به کجا میتونم شکایت کنم؟»
رعنا رحیمپور خبرنگار بیبیسی فارسی نیز در حساب توییتر خود خبر از ایجاد حسابها و کانالهایی به نام بیبیسی در این شبکه پیامرسان داد و با «جعلی» اعلام کردن آنها نوشت: «گزارش شده حسابهایی منتسب به بیبیسی فارسی در پیامرسان سروش ایجاد شده. این حسابها جعلی ست. بیبیسی فارسی در این پیامرسان فعالیتی ندارد.»
گزارش شده حسابهایی منتسب به بیبیسی فارسی در پیامرسان سروش ایجاد شده. این حسابها جعلیست. بیبیسی فارسی در این پیامرسان فعالیتی ندارد.
— Rana Rahimpour (@ranarahimpour) May 29, 2018
با وجود این اعتراضها سیدصالحی مدیرعامل شرکت پیامرسان سروش در توییتی که در تاریخ ۷ خرداد ۱۳۹۷ ارسال کرد، وجود هر حساب غیرواقعی را تکذیب کرد و گفت: «تمامی کاربران #سروش واقعی هستند و وجود هرگونه اکانت بدون اطلاع صاحب شماره به هیچ وجه ممکن نیست. تنها روش فعالسازی اکانت اعلام شماره همراه و ورود کد فعالسازی است. کاربران پس از وارد کردن شماره همراه خود در پیام رسان از طریق پیامک، کد فعالسازی خود را در تلفن همراه دریافت میکنند.»
روزنامه ایران در تاریخ ۸ خرداد ۱۳۹۷ از جلسه نمایندههای مجلس با مدیر پیامرسان سروش خبر داد و نوشت، سیدصالحی در پاسخ به نمایندههای مجلس که در مورد ایجاد حسابهای کاربر بدون اطلاع مالکان آنها، گفت: «اسکرینشاتهایی که این روزها در شبکههای اجتماعی منتشر میکنند،مستند نیستند.» او همچنین در پاسخ به خبرنگاران در این مورد اضافه کرد: «تمامی کاربران سروش واقعی هستند و وجود هرگونه اکانت بدون اطلاع صاحب شماره به هیچ عنوان امکانپذیر نیست. کاربران سروش پس از وارد کردن شماره همراه خود در پیامرسان، از طریق پیامک کد فعالسازی خود را در تلفن همراه دریافت میکنند و آنان صرفا با واردکردن کد دریافتی میتوانند از امکانات پیامرسان استفاده کنند. اگر فردی مدعی است اکانتی با شماره شخصی خود و بدون اطلاع قبلی در سروش دارد میتواند از طریق پشتیبانی سروش با ایمیل [email protected] موضوع را پیگیری کند.»
متخصص و کارآفرین فناوری اطلاعات: جامعه فناوری اطلاعات نیمه فلج شده آقای رییس جمهور کاری بکنید!
روز شش خرداد ۱۳۹۷ و پس از آنکه به دلیل تلاشهای وزارت ارتباطات برای مسدود کردن ابزارهای فیلترشکن، اختلالهای بسیاری در اینترنت ایران به وجود آمد دهها متخصص و کارآفرین فناوری اطلاعات با انتشار نامهای سرگشاده به حسن روحانی نوشتند: «باعث تاسف است که اقداماتی از سوی قوه قضاییه و دولت باعث تشدید این ناامیدی در بین نسل جوان متخصص و کارآفرین میشود.»
نویسندههای این نامه با نام بردن از مشکلات فنی که درپی محدودیت و اختلال بر روی فیلترشکنها با هدف جلوگیری از دسترسی مردم به تلگرام ایجاد شده است گفتند: «موج نگران کننده ای که با دستور قضایی و با بستن دسترسی عموم جامعه به تلگرام شروع شد، اکنون به یک انسداد عمومی روی پروتکل های ارتباطی اینترنتی و اختلال فراگیر در بسیاری از سرویس های اینترنتی تبدیل شده است. این وضعیت بر کسب و کار بسیاری از ما تاثیر منفی بسیار شدیدی گذاشته و فعالیت های روزانه ما را مختل کرده است.»
به دین، به پیغمبر، به محمد، به عیسی، به موسی، به هر چیزی که میپرستی، استاد، مهندس، مومن، دکتر، والا نمیشه با این اینترنت کار کرد. به کی بگیم!؟ چطوری بگیم!؟ هر روز کلی انرژی و وقت و هزینه بابت این اوضاع به هدر میدیم. داداش پسفردا کسی نمیمونه بری باهاش عکس بندازیا. نگی نگفتی
— atakhalighi (@atakhalighi) May 26, 2018
نویسندهها و امضا کنندههای این بیانیه با اشاره به دلایل آذریجهرمی وزیر ارتباطات و فنآوری اطلاعات برای مسدود کردن فیلترشکنها که گفته بود، «فیلترشکنها استفاده ضدامنیتی نیز دارند و نوعی باج افزار هستند که به جمعآوری اطلاعات مشترک اقدام میکنند،» گفتند: «جامعه فناوری اطلاعات در این روزها عملا نیمه فلج شده است. به دلیلی تحت عنوان “مبارزه با باج افزار”، اکثر پروتکلهای پرکاربرد اینترنتی قطع و ارتباطات شبکهای جامعه فناوری اطلاعات از کار افتاده است.»
با وجود آنکه برنامههای وزارت ارتباطات برای مسدود کردن فیلترشکنها موفق نبوده است اما باعث ایجاد اختلالهای گسترده بر روی شبکه اینترنت ایران شده است به صورتی که انجام فعالیتهای اقتصادی آنلاین با مشکلات زیادی رو به رو شده است.
عطا خالقی یکی از بنیانگذاران سرویس بلاگ پرشینبلاگ که یکی از اولین سرویسهای بلاگنویسی در ایران بود، در توییتی در تاریخ ۵ خرداد ۱۳۹۷ نوشت: «به دین، به پیغمبر، به محمد، به عیسی، به موسی، به هر چیزی که میپرستی، استاد، مهندس، مومن، دکتر، والا نمیشه با این اینترنت کار کرد. به کی بگیم!؟ چطوری بگیم!؟ هر روز کلی انرژی و وقت و هزینه بابت این اوضاع به هدر میدیم. داداش پسفردا کسی نمیمونه بری باهاش عکس بندازیا. نگی نگفتی»