بازداشت مجددا هنگامه شهیدی فعال سیاسی و روزنامهنگار در جزیره کیش
هنگامه شهیدی روزنامهنگار و از مشاوران سابق مهدی کروبی در جزیره کیش از سوی ماموران پلیس در تاریخ پنجم تیرماه بازداشت شد. خبرگزاری فارس با انتشار این خبر نوشت ماموران پلیس او را «در حالی که از ماسک برای مخفی ماندن از دید مامورین استفاده میکرده» بازداشت و به زندان منتقل کردهاند.
اما در این خبر به اتهامی که منجر به بازداشت این روزنامهنگار شده اشارهای نشده است. تنها به نقل از «منابع مطلع» خبر داده هنگاه شهیدی «که تحت تعقیب قضایی بوده» در جزیره کیش بازداشت شده است. همچنین مشخص نیست او در کدام زندان به سر میبرد.
پارمیس طاهریان فرزند هنگامه شهیدی در تاریخ ۲۵ ژوئن در صفحه توتیتر خود خبر از بازداشت مادرش «بلافاصله» پس از مرخص شدن از بیمارستان خبر داده است. فرزند خانم شهیدی نوشته است: «مادرم خانم هنگامه شهیدی علیرغم همه تلاشها توسط نهادهای امنیتی صبح امروز بازداشت و روانه زندان شد. با اینکه ایشان چند روز پیش دچار حمله قلبی شده بود پس از مرخص شدن از بیمارستان بلافاصله بازداشت گردید.»
عباس جعفری دولتآبادی دادستان تهران در کنفرانس مطبوعاتی خود در روز پنجم تیرماه و در همان روز اعلام خبر بازداشت هنگام شهیدی توییتهای او را «بسیار مجرمانه» خواند و از بازداشت او توسط نیروی پلیس قدردانی کرد.
جعفری دولتابادی با تایید تحت تعقیب بودن این روزنامهنگار گفت: «ایشان چند ماهی متواری بود و همان طور که در شبکههای مجازی میدیدم هر روز اهانتهایی آشکاری به دستگاه قضایی و مسئولینش میکرد به جای اینکه خود را معرفی کند توییتهای بسیار مجرمانهای منتشر میکرد. امروز در جزیره کیش درحالی که مدعی بود تا تغییر مسئولان دستگاه قضایی خود را معرفی نخواهد کرد دستگیر شد. این نشانه اقتدار پلیس ماست که به همه متهمان میگوید دست از اقدام مجرمانه بردارند ایشان پرونده سنگین در دستگاه قضایی دارد. امیدواریم که زودتر به دادگاه ارسال شود.»
هنگامه شهیدی در طی ماهها اخیر بارها نامههای خطاب به رییس قوه قضاییه در انتقاد به عملکرد ضعیفش نوشت که محتوای آن را در کانال تلگرام و توییترش منتشر میکرد. پس از انتشار این نامهها خانم شهیدی در توییتر خود در اواخر اردبیهشت ماه اعلام کرد او به شعبه دوم دادسرای فرهنگ و رسانه احضار شده است. او علت این احضار را «توهین به رییس قوه قضاییه» از طریق نوشتن نامههای به او عنوان کرد.
خانم شهیدی در اعتراض به این احضار در صفحه توییترش نوشت: «بازپرس شعبه دوم دادسرای فرهنگ و رسانه (بیژن قاسمزاده) که هنوز پرونده مفتوح اسفند ۹۵ را به اتهام کذب ارتباط با «آمدنیوز» که منجر به شش ماه زندان انفرادی شد را به سرانجام نرسانده و پس از ۱۵ ماه بدون هیچگونه توجیه قانونی آن را مفتوح نگه داشته، اخیرا علیه من به اتهام توهین (به رییس قوه قضاییه) اعلام جرم کرده است.»
این روزنامهنگار و زندانی سابق در نامهای در ۱۲ بهمن ماه ۹۶ خطاب به آملی لاریجانی، رییس قوه قضاییه از برخوردهای غیرقانونی که با او در دوران بازداشتش روی داد، انتقاد کرد و از او برای بازداشت موقتش به مدت شش ماه آن هم به صورت انفرادی سوال کرد: «در خصوص پرونده قضایی اینجانب آیا واقعا تمدید قرار بازداشت موقت به صورت انفرادی ماهانه به مدت ۶ ماه برای بازداشت، آن هم برای یک ظن و ادعای دروغ، امری صحیح بود؟ آیا صدور تامین قرار وثیقه به مبلغ ٢٠٠ میلیون تومان برای یک “زن بی گناه، مظلوم و بی دفاع ” از سوی بازپرسی شعبه دوم دادسرای فرهنگ و رسانه جای تاسف و تاثر ندارد ؟؟؟»
او در این نامه نوشته بود که شش ماه انفرادی او را به اعتراف اجباری مجبور کرد: «اینکه موفق شوند من را مجبور کنند علیه خودم از روی ناچاری اعتراف و به جرم نکرده اقرار کنم. من به نهادهای حقوق بشری اعلام میکنم تمدید قرار بازداشت موقت، آن هم به مدت شش ماه و بدون سند و مدرک یک نوع شکنجه است که بایستی جوامع حقوق بشری به این موضوع توجه کنند.»
خانم شهیدی در آذر ماه ۹۶ نیز نامه دیگری به رییس قوه قضاییه نوشت که همگی به جواب باقی مانده است. با این حال او به دلیل این نامهها و بازنشر متناش در شبکههای مجازی مورد تعقیب قضایی و تشکیل پرونده جدید با اتهام «توهین به رییس قوه قضاییه» قرار گرفت.
هنگامه شهیدی روزنامهنگار و عضو حزب اعتمادملی مشاور سابق مهدی کروبی در مسایل زنان و بینالملل بود. او برای اولین بار روز ۹ تیرماه ۸۸ و در جریان بازداشتهای پس از انتخابات ریاست جمهوری ایران بازداشت شد و به اتهام «اجتماع و تبانی به قصد بر هم زدن امنیت ملی، تبلیغ علیه نظام، اخلال در نظم عمومی و اهانت به ریاست جمهوری وقت (محمود احمدی نژاد) » در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی پیرعباسی به شش سال حبس محکوم شد. این حکم در تاریخ شش اسفند ماه ۸۸ در دادگاه تجدید نظر تایید شد. خانم شهیدی اما به دلیل بیماری قلبی اواخر خرداد ماه ۱۳۹۱ با قرار وثیقه ۶۰۰ میلیون تومانی به مرخصی پزشکی آمد و در مهرماه ۱۳۹۲ با پذیرش آزادی مشروط توسط دادگاه، محکومیتش پایان یافت.
او همچنین برای یک ترم استاد حقوق بینالملل دانشگاه آزاد واحد ورامین برای بود اما در آغاز شروع ترم دوم، در تاریخ ۱۹ مهرماه ۹۵ با فشار افراد تندرو از تدریس در دانشگاه منع و اخراج شد. این افراد تندرو علت مخالفت خود را با خانم شهیدی دستگیری در «جریان فتنه ۸۸» دانستند و مدیریت این دانشگاه را برای استخدام او «اقدامی تاسفبرانگیز» خواندند.
هنگامه شهیدی چند ماه پس از آن در تاریخ ۱۹ اسفند ۹۵ از سوی ماموران امنیتی مشهد بازداشت و به تهران منتقل شد. او برای شرکت در مراسم ختم مادربزرگ خود از تهران به مشهد رفته بود. این روزنامهنگار در اعتراض به بازداشت غیرقانونی خود دست به اعتصاب غذا زد و نهایتا در تاریخ آزاد شد.
محصطفی ترک همدانی وکیل او در نامهای خطاب به وزیر اطلاعات نسبت به وضعیت این روزنامهنگار هشدار داد. او در این نامه نوشته بود: «بنابر اطلاع متواتر که موثق به نظر میرسد تحقیقات از متهم در هنگام شب (ساعات ۲۲ تا ۲ بامداد) و با استخفاف و پوشاندن چشم انجام گرفته است و متهم در چندین نوبت به مادرش اظهار داشته که ضابطین تحت امر ان وزارتخانه از وی خواستهاند شخصا نسبت به موضوعاتی از جمله همکاری با یک کانال تلگرامی آمدنیوز اقرار و اعتراف نماید. به نظر میرسد که طولانی شدن غیرمتعارف تحقیقات مقدماتی، نشان از نداشتن دلایل کافی برای انتساب اتهام بوده و ضابط پیش از آنکه دلایل کافی برای تعقیب داشته باشد، درخواست دستگیری متهم را انجام داده وگرنه دو ساعت تحقیقات برای به نتیجه رساندن چنین پرونده ای کافی به نظر میرسد.»