عیسی کلانتری: قوه قضاییه به ما میگوید پرونده فعالان محیط زیست به شما ربطی ندارد و پیگیری هم نکنید
عیسی کلانتری، رییس سازمان حفاظت محیط زیست روز دوشنبه ۲۲ مرداد ماه گفت هیچ مدرک جاسوسی علیه فعالان محیط زیست بازداشت شده در دست نیست با این حال قوه قضاییه علیرغم گذشت هفت ماه از بازداشت آنها هنوز تکلیفشان را روشن نکرده است.
عیسی کلانتری ۲۲ مرداد ماه در بازدید از خبرگزاری دولتی ایرنا در پاسخ به وضعیت هشت فعال محیط زیست بازداشت شده گفت: «والا قوه قضاییه دستور داده که ما دخالت نکنیم.» و «به ما میگوید به شما ربطی ندارد و پیگیری هم نکنید.» اوایل خرداد ماه جعفری دولتآبادی دادستان تهران در نشست خبری خود اعلام کرده بود عیسی کلانتری، وزارت اطلاعات و هیچ مسوول دیگری «حق اظهارنظر و مداخله» در این پرونده را ندارد با این حال خودش هم هیچ توضیحی درباره وضعیت این فعالان محیط زیست بازداشت شده نداد.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت قوه قضاییه به آنها دستور داده تا در وضعیت فعالان محیط زیستی که از بهمن ماه ۹۶ در بازداشت به سر میبرند دخالت نکنند. آقای کلانتری با تاکید بر اینکه هیچ مدرکی علیه جاسوسی آنها وجود ندارد گفت: «ولی خب قوه قضاییه هنوز تکلیف اینها را روشن نکرده و به ما هم میگوید به شما ربطی ندارد و پیگیری نکنید.»
او با تاکید بر اینکه تشخیص و بررسی اتهام جاسوسی طبق قانون وظیفه وزرارت اطلاعات است، گفت: «طبق قانون وزارت اطلاعات باید تعیین کند که شخصی جاسوس است یا نه و پس از آن قوه قضاییه باید بر مبنای قانون برخورد کند.»
کلانتری با اظهار اینکه رییس وزارت اطلاعات بارها اعلام کرده که این بازداشت شدگان جاسوس نیستند گفت: «وزیر محترم اطلاعات چندین بار هم در دولت و هم در مجلس رسما اعلام کرده که هیچ مدرک جاسوسی علیه اینها نیست ولی خب قوه قضاییه هنوز تکلیف این ها را روشن نکرده و به ما هم می گوید به شما ربطی ندارد و پیگیری هم نکنید.»
رییس محیط زیست و معاون رییس جمهور همچنین گفت فعالیتهای سازمانهای غیردولتی در حوزه محیط زیست از زمان بازداشت هشت فعال محیط زیست «راکد» شده است چون بلاتکلیف ماندهاند «که تا کجا فعالیت کنند که بهشان انگ جاسوسی زده نشود.»
عیسی کلانتری گفت: «تقریبا کلیه سمنهای ما الان یک حالت بلاتکلیفی دارند که تا کجا فعالیت کنند که بهشان انگ جاسوسی زده نشود و به همین دلیل است که تقریبا اینها مدتی است راکد هستند.»
امیرحسین خالقی، هومن جوکار، طاهر قدیریان، سام رجبی، نیلوفر بیانی، سپیده کاشانی، مراد طاهباز و عبدالرضا کوهپایه از زمان بازداشت در زندان اوین به سر میبرند.
کلانتری پیش از این نیز در تاریخ اول خرداد ماه برای اولین بار گفت وزارت اطلاعات و کمیته چهار نفره هیات دولت برای تحقیق پرونده فعالان محیط زیست اعلام کردهاند «هیچ سندی برای اثبات تهمتهایی که به این افراد زده شده وجود ندارد» و «هیچ مدرکی دال بر جاسوس بودن این افراد وجود ندارد.»
کلانتری تاکید کرده بود که این افراد «بدون اینکه کاری بکنند بازداشت شدهاند.»
پیشتر محمود صادقی نماینده مجلس نیز روز ۱۸ اردبیهشت ماه در توییتر خود از اظهارات وزیر اطلاعات در مجلس نوشت که وزیر اطلاعات «صریحا، مستدلا و مستندا اعلام کردند هیچ دلیلی بر جاسوسی آنها نیافتهاند.»
با این حال درست یک روز پس از اولین اظهارات عیسی کلانتری در تاریخ اول خرداد ماه، دادستان تهران در نشست خبری عنوان کرد که آقای کلانتری و نه دیگر مسوولان «حق اظهارنظر و مداخله در این پرونده» را ندارند. جعفری دولتآبادی با انتقاد مستقیم به عیسی کلانتری گفته بود: «از رییس سازمان حفاظت محیط زیست باید سوال کرد که اولا ایشان به چه مجوزی در پروندههای قضایی دخالت میکنند و ثانیا مبنای اظهارات وی که هیچ دسترسی و اطلاعی از پرونده قضایی نداشته، چه است.»
کاووس سیدامامی، سام رجبی، هومن جوکار، نیلوفر بیانی، مراد طاهباز، طاهر قدیریان، امیرحسین خالقی و سپیده کاشانی، کارکنان و مدیران سابق و فعلی موسسه «حیات وحش میراث پارسیان» هستند که که چهارم و پنجم بهمن ماه بازداشت شدند. دفتر میراث حیاتوحش پارسیان نیز پس از بازداشت کاووس سیدامامی و همکارانش در تاریخ چهارم بهمن ماه پلمب شد.
کاووس سیدامامی چند روز بعد در سلولش در زندان اوین فوت کرد. مسوولان زندان آن را خودکشی عنوان کردند اما هیچ مدرکی هم تاکنون برای اثبات آن ارایه نشده و اعلام نشد که در چه شرایطی یک استاد دانشگاه و فعال محیط زیست چند روز پس از بازداشت در زندان اقدام به خودکشی کرده است. بعدتر عبدالرضا کوهپایه، کوهنورد و عکاس طبیعت هم بازداشت و همچنان در زندان اوین به سر میبرد.
در اردبیهشت ماه تعداد زیاد دیگری از فعالان محیط زیست در شهرهای جنوبی ایران بازداشت شدند که البته همگی آنها مدتی بعد با قید وثیقه یا کفالت آزاد شدند اما هنوز تکلیف هشت فعال محیط زیستی در زندان اوین روشن نشده است.
یکی از موارد جاسوسی که از سوی مقامات قضایی اعلام شد، استفاده از دوربینهای ۵۰ متری توسط این فعالان محیط زیست بوده اما عیسی کلانتری، رییس سازمان حفاظت محیط زیست روز ۲۵ بهمن ماه ۹۶ گفت: «این دوربینها برای رصد یوزپلنگها هستند و دید آنها بیشتر از ۵۰ متر نیست و حداکثر برد این دوربین ها ۵۰ متر است.»