دخالت پلیس و پرتاب اشکآور در راهپیمایی اعتراضی بازاریان تهران
راهپیمایی اعتراضی بازاریان تهران در اعتراض به مشکلات صنفی چون بیثباتی بازار و سومدیریت اقتصادی دولت، روز چهارم تیر ماه به تجمعی با شعارهای تند سیاسی علیه دیکتاتوری تبدیل شد و با دخالت پلیس، ضرب و شتم معترضان و پرتاب گاز اشکآور سرکوب شد.
بازاریان و کسبه چند شهر ایران از جمله تهران، کرج، شهریار، مشهد، قشم و بندرعباس روز چهارم تیرماه در اعتراض به بیثباتی بازار ناشی از افزایش قیمت ارز و سو مدیریت اقتصادی دولت، پس از بستن بازارها راهپیمایی اعتراضی برگزار کردند.
احمد کریمی اصفهانی دبیرکل جامعه انجمنهای اسلامی اصناف و بازار درگفتگویی با خبرگزاری ایلنا دلیل اعتراض بازاریان را بیثباتی ناشی از نوسان قیمت ارز و سومدیریت اقتصادی دولت معرفی کرد. او به خبرگزاری ایلنا گفت: «قیمت کالاها مرتبا رو به افزایش است و از طرف دیگر کسی که کالایی را میفروشد نمیتواند جایگزین آن را دوباره تامین کند و کسی فروشی ندارد و این بیثباتی باعث شده که نه خریدار و نه فروشنده راضی نباشند. چهل سال بود این نوع حرکت را که بازار را ببندند، نداشتیم اما امروز این اتفاق افتاد و به نظرمان میرسد که دلیل آن فقط و فقط سوء مدیریت در درون کشور است.»
بازاریان تهران پس از بستن مغازهها و حجرهها، در خیابانهای اطراف بازار تهران چون خیابان لاله زار، خیابان سرچشمه، خیابان جمهوری و میدان بهارستان، راهپیمایی کردند که به دخالت پلیس و پرتاب گاز اشک آور انجامید. در ویدئوهایی که از این اعتراضات در اینترنت منتشر شده پلیس به سوی معترضان گاز اشک آور شلیک میکند.
«ایرانی بسه دیگه غیرتتو نشون بده»، «مرگ بر دیکتاتور»، «سوریه را رها کن فکری به حال ما کن» و «مرگ بر مفتخور گردنکلفت» از جمله شعارهایی است که در ویدئوهای منتشر شده از این اعتراضات شنیده میشود.
معاون امنیتی و سیاسی فرمانداری تهران حوالی ساعت بیست روز چهارم تیر ماه اعلام کرد تجمع پایان یافته و بازار در آرامش است. عبدالعظیم رضایی به خبرگزاری ایلنا گفت کسی در این تجمع بازداشت نشده است.
معاون امنیتی و سیاسی فرمانداری تهران نسبت به فراخوانهای اعتراضی از سوی شبکههای به گفته او معاند، هشدار داد و از مردم خواست از این فراخوانها استقبال نکنند: « برخی شبکههای معاند اخیرا اقدام به اعلام فراخوانهایی برای برگزاری تجمعات در سراسر کشور کردهاند که مطمئن هستیم مردم ما هوشیار هستند و توطئه دشمنان ایران را به خوبی میشناسند و از این فراخوان استقبال نخواهند کرد.»
بر خلاف عقیده عمومی مبنی بر اقتصادی بودن این اعتراضات، عبدالرضا هاشم زایی، یکی از نمایندگان مجلس، دغدغههای سیاسی و اجتماعی و عدم پاسخگویی دولت و مجلس را از علل مهم اعتراضات بازار معرفی کرد و به ایلنا گفت: «تنها مشکلات اقتصادی را عامل نارضایتی نمیدانم بلکه مردم دچار برخی دغدغههای سیاسی و اجتماعی هستند که عدم رسیدگی به آنها از سوی مسئولان باعث میشود هرگونه اعتراض شکل گرفته با ریشه اقتصادی و بصورت مدنی با همراهی این افراد به ناآرامی تبدیل شود.»
این نماینده مجلس گفت با سو مدیریت و عدم پاسخگویی و تا وقتی به مردم اجازه تجمع و بیان دغدغهها و مشکلات داده نمیشود، هر گونه تجمع به سوی ناآرامی سوق خواهد یافت. جهانبخش محبینیا، یکی دیگر از نمایندگان مجلس ایران نیز با بیان این که مردم به دولت فرصت کافی برای حل مشکلات اقتصادی دادهاند، از مسئولان خواست حرکت مردم را هدایت شده از خارج کشور تلقی نکنند.
جهش و نوسانات قیمت ارزهای خارجی و کاهش ارزش پول ملی ایران، موجب بیثباتی و رکود بازار در ایران شده است تا جایی که بازار تهران را که سنتا متحد روحانیون و محافظهکاران ایرانی است، نیز ناچار به اعتصاب و اعتراض و شعارهای ضد حکومت کرده است.