نامه خانوادههای فعالان محیط زیست به سران سه قوه و درخواست آزادی سریع آنها پس از شش ماه بازداشت بیدلیل
خانواده فعالان محیط زیست که از اوایل بهمن ۹۶ در بازداشت موقت به سر میبرند در نامهای سرگشاده خطاب به سران سه قوه با «واهی» خواندن اتهام جاسوسی بر آنها، خواستار آزادی سریع فرزندانشان شدهاند. آنها در این نامه خطاب به رییس جمهور، رییس مجلس و رییس قوه قضاییه خواستهاند تا پس از شش ماه بازداشت و تبود مستندانی دال بر جاسوسی شرایط آزادی آنها مهیا شود.
خانواده هشت فعال محیط زیست بازداشت شده همچنین در این نامه از سران سه قوه خواستهاند تا امکان بازدید نمایندگان مجلس و دولت با بازداشت شدگان را در زندان اوین «در جهت شفافسازی» مهیا کنند. این خانوادهها خواستهاند تا بازدید نمایندگان مجلس در فضای صورت بگیرد که «آزادانه صحبتهای بازداشت شدگان را بشنوند.»
خانواده هشت فعال محیط زیست که از کارمندان سابق یا فعلی (پیش از بازداشت) موسسه حیاتوحش میراث پارسیان به مدیریت کاووس سیدامامی بودند در ابتدای نامه خطاب به حسن روحانی، علی لاریجانی و صادق آملی لاریجانی نوشتهاند آنها هنوز پس از گذشت شش ماه بازداشت از حق برخورداری از وکیل محروم هستند، حق ملاقات و تلفن آزاد با عزیزانشان را ندارند و همچنان در سلولهای کوچک چند نفره در بند دو الف اطلاعات سپاه در زندان اوین نگهداری میشوند.
این خانوادهها تاکید کردهاند در این شش ماه آنها «تحت فشارهای شدید» در زندان اوین بودهاند ولی «هیچ مدرکی» نیر علیهشان به دست نیامده است.
این خانوادهها در ابتدای نامه خود آوردهاند: «اینک شش ماه از بازداشت عزیزانمان، جمعی از فعالان خوشنام و خوشسابقۀ محیط زیست ایران، می گذرد؛ شش ماه سخت، پردلهره و اضطراب برای ایشان و ما، شش ماه بدون تلفن آزاد و ملاقات آزاد. در این شش ماه دهها فعال محیطزیست بازداشت شدند و هنوز هشت نفر از آنها، نابرخوردار از وکیل، در بند دو الف اطلاعات سپاه در زندان اوین در سلولهای کوچک چند نفره در بازداشت به سر میبرند.»
آنها در بخش دیگری از نامه خود با اظهار اینکه اتهام جاسوسی بر آنها «واهی» است و به جز سپاه پاسداران بقیه ارگانها اتهام جاسوسی را نادرست خواندهاند نوشتهاند: «هیئت ویژۀ تحقیق رئیس محترم جمهور، وزیر محترم اطلاعات و رئیس محترم سازمان حفاظت محیط زیست رسماً اعلام کرده اند اتهام جاسوسی به بازداشتشدگان فعال محیطزیست واهی است و خواستار آزادی آنها شدهاند. سخنگوی محترم قوۀ قضائیه نیز از پایان دوران تحقیقات پروندههای ایشان خبرداده است. با این حال عزیزانمان همچنان در بازداشت موقت به سر می برند.
خانواده امیرحسین خالقی، هومن جوکار، طاهر قدیریان، سام رجبی، نیلوفر بیانی، سپیده کاشانی، مراد طاهباز و عبدالرضا کوهپایه در پایان نامه خود با اشاره به فرزندان در زندانشان نوشتهاند آنها «از خوشسابقه ترین فعالان و کارشناسان محیط زیست و عاشقان طبیعت ایران هستند و همواره در چارچوب قانون، بیمزد و منت، جوانیشان را نثار حفاطت از طبیعت ایران کردهاند. روا نیست پیشنهاد دهندگان طرح لباس ملیپوشان افتخارآفرین در جام جهانی ۲۰۱۸ به جای قدر دیدن محنت زندان و خیانت تحمل کنند!»
این خانوادهها که در طی شش ماه گذشته بارها با نمایندگان مجلس درباره فرزندان خود ملاقات داشتهاند، بارها نامههای مستقلی به مسوولان کشور نوشتهاند و یا با رسانههای داخلی و خارجی مصاحبه کردند این بار در نامهای از سران سه قوه خواستهاند: «تقاضای اینجانبان والدین و بستگان این عزیزان از شما بزرگواران آن است که به اعتبار صلاحیت عالی در امور مرتبط با امنیت ملی و مدیریت بحران کشور، تدبیر ارزشمند خود را برای آزادی این جوانان وطن دوست از اتهام ناروا و جگرسوز جاسوسی به کار بندند.»
آنها همچنین ملاقات نمایندگان مجلس و دولت را با بازداشت شدهها مهم دانسته و خواستهاند: «هیات منتخبی از نمایندگان مجلس و دولت به جهت شفاف سازی، دیداری با بازداشت شدگان فعال محیط زیست در بند دو الف اطلاعات سپاه داشته و در فضایی آزادانه صحبت های این بازداشت شدگان را بشنوند.»
پیش از این محمود صادقی نماینده مجلس در تاریخ ۱۸ اردبیهشت ۹۷در توییتر خود به نقل از صحبتهای وزارت اطلاعات که یکی از اعضای کمیته چهار نفره رییس جمهور برای حل مساله فعالان محیط زیست بازداشت شده است نوشت: «صریحا، مستدلا و مستندا اعلام کردند هیچ دلیلی بر جاسوسی آنها نیافتهاند.» صادقی در توییترش نوشته بود: «در جلسه دیروز کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، کارشناسان ضدجاسوسی واجا در پاسخ به نمایندگان اصولگرا، که از وزیر اطلاعات درباره علت عدم برخورد با فعالان محیط زیستی سوال کرده بودند، صریحا مستدلا و مستندا اعلام کردند هیچ دلیلی بر جاسوسی آنها نیافتهاند.»
مدتی بعد عیسی کلانتری رییس سازمان حفاظت محیط زیست نیر روز دوم خرداد ۹۷ گفت فعالان محیط زیست هیچ ارتباطی با امر جاسوسی ندارند و باید آزاد شوند. او گفت براساس تشخصی کمیته چهار نفره هیات دولت «فعالان بازداشت شده باید آزاد شوند چون هیچ سندی برای اثبات تهمتهایی که به این افراد زده شده وجود ندارد.» او گفت: تاکنون مشخص شده این افراد بدون اینکه کاری بکنند بازداشت شدهاند و باید آزاد شوند.»
با این حال یک روز پس از آن جعفری دولتآبادی دادستان تهران آن را «ادعاهای بیمبنا» خواند و گفت نه تنها رییس سازمان حفاظت محیط زیست بلکه هیات چهار نفره رییسی جمهور هم «حق اظهارنظر و مداخله در این پرونده» را ندارند.
یک منبع نزدیک به خانوادههای فعالان محیط زیست در گفتوگویی با کمپین در تاریخ پنجم تیرماه از شروع بازجوییهای دوباره از فعالان محیط زیست در زندان خبر داده بود. او گفته بود که در ملاقات نیلوفر بیانی با مادرش، ماموری که او را با چشم بند نزد مادرش برده به مادرش گفته است «باید با ما همکاری کند.»
مصطفی ترک همدانی وکیل دادگستری نیز که از سوی خانواده پنج نفر از این فعالان محیط زیست به عنوان وکیل انتخاب شده بود پس از دو ماه نامهنگاری و پیگیری اجازه برای دیدار با موکلان یا مطالعه پروندهشان را پیدا نکرد. او دو ماه پس از پیگیری برای وکالت آنها در توییتر خود اعلام کرد که از وکالت آنها به دلیل فشارها صرفنظر کرده است: «ناچارم شکست خود را از پذیرش وکالت پرونده #متهمین_زیست_محیطی اعلام کنم. دوماهست که با دستوردادیار ناظر زندان وکالتنامهام را به بند ۲ الف تحویل دادم وتاکنون با یابدون امضا برنگشته! تحقیق از متهم بیوکیل پس از۷۰روز انفرادی چه حاصل جز بی اعتباری تحقیقات وهدروقت و هزینه دارد؟»