ساختمانهای عمومی غیرقابل دسترس
ایران کشوری به شدت متمرکز است و دولت تقریبا تمام فعالیتها را تنظیم میکند. برخی درخواستهای ساده ممکن است مستلزم پر کردن فرمهای پیچیده، طی کردن فرایندهای اداری و ابطال تمبر باشد. در ایران برای انجام بیشتر خدمات عمومی مردم باید به شخصه به دفاتر دولتی مراجعه کنند. به گزارش سازمان بهزیستی تنها سی درصد ساختمانهای عمومی در ایران برای افراد دارای معلولیت دسترسیپذیر هستند. به رغم این واقعیت که افراد دارای معلولیت باید برای دریافت خدمات مختلف به دفاتر سازمان بهزیستی مراجعه کنند، حتی خود این دفاتر معمولا غیر قابل دسترس هستند.
افراد دارای معلولیتی که با ما مصاحبه کردند، به ویژه آنها که از ویلچر استفاده میکنند، گزارش میکنند ورودیهای بیشتر ساختمانهای عمومی غیرقابل دسترس هستند چون فقط پله دارند و سطح شیبدار یا آسانسور وجود ندارد. مصاحبهشوندگان میگویند حتی در جاهایی که آسانسور هم وجود دارد، بیشتر آسانسورها آنقدر کوچکند که بیشتر ویلچرها در آن جا نمیشوند. بنا به تجربه افراد نابینا یا کمبینا آسانسورهای بیشتر ساختمانهای عمومی غیرقابل دسترسند. در برخی موارد، دکمههای داخل یا بیرون آسانسور برچسب بریل یا سیستم گویا ندارند و به همین دلیل غیرقابل دسترس هستند.
دولت ایران در دسترسپذیر کردن زیرساختهای عمومی و حمل و نقل به ویژه در تهران و برخی شهرهای بزرگتر گامهایی برداشته است. دولت در سال ۱۳۹۴ ستاد هماهنگی و پیگیری مناسب سازی کشور را ایجاد کرد که وظیفه دارد از نهادهای دولتی در مورد اقداماتی که برای بهبود دسترسی انجام دادهاند گزارش و اطلاعات بگیرد. در سالهای اخیر بسیاری از شهرداریهای کشور مشاور «شهروندان دارای معلولیت» یا « دسترسی شهری» منصوب کردهاند که برخی از آنها خود دارای معلولیت هستند.