ادامه صدور احکام قضایی برای دانشجویان؛ «بازداشتها ابعاد گستردهتری دارد»
همزمان با ادامه صدور احکام قضایی برای فعالان دانشجویی، یک نماینده مجلس با اعلام این که دستگیریها «ابعاد گستردهتری» دارد، از تهیه فهرستی شامل اسامی بیش از ۱۵۰ دانشجو خبر داد که از سوی وزارت اطلاعات بازداشت شده و تا کنون برای ۱۷ تن از آنان حکم قضایی صادر شده است.
منابع دانشجویی روز نوزدهم تیر از صدور حکم قضایی برای رویا صغیری و علی قدیری، دو تن از دانشجویان تبریزی خبر دادند که در جریان اعتراضات دی ماه ۹۶ بازداشت شدند. بنا به احکام صادره از سوی دادگاه تجدید نظر تبریز، رویا صغیری با تایید حکم دادگاه بدوی، به ۲۳ ماه حبس تعزیری و علی قدیری به شش ماه حبس تعزیری و یک سال حبس تعلیقی محکوم شدهاند.
یک فعال دانشجویی به کمپین گفت علاوه بر دانشجویان بازداشت شده در دی ماه، دو دانشجوی دیگر نیز با احکام قضایی مواجه شدهاند: «فرشته طوسی، دانشجوی کارشناسی ارشد جامعه شناسی دانشگاه علامه طباطبایی، از سوی دادگاه انقلاب به یک سال و نیم زندان و دو سال ممنوعیت از فعالیت سیاسی و مدنی محکوم شده است. اتهام فرشته طوسی تبلیغ علیه نظام به علت حضور در مراسم ۱۶آذر ۹۵ دانشگاه علامه طباطبایی عنوان شده است.»
دادگاه انقلاب در مرحله بدوی، صادق قیصری روزنامه نگار و دانشجوی دانشگاه شهید بهشتی را نیز به ۷ سال زندان، ۷۴ ضربه شلاق، ۲ سال ممنوعیت از فعالیت در مطبوعات و ۲ سال ممنوعیت خروج از کشور محکوم کرده است. صادق قیصری سی ام بهمن ۹۶ و زمانی بازداشت شد که برای تهیه گزارش، به محل برگزاری تحصن دراویش رفته بود. این روزنامه نگار هم اکنون در زندان تهران بزرگ (فشافویه) نگهداری میشود.
با ادامه صدور احکام قضایی برای دانشجویان، یک نماینده مجلس گفت بازداشت دانشجویان، از آن چه تا کنون از سوی دستگاههای رسمی اعلام شده ابعاد گستردهتری دارد و بالغ بر ۱۵۰ دانشجو در دی ماه ۹۶ بازداشت شدهاند که تاکنون احکام ۱۷ تن از آنان صادر شده است.
پروانه سلحشوری، رئیس فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی ایران، به خبرگزاری ایلنا گفت: «فهرستی از دانشجویان بازداشتشده پس از وقایع دیماه ۹۶ تاکنون تهیه شده که تعدادی بالغ بر ۱۵۰ نفر است. آمار دانشجویان بازداشتی در ماههای اخیر بیش از ۵۵ نفر و ۹۰ نفر است که در مقاطعی اعلام شد و متاسفانه مساله بازداشت دانشجویان ابعاد گستردهتری دارد.»
این نماینده مجلس از صدور احکام قضایی ۱۷ دانشجو خبر داد که به مجازاتهایی چون حبس، شلاق، جزای نقدی، ممنوعیت خروج و محرومیت از حقوق اجتماعی محکوم شدهاند. خانم سلحشوری گفت این آمار فقط مربوط به دانشجویان بازداشت شده در چند دانشگاه مشخص است و بنابراین آمار واقعی ممکن است بیشتر باشد.
نماینده اصلاح طلب مجلس با اشاره به نقش «غیر قابل انکار» وزارت اطلاعات دولت حسن روحانی در بازداشت و تشکیل پرونده برای دانشجویان، خواستار توضیح دولت و وزارت اطلاعات شد.
این نماینده مجلس همچنین بدون ذکر نام، گفت حداقل دو دانشجوی دیگر همچنان در بازداشت به سر میبرند: «بنابر اطلاعاتی که به ما رسیده است، همچنان حداقل ۲ دانشجو در بازداشت هستند. همچنین اخباری از وجود یک دانشجوی بازداشتی دیگر نیز شنیدهایم و در حال بررسی موضوع هستیم.»
علاوه بر رویا صغیری و علی قدیری، تا کنون احکام پنج تن دیگر از دانشجویان دی ماه رسانهای شده است، بنا به احکام صادره از سوی دادگاه انقلاب، سینا عمران به هشت سال، علی مظفری هشت سال، لیلا حسینزاده شش سال، محسن حقشناس دو سال و سینا ربیعی به یک سال حبس تعزیری محکوم شدهاند. دادگاه خروج این دانشجویان از کشور را به مدت دو سال منع کرده و سینا عمران و علی مظفری، علاوه بر حبس و ممنوعیت خروج، به دو سال محرومیت از فعالیت سیاسی و ممنوعیت حضور در اینترنت نیز محکوم شدهاند.
درباره بازداشت گسترده دانشجویان در دی ماه که از سوی مقامات دولتی «بازداشت پیشگیرانه» خوانده شد، بیشتر بخوانید.