تشریح عملکرد ایران در زمینه حقوق افراد معلول در سازمانملل توسط رییس سازمان بهزیستی
در کنفرانس سالانه کمیته حقوق افراد دارای معلولیت که از روزهای ۱۱ تا ۱۴ ماه ژوین ۲۰۱۸ برابر با ۲۱-۲۴ خرداد ماه ۱۳۹۷ در مقرر اصلی سازمانملل در شهر نیویورک آمریکا برگزار شد، رئیس سازمان بهزیستی و مجری کنوانسیون حقوق افراد دارای معلولیت در ایران در سخنرانی خود به تشریح عملکرد و دستاوردهای این سازمان در زمینه حقوق افراد دارای معلولیت پرداخت.
ایران یکی از کشورهای امضا کننده کنوانسیون حقوق افراد دارای معلولیت است.
انوشیروان محسنی بندپی، در روز سه شنبه ۲۲خرداد ماه، رئیس سازمان بهزیستی کشور، با اشاره به دستآوردهای اخیر ایران در زمینه حقوق افراد معلول به ایجاد فرصتهای شغلی برای افراد دارای معلولیت تاکید کرد. پرداخت هزینههای بیمه و پرداخت بخشی از حقوق ماهانه و همچنین تخصیص سه درصد سهمیه استخدامی برای افراد معلول در بخش دولتی و نیز تصویب قانون اصلاح حقوق افراد دارای معلولیت در فروردین ۱۳۹۶بود، از جمله مواردی بود که وی در این سخنان به آنها اشاره کرد.
رییس سازمان بهزیستی درباره توصیهها و نگرانیهای کمیته حقوق افراد دارای معلولیت سازمان ملل که سال گذشته در ۶۹ بند شامل ابعاد مثبت، دغدغههای اصلی و توصیههای و تعهدات به مقامات ایرانی ارائه شده بود، توضیحی نداد. پیشگیری از خشونت علیه افراد دارای معلولیت، حذف اصطلاحات توهینآمیز به افراد دارای معلولیت در قوانین ایران و اصلاح ماده ۶۶ قانون آیین دادرسی کیفری سه موضوعی بودند که این کمیته از دولت ایران خواسته تا ظرف مدت یک سال به آنها عمل کند. اکنون با گذشت این بیش از یکسال ایران هنوز اقدامی در مورد این موضوعات انجام نداده است.
محسنی بندپی در سخنرانی خود همچنین به همکاری ایران با کشورها و سازمانهای مردم نهاد بینالمللی و همچنین تصویب قانون حقوق افراد دارای معلولیت در مجلس شورای اسلامی اشاره کرد.
رئیس سازمان بهزیستی کشور با اشاره به ارائه خدمات توانبخشی و توانمندسازی به یک میلیون و چهارصد هزار فرد دارای معلولیت که در سازمان بهزیستی ثبتنام کردهاند، درخصوص برنامههای سازمان بهزیستی در مورد دسترسپذیری اماکن برای افراد دارای معلولیت گفت: «اقداماتی در خصوص مناسبسازی مکانهای عمومی و خصوصی برای افراد دارای معلولیت و نیازهای ویژه از طریق قابلیتهای مناسبسازی این سازمان انجام شده است.»
علیرغم اظهارات رییس سازمان بهزیستی، در آزمون استخدامی بخشی از دستگاههای دولتی کشور که قرار است تیرماه ۱۳۹۶ برگزار شود، با وجود در نظر گرفتن سهمیه سهدرصد برای افراد معلول، به دلیل شرایط مندرج در این آزمون، بخشی از جامعه معلولان ایران امکان شرکت در این آزمون نخواهند.
در ایران افراد معلول که تحت پوشش بهزیستی هستند از بیمه سلامت برخوردار هستند. با این وجود این بیمه بسیاری از هزینههای درمانی این افراد مانند هزینههای گفتار درمانی را پوشش نمیدهد.
رنج میلیونها زن از تبعیض دوگانه بر اساس جنسیت و معلولیت
دبیر کل سازمانملل در سخنرانی خود در این کنفرانس با اشاره به اینکه بیش از یک و نیم میلیارد نفر در جهانی نوعی از معلولیت را تجربه میکنند گفت که کنوانسیون حقوق افراد دارای معلولیت یکی از معاهدات بین المللی حقوق بشر است که مورد استقبال بسیاری از کشورها قرار گرفته است و از زمان تصویب آن در سال ۲۰۰۶ میلادی تا کنون ۱۷۷ کشور به عضویت آن درآمدهاند. او تاکید کرد که این کنوانسیون یک تعهد تاریخی است که به حقوق برابر افراد معلول با دیگران اشاره میکند.
دبیر کل سازمان ملل از همه کشورهای این سازمان خواست برای دسترسی کامل افراد دارای معلولیت به فرصتها و مشارکتکامل در جامعه، اقدامات بیشتری انجام دهند.
آنتونیو گوترش،که در یازدهمین کنفرانس کشورهای عضو کنوانسیون حقوق افراد دارای معلولیت در شهر نیویورک سخنرانی میکرد خطاب به کشورهای امضا کننده این کنوانسیون گفت: «امضای و تصویب کنوانسیون کافی نیست. پیاده سازی ضروری است. کشورها باید این کنوانسیون را در سیاستهای توسعه، سرمایه گذاری و سیستم های حقوقی خود اعمال کنند.»
در بخش دیگری از این سخنان آنتونیوگوترش با اشاره به تبعیض نسبت به افراد دارای معلولیت در جوامع به خصوص زنان و دختران دارای معلولیت گفت: «در هر دقیقه بیش از ۳۰ زن در طول زایمان به طور جدی مجروح و یا دچار معلولیت میشوند. این زنان و دختران با موانع متعددی از جمله دسترسی به آموزش، خدمات بهداشتی و شغل مواجه هستند.» او در ادامه گفت: «بدون توانمندسازی زنان و برابری جنسیتی، میلیونها زن همچنان از تبعیض دوگانه بر اساس جنسیت و معلولیت رنج میبرند.»
در آخر دبیر کل سازمان ملل از کشورها خواست تا روشها و ابزارهای جدیدی را برای چگونگی کار با و برای افراد معلول پیدا کنند. او این اجلاس را فرصتی برای از بین بردن شکافها و برداشتن قدمی برای اجرای کامل و به موقع کنوانسیون حقوق افراد معلول دانست.
در کنفرانس سالانه کمیته حقوق افراد دارای معلولیت، کشورهای عضو کنوانسیون و نمایندههای سازمانهای مردم نهاد در حوزه معلولیت ایدهها و عملکرد خود را در زمینه حقوق جامعه معلولان با هم به اشتراک میگذارند. از جمله این مباحث مشکلات زنان دارای معلولیت، افراد دارای معلولیت روان و ذهن و حقوق افراد معلول در زندانها بود. دبیرکل سازمانملل، آنتونیو گوترش، در سخنرانی خود در این اجلاس از کشورهای عضو این کنوانسیون خواست از دسترسی کامل به فرصتها و مشارکت افراد دارای معلولیت در جامعه اطمینان خاطر حاصل کنند.